Wie spreekt de stem van Dora in

Inleiding

Tekenfilms zijn gigantisch populair. Wie heeft er bijvoorbeeld niet een keertje gekeken naar filmpjes van Donald Duck of Spongebob Squarepants? Eén van de populairste vrouwelijke tekenfilmfiguurtjes is Dora de ontdekkingsreiziger. Ze neemt de kijker iedere aflevering mee op een leerzame reis. Maar wie zorgt eigenlijk voor de vrolijke stem van Dora? Wie is de stemactrice achter dit populaire figuur?

Dora the Explorer

Dora the Explorer (Engels voor ‘’Dora de ontdekkingsreiziger) is een Engelse tekenfilmserie, gemaakt door Eric Weiner, Valerie Valdes en Chris Gifford. In 1999 werd er voor het eerst een aflevering van Dora uitgezonden op televisie. Dat was op het kinderkanaal Nickelodeon. Na de proefaflevering in 1999 werd besloten om een hele serie te maken van Dora. Deze kwam vanaf 2000 op televisie. De serie loopt nog steeds en er zijn inmiddels ruim 100 afleveringen gemaakt verdeeld over zes seizoenen. In iedere aflevering heeft Dora één doel, zoals het vinden van een object of het bereiken van een plaats. Op een pratende kaart die ze altijd bij zich draagt, is te zien welke weg ze af moet leggen om bij het object of de plaats te komen. Er zijn echter altijd meerdere hindernissen die ze moet overwinnen om haar doel te kunnen bereiken. Zo moet ze raadseltjes oplossen of rivieren oversteken. Bij het overwinnen van deze obstakels maakt ze vaak gebruik van spullen uit haar pratende tas en ze vraagt ook aan de kijkers om hulp. Haar pratende aap Boots vergezelt haar altijd tijdens haar reis. Tot slot komt ze af en toe in aanraking met Swieber de Vos, die Dora’s spullen wil stelen.

Stemactrices

Er zijn verschillende actrices die de stem van de opgewekte Dora hebben ingesproken in de Nederlandse versie van het programma (de Nederlandse versie is slechts één van de vele buitenlandse adaptaties). Van seizoen 1 tot en met 6 sprak Lottie Hellingman de stem van Dora in. Hellingman is een bekend gezicht in de wereld van nasynchronisatie. Zo heeft ze ook de stem van Beugelbekkie, Sandy uit Spongebob, Sam uit Totally Spies en Gloria uit de film Happy Feet ingesproken. Na zes seizoenen stopt Lottie Hellingman echter met het inspreken van Dora. Nicoline van Doorn zal het van haar over gaan nemen.

In de Amerikaanse, originele, versie van de serie werd Dora van 2000 tot 2004 ingesproken door Kathleen Herles. In de periode 2007 – 2010 nam Caitlin Sanchez de stem van Dora voor haar rekening. Vanaf 2011 werd overgegaan op de derde stemactrice; Fatima Ptacek werd Dora.

Andere stemmen

Dora is natuurlijk niet de enige persoon in de serie die praat. Er zijn nog vele andere stemacteurs en –actrices betrokken bij de nasynchronisatie van de serie. In de Nederlandse versie zijn dat onder anderen:

Karakter Acteur/actrice
Boots Dieter Jansen
Rugzak Anneke Beukman
Kaart Fred Butter
Zwieber de Vos Jon van Eerd (t/m seizoen 4)
Zwieber de Vos Florus van Rooijen (vanaf seizoen 5)
Tico de Eekhoorn Lizemijn Libgott
Benny de Stier Marlies Somers
Kleine Ster Menno Ulenberg

Conclusie

Dora the Explorer is een populaire tekenfilmserie voor kinderen. Het gaat over een jong meisje die iedere aflevering een aantal hindernissen moet overwinnen om haar doel te bereiken. Hierbij gebruikt ze hulp van de kijkers. De stem van de Nederlandse Dora werd de eerste zes seizoenen ingesproken door Lottie Hellingman. Nicoline van Doorn neemt het daarna van haar over. Andere Nederlandse stemmen zijn weggelegd voor Dieter Jansen (Boots), Anneke Beukman (Rugzak) en Fred Butter (Kaart).

Bron afbeelding: Wikimedia Commons