TV serie Smack The Pony, kolderieke sketches rond drie onweerstaanbare vrouwen

Inleiding

Het is banaal, absurd, irrelevant en soms ronduit stupide. Voeg een flinke portie acteertalent, een perfecte timing en een gezond gevoel voor humor en zelfspot toe. Bezie dit vervolgens vanuit een vrouwelijk perspectief en het resultaat is Smack The Pony, een Britse sketch comedy geschreven en gespeeld door natuurtalenten Sally Phillips, Doon Mackichan en Fiona Allen.

De serie

De werktitel van Smack The Pony was oorspronkelijk Spot The Pony, maar daar heeft het drietal uiteindelijk vanaf gezien. De titel moest in elk geval zijdelings refereren aan vrouwelijke masturbatie; een verwijzing naar het openhartige en brutale karakter van de show. Elke aflevering duurt ongeveer twintig minuten en verloopt volgens een vast stramien. Het leeuwendeel bestaat uit sketches van verschillende lengte. Vaak met grappige dialogen, maar soms ook pure slapstick. Er zijn geen of nauwelijks terugkerende typetjes, maar er duiken telkens weer nieuwe neurotische malloten op. Inderdaad onalledaags, maar vooral onweerstaanbaar komisch.

Lesbisisme

Veel terugkerende thema's in de show zijn haperende relaties, competitie op de werkvloer en latent lesbisisme. Maar er zijn ook veel sketches die dicht tegen het absurdisme en surrealisme aanschurken. De meest maffe invalshoeken wat tongzoenen betreft, een oerwoud aan schaamhaar, tot in het idiote doorgetrokken gedoe over borstgrootte, puberale onderlinge plagerijen en een kantoor vol dames met een raar loopje. Waar hebben we dat laatste eerder gezien?

Contactadvertentie

Vaste rubrieken zijn filmpjes van een relatiebureau waarin dames op zoek naar een partner zich aanprijzen. Hier komen de meest rare typetjes voorbij. Van uiterst gewillig tot ridicuul afstotend. Een ander permanent onderdeel is het muzikale intermezzo. Hierin parodieeren de drie, die overigens stuk voor stuk uitstekend kunnen dansen, telkens op hilarische wijze een bepaalde muzieksoort in een stijlverwante videoclip. Als je niet naar de tekst luistert zou je haast denken dat het serieus bedoeld is.

Medeplichtigen

Twee andere acteurs in de cast die veel meer zijn dan louter aangevers mogen niet onvermeld blijven. Allereerst Sarah Alexander, bekend van onder meer Green Wing en The Worst Week Of My Life, maar vooral van haar hoofdrol in Coupling. Sommigen denken zelfs dat de vaste kern van Smack The Pony met haar erbij uit vier personen bestaat. En dan mag er natuurlijk geen mannelijke tegenhanger ontbreken. Die rol is weggelegd voor Darren Boyd. Hij was eerder te zien in Britse tv series als Saxondale, naast Steve Coogan, Hippies en Green Wing. En denk nou niet dat hij in het door vrouwen gedomineerde Smack The Pony altijd de kop van jut is. In sommige scenes biedt hij zijn tegenspeelsters het nodige tegenwicht.

Weetjes

  • Tussen 19 september 1999 en 8 maart 2002 beleefde Smack The Pony drie reeksen van respectievelijk 7, 7 en 9 afleveringen.
  • Op 26 december 2002 en 3 januari 2003 werden nog eens twee specials uitgezonden.
  • Op de Russische tv-zender TNT-TV was lange tijd een op de Britse show gebaseerde versie te zien onder de titel Women's League. Zwaar inferieur aan het origineel, dat spreekt voor zich.
  • In de Nederlandse tv serie Toren C die te zien was bij de VPRO worden veel dingen schaamteloos gejat van Smack The Pony.
  • Titelsong is het van Dusty Springfield bekende In The Middle Of Nowhere, gezongen door de Britse comedienne, schrijfster en actrice Jackie Clune.

Tips

  • Bijna alle sketches zijn terug te vinden op Youtube
  • Er is een met een Emmy Award bekroonde dvd van de serie verkijgbaar onder de titel The Best Of Smack The Pony.

Link

http://www.leerwiki.nl/TV_serie_Coupling_over_sex_en_relatie_perikelen_van_clubje_dertigers http://www.leerwiki.nl/TV_serie_Green_Wing_sex_en_ongein_in_het_ziekenhuis http://www.leerwiki.nl/Fawlty_Towers_tv_serie_over_een_hotel_op_stelten http://www.leerwiki.nl/Little_Britain_comedy_en_controverse_in_hilarische_tv_serie