TV serie Green Wing sex en ongein in het ziekenhuis

Inleiding

Hoewel Green Wing zich in een ziekenhuis afspeelt heeft de Britse tv-serie nauwelijks iets met medische toestanden van doen en komen patiënten al helemaal niet aan bod. De entourage dient louter als decor voor de ronduit idiote belevenissen van het behoorlijk gestoorde personeel. De knotsgekke serie werd door acht verschillende scenaristen geschreven onder supervisie van Victoria Pile. Hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de tv-serie Smack The Pony. De goede verstaander weet dat het dan wel snor zit.

==

Verhaallijntjes

In de eerste aflevering volgen we dokter Caroline Todd die voor het eerst haar nieuwe werkomgeving, het fictieve East Hampton Hospital, betreedt en kennismaakt met een aantal van de bizarre figuren die er werken. De zelf nogal onbeholpen Todd valt van de ene verbazing in de andere als ze seksueel benaderd wordt door personeelsconsulent Sue White, zich moet laten afkatten door de grofgebekte Joanna Cloe of door chirurg "Mac" Macartney die haar, als ze nog nauwelijks handen hebben geschud, de operatiezaal in sleurt. Het lijkt er aanvankelijk op dat Joanna het hoofdpersonage is, maar haar belevenissen vormen hooguit de dunne rode draad. Er worden ook een paar andere magere verhaallijntjes uitgezet, maar op de keper beschouwd zijn alle bijna een uur klokkende afleveringen een lange aaneenschakeling van absurde sketches.

Surrealistisch

De muziek is een niet te onderschatten factor in Green Wing. Een soms swingende, dan weer ambient klinkende mengeling van organische en elektronische instrumenten met scratches en geluiden die uit een paralel universum lijken te zijn overgewaaid. Dat werkt heel vervreemdend en sluit naadloos aan bij de overgang tussen de diverse scènes waarbij het beeld in slowmotion of net versneld wordt afgespeeld waardoor de lichaamstaal van de acteurs benadrukt wordt. Ook worden de diverse scènes doorsneden met korte absurdistische beeldfragmenten die totaal buiten de context vallen wat het surrealistische effect nog eens versterkt. Kijk daarom niet vreemd op als dokters al radslagen makend door de gang rollen, radioloog Alan Statham achtervolgd wordt door een geheimzinnige ballon, "Mac" Macartney in zijn blote kont op de motor door de gangen scheurt of Sue White met een heuse kameel aan de lijn voorbij komt.

Ontsporen

Het eerste aantal afleveringen is een buitengewoon maffe bedoening waarin (on)hebbelijkheden van de karakters breed uitgemeten worden en we hen beter leren kennen. Radioloog Statham met al zijn obsessies, Sue White die keer op keer de show steelt met haar onnavolgbare escapades of Guy Secretan en "Mac" Macartney die constant lopen te bekvechten, belachelijke weddenschappen afsluiten en het mysterieuze spelletje Guyball spelen, waarvan niemand behalve uitvinder Guy weet hoe het nu precies gaat. Maar naarmate de serie vordert ontspoort de zaak volledig en passeren de meest onwaarschijnlijke uitspattingen de revue. Van incest tot moord. En dan rest nog de vraag: zouden "Mac" en Caroline elkaar dan toch uiteindelijk definitief in de armen mogen sluiten? Het einde van de serie is net zo verbluffend als je na al het voorafgaande zou kunnen verwachten.

Personages

 • Caroline Todd (Tamsin Greig)- De nogal stuntelige en onhandige kersverse dokter in het ziekenhuis die haar nieuwe werkvloer met steeds grotere verbazing tegemoet treedt. Kan maar niet kiezen tussen de opdringerige Guy Secretan en de meer afstandelijke "Mac" Macartney die allebei een oogje op haar hebben.
 • Guy Secretan (Stephen Mangan) - Onuitstaanbare anesthesist die geen enkele vrouw, Caroline voorop, met rust laat en eindeloos snoeft over al zijn veroveringen. Schept er een satanisch genoegen in om anderen te vernederen, Martin Dear in het bijzonder. Vaste kompaan "Mac" trakteert hem doorgaans zowel fysiek als mentaal op een koekje van eigen deeg.
 • "Mac" Macartney (Julian Rhind-Tutt) - De blonde chirurg is evenals compagnon Guy geliefd bij de vrouwen, maar een stuk slimmer, sympathieker en gewilder. Koestert evenals zijn maatje warme gevoelens voor Caroline al laat hij dat niet altijd even duidelijk merken. Neemt Martin, telkens als die weer eens door Guy te grazen wordt genomen, in bescherming.
 • Martin Dear (Karl Theobald) - Stoethaspel met een gouden hart. wordt door niemand, behalve Karen Ball die stapel op hem is, serieus genomen. Zelf is hij tot over zijn oren verliefd op Caroline, maar die ziet hem louter als een goede vriend om haar problemen mee te bespreken.
 • Joanna Clore (Pippa Haywood) - Hoofd Afdeling Personeelszaken vecht panisch tegen het ouder worden en heeft een affaire met Alan Statham. Het tweetal ziet er geen been in om tijdens de werkuren kinky seks te bedrijven, al begint zo langzamerhand de klad in hun verhouding te komen. Joanna heeft haar wellustige oog laten vallen op de knappe Lyndon Jones.
 • Alan Statham (Mark Heap) - Pedante radioloog met neurotische tics die wanhopige en veelal hilarische pogingen doet om de verhouding met Joanna nieuw leven in te blazen. Misschien is hij echter wel een verknipte homoseksueel zoals zijn leerling Boyce, met wie hij continue overhoop ligt, hem diverse keren op gewiekste wijze onder de neus wrijft.
 • Boyce (Oliver Chris) - Medisch student die stage loopt bij Statham. Heeft er een sport van gemaakt om zijn toch al extreem geagiteerde mentor onophoudelijk te klieren en hem zo tot waanzin te drijven.
 • Sue White (Michelle Gomez) - Personeelsconsulent van wie niemand precies weet wat ze doet. In elk geval niet het personeel met raad en daad bijstaan. Haalt de mafste streken uit en valt als een blok voor "Mac". Is voor het oveige compleet geschift.
 • Angela Hunter (Sarah Alexander) - Akelig prototype van de volmaakte schoondochter die er als de kippen bij is om blunderende collega's op de vingers te tikken. Caroline woont bij gebrek aan woonruimte noodgedwongen en met veel tegenzin bij Angela in.
 • Lyndon Jones (Paterson Joseph) - Superhandige IT-specialist die goed valt bij het vrouwelijk deel van zijn collega's. Tot zijn groot ongenoegen ook bij Joanna die hem geen seconde rust gunt. Daarbij moet hij zich ook nog eens de irritante provocaties van de stink jaloerse Alan laten welgevallen.
 • Harriet Schulenberg (Olivia Colman) - Werkt op de admistratie en is buitengewoon verstrooid. Neemt wel eens een handtas vol aardappelpuree mee naar kantoor en vergeet regelmatig haar kinderen, die op de parkeerplaats in de auto opgesloten zitten, naar school te brengen. Heeft tot ontsteltenis van haar collega's een geheime verhouding met Lyndon.
 • Karin Ball (Lucinda Raikes) - Werkt ook op de administratie en is onnozel, schuw en het pispaaltje van de rest. Martin op wie ze smoorverliefd is, ziet haar niet staan want die voelt meer voor Caroline.
 • Naughty Rachel (Katy Lyons) - Werkt ook op de adminstratie en heeft haar bijnaam niet voor niets want ze doet "het" altijd al op het eerste afpraakje. Is de grootste kwelgeest van Karin en staat bepaald niet bekend vanwege haar bescheidenheid. Heeft er een handje naar haar borsten te wegen om te zien hoeveel porto er op moet voor het geval er een naar het buitenland verstuurd moet worden.
 • Cordelia Denby (Saskia Wickham) - Pastoraal begeleidster van personeel en patiënten. Als Joanna Alan dumpt, bekeert die zich onder haar invloed tot het christendom. In werkelijkheid wil hij natuurlijk gewoon met haar naar bed.
 • Holly Hawkes (Sally Phillips) - De ex van "Mac". Zijn destijds uit elkaar gegaan omdat ze zwanger was en het kind, in tegenstelling tot "Mac", niet wilde houden. Pleegde vervolgens een abortus. Of toch niet?

Weetjes

 • Van Green Wing werden tussen 2004 en 2006 twee series op Channel 4 uitgezonden van respectievelijk 9 en 8 afleveringen. Ook is er een eenmalige special van negentig minuten uitgezonden en waren er live-sketches van de cast te zien tijdens Comic Relief (2005) en The Secret Policeman's Ball (2006)
 • De tv-serie werd in 2005 bekroond met de "BAFTA Pioneer Audience Award", een publieksprijs. Individueel vielen Tamsin Greig en Pippa Haywood in de prijzen, terwijl componist Jonathan Whitehead de "Best Original Score" won voor de soundtrack.
 • Whitehead schreef ook de muziek voor tv-series als Knowing Me Knowing You... with Alan Partridge, Black Books en Smack The Pony.
 • Sarah Alexander is onder meer te zien in tv-series als Smack The Pony, The Worst Week Of My Life en Coupling.
 • Julian Rhind-Tutt is naast Sally Phillips en Darren Boyd van Smack The Pony ook te zien in de tv-serie Hippies. Laatstgenoemde vervult ook een kleine rol in Green Wing.
 • Tamsin Greig vervult de hoofdrol in de tv-serie Love Soup waarin Mark Heap haar geliefde is. Precies: Dr. Alan Statham uit Green Wing.
 • De echte voornaam van "Mac" wordt nooit genoemd al suggereert iemand in een latere aflevering dat dit Paul zou zijn.
 • Green Wing werd in drie verschillende ziekenhuizen tussen de bedrijven door opgenomen waar de cast het echte personeel wel eens voor de voeten liep. De acteurs vertelden na afloop van de opnames dat ze het gênant vonden als echte patiënten hen om raad vroegen.
 • In het voorjaar van 2005 werd een reeks via BBC America uitgebracht zij het in een sterk gecensureerde versie. De al te seksueel getinte scènes werden weggelaten. Het resultaat laat zich raden.

Tips

DVD

 • Green Wing: The Complete First Series (alle 9 episodes van de eerste serie)
 • Green Wing: The Complete Second Series (alle 8 episodes van de tweede serie)
 • Green Wing: The Complete First And Second Series (Box met allebei de complete series)
 • Green Wing: Special (de complete negentig minuten urende special)
 • Green Wing: The Definitive Edition (alle 18 eisodes op 7 dvd's plus een bonus-dvd met een documentaire en veel extra's)

CD

 • Trellis - Green Wing: Original Telivision Soundtrack (23 van de beste nummers die Jonathan Whitehead onder het pseudoniem Trellis speciaal voor de tv-serie schreef)

BOEK

 • Green Wing: The Complete First Series Scripts (ISBN 1-84576-421-8/script van de eerste serie plus speciaal voor het boek gemaakt bonusmateriaal en een aantal voorheen nog ongepubliceerde foto's)

Links

 • http://Leerwiki.nl/TV_serie_Coupling_over_sex_en_relatie_perikelen_van_clubje_dertigers
 • http://Leerwiki.nl/TV_serie_Smack_The_Pony,_kolderieke_sketches_rond_drie_onweerstaanbare_vrouwen
 • http://leerwiki.nl/Fawlty_Towers_tv_serie_over_hotel_op_stelten
 • http://leerwiki.nl/Little_Britain_comedy_en_controverse_in_hilarische_tv_serie