Hoe kan men spierpijn voorkomen en behandelen

Uw spieren sparen

Je begint vol goede voornemens en schrijft je in in een fitnessclub, start vol overgave en uitermate enthousiast om daarna af te haken doordat je geveld wordt door spierpijn. Nee dit kan nooit de bedoeling zijn van een goed voornemen, dus probeer te bezinnen voordat je begint. In dit artikel geven we een paar richtlijnen mee om uw spieren te sparen.

 Foto credit: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Goede voornemens

Het is algemeen geweten dat goede voornemens meestal gedoemd zijn tot mislukken. En al helemaal als het gaat om te beginnen fitnessen. Men staat er best even bij stil dat stramme en stijve spieren niet ideaal zijn om er ineens zware fitness activiteiten mee te doen. Het spreekt voor zichzelf dat je eerst de spieren zal moeten laten wennen aan het fitnessen.

Het voorkomen van spierpijn

Vroeger ging men ervan uit dat de pijn die je voelt na een zware en intensieve fitness training het gevolg was van melkzuur dat zich ophoopt in de spieren. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen, wat wel bewezen is: de pijn die je 's anderdaags na de zware inspanning voelt, het gevolg is van ontsteking in de spieren. Door de overbelasting lopen je spieren kleine letsels op, en dit is nu precies waarom de spieren pijnlijk aanvoelen. Dus met melkzuur heeft het niets te maken, want melkzuur wordt na een zware inspanning ook weer heel snel afgevoerd.

Warm water

Als je de spieren de nodige rust gunt zal de pijn meestal even snel verdwijnen als ze gekomen is. Natuurlijk is er wel een methode om je spieren sneller te doen herstellen, je kan bijvoorbeeld een warm bad nemen of je spieren laten masseren met een verwarmende zalf of créme. Het komt er op neer de doorbloeding van de spieren te verbeteren zodat er een sneller herstel optreedt. Ook kan je nog een ontstekingsremmend middel nemen of pijnstiller, maar het is toch beter je spieren de nodige rust te gunnen, geduldig te zijn en niet overhaast te werk te gaan.

Stretchen

Je spieren soepel maken doe je door een goede warming- up, een goede cool- down maar ook door tussen de oefeningen in regelmatig te stretchen. Een goede warming- up zorgt voor een goede voorbereiding van de spieren op de uiteindelijk te leveren inspanningen. Een goede cool- down zorgt er dan weer voor dat de spieren geleidelijk aan tot rust kunnen komen. Stretchen verbetert de doorbloeding van de spieren, wat dan ook meteen zorgt voor de nodige zuurstof naar de spieren. Het is ook heel belangrijk dat je voldoende drinkt, liefst een drankje met veel mineralen. Je kan tussen de zware inspanningen in ook gedroogde vruchten eten, deze zijn rijk aan mineralen.

Het laten verdwijnen van spierpijn

Spierpijn kan je ook krijgen van stress, dus spierpijn zonder ook maar één fysieke inspanning geleverd te hebben. Pijnlijke nek, gespannen of geblokkeerde schouders kunnen heel pijnlijk zijn, dit zijn de symptomen die er kunnen op wijzen dat stress de oorzaak is. Wanneer we in een stressfase verkeren dan produceert onze bijnier een hormoon, het is dit hormoon die ons lichaam en spieren op spanning brengt, daar komt ook nog bij dat onze bovenrugspieren zich heel dicht aan de overgang bevinden van de nekwervels en de rugwervels. Een heel kwetsbare plaats dus.

Een koud kompres

Mocht je toch kiezen om geen warming- up te doen, dan kan je overbelaste spieren krijgen, er kan zelfs een spierscheuring van komen, we spreken dan natuurlijk niet meer van een banale spierpijn. Het spreekt voor zichzelf wel we een spierscheur niet kunnen behandelen met een massage. We zullen moeten beginnen met heel veel rust en zeker geen warm bad nemen maar koud water kan nuttig zijn in het genezingsproces. We noemen dit dan koudwater kompressen, deze kompressen vernauwen de bloedvaten en daardoor vermindert de pijn. Let wel: in geval van een spierscheuring worden pijnstillers sterk afgeraden omdat deze het bloed dunner maken en zo bloedingen in de hand kunnen werken.

Ontspannen

Wil je de spanning uit je lijf krijgen zal je moeten leren ontspannen. Men kan bijvoorbeeld: wandelen, fietsen of aan aquagym doen. Je kan er ook voor kiezen om relaxatieoefeningen te doen zoals: yoga of tai- chi. Mocht het zijn dat je een zittend bestaan leidt, probeer dan momenten in te lassen van beweging en actief zijn, ook regelmatig een andere houding aannemen heeft zijn nut. Je kan bijvoorbeeld de printer niet in de buurt te plaatsen van de computer, dan ben je wel verplicht om recht te staan wanneer je iets geprint hebt. Je kin omhoog houden is ook een middel om een betere houding aan te nemen. Je zou ook jezelf kunnen verplichten door elk uur een 5 tal minuten te wandelen. Investeren in een ergonomische stoel is ook geen weggegooid geld. Aan het einde van de dag ga je dan lekker languit in een warm bad liggen.

Tot slot: Een woordje over Fibromyalgie

De aanwijzingen die kunnen duiden op fybromyalgie zijn volgende:

  • gewrichtspijn ter hoogte van de nek
  • spierpijn in de bovenrug en onderrug
  • gewrichtspijn in de wervelkolom

Er is ongeveer 3% van de bevolking die ermee te kampen heeft, het heeft natuurlijk een serieuze invloed op je dagelijkse leven. Alhoewel de oorzaak van fibromyalgie niet bekend is wordt algemeen aangenomen dat het een gevolg kan zijn van een jarenlange intensieve arbeid, dit in combinatie van een emotioneel trauma. Door het feit dat er weinig tot niets bekend is over fibromyalgie moeten patiënten soms maandenlang onderzoeken ondergaan en zelfs soms jaren wachten achter een juiste diagnose.

Deze ziekte is tot op heden nog steeds ongeneeslijk maar kan wel heel goed onder controle gehouden worden, als men maar de juiste behandeling toepast. Voor de pijn worden ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven, maar ook hier weer ontspanningsoefeningen en relaxatieoefeningen. De aangepaste voeding en warme baden blijken ook heel nuttig te zijn.

Vruchten die zeker op het boodschappenlijstje moeten staan:

  • kersen
  • granaatappels
  • blauwe bessen

Dus, eet gezond en je lichaam zal je dankbaar zijn.