Trainingsschema tennis

Trainingsschema

Trainingsschema’s, hoe exact zijn deze en welke inspanningsgrafieken in welke tijd wordt doorlopen. Een trainingsschema heeft verschillende fases. Uiteraard heb je verschillende trainingsschema's. Dit is een trainingsschema voornamelijk voor de forehand en de backhand.

Fases

Een trainingsschema heeft 5 fases. Hieronder zie je een plaatje van welke fases dat zijn. Fase een is de basis. Je moet de basis goed onder controle krijgen voordat je ook maar met iets verder kunt, anders kan je veel kapot krijgen aan je lichaam. Fase twee is de intensiteit. Hierbij ga je intensievere trainingen doen, ook onder andere om je kracht te vergroten en het later op de juiste manier te kunnen gebruiken. Fase drie is het pieken. Bij het pieken ga je er voor trainen dat je conditie heel erg goed wordt. Fase vier is de wedstrijdperiode. In deze fase wordt je klaargestoomd voor de wedstrijden en ga je ook al oefenen. De wedstrijdperiode is de fase waarin je het meest leert, want alles wat je daar voor geleerd hebt ga je nu toepassen. Fase vijf is de herstel periode. Is ook erg belangrijk want anders raken je spieren overbelast.

Forehand

Dit is een oefening van de training van de forehand. Je draait hierbij je schouders en je heupen mee met het gewicht. Je zwaait je armen in de richting dat je ook je forehand slaat. Je maakt dezelfde beweging als je forehand en zwaait je arm met het gewicht door tot over je schouder. Op het plaatje zie je dat je je nek draait, je schouder en ook je heupen. Dit is heel belangrijk om de bal later in de juiste richting te krijgen. Een van de belangrijkste dingen met tennis is, is dat je goed indraait. Dit is een training die je qua kracht langzaam op moet bouwen.

Backhand

Dit is een oefening voor je backhand. Je ligt op zij en tilt met een arm het gewicht omhoog. Het is een oefening die makkelijk lijkt maar toch echt wel zwaar is. Hiermee train je dus je armspieren. Je kan er steeds meer gewicht opzetten als je een planning hebt gemaakt en je series verhoogt.Bij je backhand is het ook belangrijk dat je goed indraait. Of je nou een enkelhandige backhand hebt of een dubbele. Indraaien is zeer belangrijk. Dit is een training die je, net zoals bij de forehand, langzaam op moet bouwen.

De training

Je hebt uiteraard veel verschillende soorten trainingsschema’s. Want je hebt ook veel verschillende soorten sporten. Hierboven heb ik twee voorbeelden gegeven van krachtoefeningen. Deze zijn met tennis erg belangrijk. Want om een goede forehand en backhand te krijgen moet je ook goed oefeningen doen. Een trainingsschema bestaat uit een opbouwend programma. Verschillende soorten krachtoefeningen, verschillende soorten conditietrainingen en psychische trainingen zijn erg belangrijk in een trainingsschema. De krachtoefeningen zijn uiteraard belangrijk voor de kracht die je opbouwt. Kracht is belangrijk omdat je ook daar goed mee om moet kunnen gaan en je hebt kracht nodig om ook je conditie te kunnen verbeteren. Conditie is natuurlijk erg belangrijk omdat je zonder conditie niet hoog kunt komen in de sportwereld. Fysieke oefeningen zijn dus erg belangrijk. Psychische trainingen zijn heel erg belangrijk. Je moet je rustig kunnen houden in een wedstrijd. Je moet gefocust zijn en je goed kunnen concentreren. Je moet je hoofd bij het spel kunnen houden. Als jij je niet concentreert op het spel en je gedachten zijn heel ergens anders kan je nooit goed een wedstrijd spelen. Als je dat al niet bent is de halve wedstrijd al verloren. Trainingsschema’s zijn exact als je je eraan houdt. Een trainingsschema kun je uitbreiden op je kunnen. Om een goede sporter te worden heb je motivatie nodig en moed. Je moet niet opgeven. Je moet helemaal bij het begin beginnen en er helemaal voor gaan.