Alles over Wimbledon Tennis Tournament

Inleiding

Wimbledon, of de British Open, is een jaarlijks terugkerend internationaal grandslamtennistoernooi in Wimbledon, een buitenwijk van Zuidwest Londen.

Geschiedenis van Wimbledon

De eerste Wimbledon (amateur) tenniskampioenschappen, gehouden in 1877, waren een geheel Engelse aangelegenheid. Het evenement heette toen de Lawn Tennis Championships en werd georganiseerd door de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Er deden alleen heren aan mee. In 1884 werden toernooien voor dames en voor herendubbels toegevoegd.

Rond de eeuwwisseling had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 werd er aan de Church Road een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi geweldig heeft bevorderd.

De Amerikaanse May Sutton was in 1905 de eerste niet-Britse kampioene. Twee jaar later presteerde de Australiër Norman Brookes hetzelfde bij de mannen. Sinds 1936 is er geen Britse winnaar geweest bij de mannen en sinds 1977 is dit ook niet meer bij de vrouwen gebeurd.

In 2007 werd het Hawk-Eye-systeem ingevoerd op het Centre Court en het Court Number One en sinds 2009 is het stadion overdekt.

Vandaag de dag is Wimbledon voor veel mensen het belangrijkste en meest prestigieuze tennistoernooi. Of dat waar is of niet, zeker is dat het het grootste grastoernooi ter wereld is, met het hoogste prijzengeld van alle toernooien; in 2007 een recordbedrag van £11.282.710. Bovendien geeft het traditionele, Britse karakter van Wimbledon het toernooi een apart tintje, zoals de strenge regel dat alle spelers in het wit gekleed moeten zijn, en het massaal verorberen van aardbeien met slagroom. Verder heeft Wimbledon een eigen, vaak bekritiseerd, systeem voor de plaatsing van spelers. Het Wimbledon plaatsingssysteem is niet gebaseerd op de officiële ranglijsten, maar op een arbitraire inschatting van prestaties.

Federer en Wimbledon

De laatste jaren is Roger Federer dominant geweest op de banen van Wimbledon. Van de afgelopen 6 evenementen heeft hij er 5 gewonnen. In 2008 verloor Federer in een zinderende finale van Rafael Nadal.

Roger Federer zal op het Londense gras dit jaar op jacht gaan naar zijn vijftiende grandslamtitel en daarmee het record van Pete Sampras (14 grandslams) definitief uit de boeken slaan. "Ik kan Wimbledon nog vele keren winnen."

De wedstrijd tegen Tommy Haas op Roland Garros - waarin Federer langs het randje van de afgrond scheerde, maar zich toch terugvocht - noemt hij het een keerpunt in de afgelopen lastige jaren. "Sinds ik niet meer bang ben voor vijfsetters voel ik me een meer volwassen tennisser. Met de druk kan ik beter omgaan en ik voel me meer man", aldus de Zwitser.

Met de eindzege in Parijs zette Federer een eerst stapje naar herovering van de nummer-een-positie in de wereld. "Met de winst in Parijs ben ik al een stukje dichter gekomen. Op Wimbledon zal ik ook als favoriet beginnen. Een keer in Londen kom ik helemaal in de stemming. Zo van: hier gaan we weer. Na enkele uren voel ik me hier alweer helemaal thuis. Het zit weer helemaal goed. Zonder de andere spelers te onderschatten, denk ik Wimbledon nog vele keren te kunnen winnen."

Prijzengeld op Wimbledon

Wimbledon was het laatste grandslamtoernooi dat het prijzengeld tussen de mannen en vrouwen gelijktrok. Op de US Open gebeurde dit al in 1973. De Australian Open volgde in 2001, Roland Garros en Wimbledon in 2007. Beide winnaars streken één miljoen euro op. Sommigen protesteerden daartegen omdat mannen naar drie gewonnen sets spelen en veel langer op het terrein staan.

Tips

Goedkope tickets naar Londen

Links