Alles over US Open Tennis Tournament

Inleiding

Het US Open, dat jaarlijks eind augustus plaatsvindt, is het laatste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Het US Open komt voort uit twee verschillende toernooien, een mannen- en een vrouwentoernooi. US Open wordt ieder jaar gespeeld in New York.

Hoe 2 toernooien 1 werden

Het U.S. National Men's Singles Championship werd voor het eerst gehouden in 1881 in Newport, Rhode Island. Vanaf 1900 vonden hier ook de dubbelkampioenschappen plaats. Het vrouwentoernooi werd in 1887 voor het eerst gehouden op de Philadelphia Cricket Club

vanaf 1889 werden hier ook dubbelkampioenschappen (gewoon en mixed) gehouden.

In 1968 werden de twee toernooien met de vijf kampioenschappen samengevoegd en werd de naam van het toernooi US Open. Tot 1978 vond het toernooi plaats op de West Side Tennis Club in Forest Hills, Queens, New York. Vanaf die datum vindt het plaats op het USTA National Tennis Center in Flushing, Queens, New York City. Sindsdien wordt het toernooi gespeeld op hardcourt.

Hardcourt ondergrond bij de US Open

De DecoTurf oppervlak op de US Open is een snelle oppervlak, met iets minder wrijving en een lagere stuiten in vergelijking met andere harde ondergronden (met name in vergelijking met het Rebound Ace oppervlak dat vroeger werd gebruikt op de Australian Open). Om deze reden zijn veel serve-en-volley spelers succesvol op de US Open.

Uitdagen van "line calls"

In 2006 werd de US Open het eerste Grand Slam-toernooi om situaties te beoordelen met het instant replay systeem door middel van Hawk-Eye_computer systemen. Als de speler twijfelt of de bal binnen of buiten de lijn is gevallen mag de speler de beslissing uitdagen. Elke speler mocht twee uitdagingen per set plus een extra uitdaging tijdens een tiebreak gebruiken. De speler werd niet bestraft met het verlies van een uitdaging. Vanaf 2008 heeft elke speler 3 uitdagingen gekregen per set van de USTA, met een extra uitdaging bij elke tiebreak.

Winnaars van de US Open

De afgelopen 5 jaar wordt het toernooi gedomineerd door Roger Federer. Hij heeft vanaf 2004 elk jaar het toernooi gewonnen. In de finales heeft hij gespeeld tegen Lleyton Hewitt (2004, Andre Agassi (2005), Andy Roddick (2006), Novak Đoković (2007) en Andy Murray (2008).

Bij het damestennis is het laatste toernooi in 2008 gewonnen door Serena Williams.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld (2008) is 20,6 miljoen dollar. De winnaars van het enkelspel bij de mannen en vrouwen krijgen elk 1,5 miljoen dollar.

Links