Alles over Roland Garros Tennis Tournament

Inleiding

Roland Garros (ook wel de Open Franse Tenniskampioenschappen, ofwel French Open) is een jaarlijks terugkerend grandslamtennistoernooi. Het toernooi wordt in mei gehouden in Parijs, Frankrijk.

Over Roland Garros

In 1891 werd het eerste Franse Open Kampioenschap gehouden. In 1927 werd het toernooi vernoemd naar de Franse vliegenier en oorlogsheld Roland Garros (1888-1918).

Roland Garros is het tweede grandslam toernooi van het jaar en het meest belangrijke gravel toernooi. Roland Garros is het enige grandslam toernooi dat op gravel wordt gespeeld. Het toernooi is een van de meest prestigeuze toernooien ter wereld, het wordt in bijna elk land uitgezonden op TV en heeft fans over de hele wereld.

Gewoonlijk is vrijwel de hele mondiale tennistop op dit toernooi vertegenwoordigd. Het programma omvat mannen en vrouwen enkelspel, mannen- en vrouwen dubbelspel en gemengd dubbel. De accommodatie biedt dagelijks plaats aan ongeveer 37.000 toeschouwers. De drie grotere speelvelden zijn Court Philippe Chatrier (Centre Court), Court No. 1 en Court Suzanne Lenglen.

Het veld op Roland Garros

Gravel heeft een vertragende werking op de bal en zorgt ervoor dat de bal hoog opstuitert wanneer hij het veld raakt. Spelers die graag het spel domineren met snel spel en een sterke service, hebben het vaak moeilijk om te spelen op een gravel ondergrond. Bijvoorbeeld een speler als Pete Sampras, bekend om zijn sterke service, heeft nog nooit het Roland Garros toernooi gewonnen. Zelfs heeft hij nog nooit de finale van Roland Garros weten te bereiken. Tevens hebben John McEnroe, Boris Becker en Stefan Edberg het toernooi nooit gewonnen.

Aan de andere kant hebben spelers waarvan het spel beter geschikt is voor langzamere oppervlakken, zoals Rafael Nadal, Björn Borg en Mats Wilander, veel succes op dit toernooi. Er zijn dan ook maar weinig spelers die op zowel een snelle als een langzame ondergrond hebben gewonnen. Alleen de volgende spelers hebben Wimbledon èn Roland Garros gewonnen: Rod Laver, Januari Kodes, Björn Borg, Andre Agassi, Rafael Nadal en Roger Federer.

Regerende Kampioenen van Roland Garros

De regerende kampioenen van Roland Garros zijn de Zwitser Roger Federer en de Russische Svetlana Koeznetsova die in 2009 het toernooi wonnen.

Prijzen op Roland Garros

Op Roland Garros kunnen de volgende prijzen worden gewonnen door de spelers/speelsters:

  • Mannen Singles: Coupe des Mousquetaires
  • Vrouwen Singles: Coupe Suzanne Lenglen
  • Mannen Dubbelspel: Coupe Jacques Brugnon
  • Vrouwen Dubbelspel: Coupe Simone Mathieu
  • Mix Dubbelspel: Coupe Marcel Bernard

De prijzen zijn allen vervaardigd uit authentiek zilver. Van elke winnaar wordt zijn of haar naam op de prijs gegraveerd. De winnaars krijgen ook hun eigen zilveren replica van de prijs.

Links