Wie is Andre Agassi

Wie is Andre Agassi

Andre Kirk Agassi is een voormalige tennis-professional. Door critici en collega-spelers wordt hij beschouwd als een van de grootste tennissers aller tijden. Door de BBC werd hij bij zijn afscheid genoemd als 'misschien wel de grootste wereldwijde ster in de geschiedenis van de sport.

Andre Agassi

The Las Vegas kid

Las Vegas kid, dit was de bijnaam van voormalig toptennisser Andre Agassi. Agassi's prestaties, samen met zijn onorthodoxe kleding en houding, maakten hem een van de meest charismatische spelers in de geschiedenis van het spel. Agassi won acht Grand Slam singles toernooien en een Olympische gouden medaille. Hij was de eerste mannelijke speler in de geschiedenis die een Career Golden Slam behaalde, wat betekent dat hij in zijn carrière alle vier de Grand Slam toernooien, de ATP tour finale en de Olympische spelen heeft gewonnen.

Jeugd

Agassi werd op 29 april 1970 geboren in Las Vegas, als zoon van Emmanuel "Mike" en Elizabeth "Betty" Agassi. Zijn vader was olympisch bokser voor Iran, die later emigreerde naar de Verenigde Staten. Hij heeft drie oudere broers en zussen:Rita, Philip en Tami. Mike Agassi was zeer fanatiek en veeleisend. Hij schreeuwde regelmatig naar officials en werd meer dan eens verwijderd van tennisbanen. Gil Reyes, de trainer van Agassi gedurende een groot deel van zijn carriere, wordt ook wel een van zijn beste vrienden genoemd. Sommigen beschrijven hem meer als een "vaderfiguur" voor Agassi, zeker in zijn jeugdtijd, toen er veel wrijving was tussen Andre en zijn vader. 

Op 13 jarige leeftijd werd Andre naar de Nick Bollettieri Tennis Academy in Florida gestuurd. Hij zou daar slechts 3 maanden blijven, want dat was alles wat zijn vader zou kunnen veroorloven. Na dertig minuten naar Agassi te hebben gekeken, bood Nick Bollettieri een kostenloos verblijf aan. Hij beweerde dat Agassi meer natuurlijk talent had dan wie hij ook eerder gezien had.

Carrière

Andre Agassi werd prof op 16-jarige leeftijd. Hij won zijn eerste wedstrijd tegen John Austin 6-4, 6-2, maar verloor zijn tweede wedstrijd van Mats Wilander 1-6, 1-6. Tegen het einde van het jaar, was Agassi al de nummer 91 van de wereld. Agassi won zijn eerste prof-toernooi in 1987aan de Sul American Open in Itaparica. Al in zijn 3e profjaar eindigde hij als nummer 3 van de wereld, achter Ivan Lendl en Mats Wilander. Sterke prestaties op de tour betekende dat Agassi al snel werd getipt als een toekomstig Grand Slam kampioen. Hij bereikte zijn eerste Grand Slam-finale in 1990 bij het Franse Open, waar hij in vier sets verloor van Andres Gómez. Hij bereikte zijn tweede Grand Slam-finale van het jaar bij de US Open door titelverdediger Boris Becker in de halve finale te verslaan. Agassi verloor de US Open finale van Pete Sampras met 4-6, 3-6, 2-6. De rivaliteit tussen deze twee Amerikaanse spelers werd een steeds terugkerende strijd voor de rest van het decennium.

Wimbledon

Andre Agassi wilde eerst niet op Wimbledon spelen vanwege de strenge kledingvoorschriften. Hij stond erom bekend dat hij in felgekleurde outfits op de baan verscheen, iets wat op Wimbledon uit den boze is. Agassi besloot toch op Wimbledon te spelen in 1991, wat leidde tot weken van speculatie in de media over de kleren die hij zou dragen. Hij verscheen voor de eerste ronde in een volledig witte outfit,wat hem een staande ovatie van het publiek opleverde. Agassi’s eerste Grand Slam titel behaalde hij uitgerekend op Wimbledon. In 1992 versloeg hij Goran Ivanišević in een vijf-set finale. Met de nieuwe coach Brad Gilbert aan boord, begon Agassi met een meer tactische, consequente aanpak, die zijn wederopstanding inluidde. Agassi begon matig in 1994, verloor in de eerste week op de Franse Open en Wimbledon. Toch bleek Agassi gegroeid te zijn tijdens het hard-court seizoen, wat bleek uit het winnen van de Canadese Open. Zijn comeback voltooide hij door in 1994 als eerste ongeplaatste man US Open te winnen door Michael Stich in de finale te verslaan. In 1995 scheerde Agassi zijn kalende hoofd, waarmee hij brak met zijn oude 'imago is alles "-stijl. Hij bereikte de nummer 1 postitie van de wereld in april 1995, onder meer door de Australian Open te winnen van Pete Sampras.

Een van de hoogtepunten in zijn loopbaan vond plaats in Atlanta in 1996. Daar won hij de gouden medaille bij de Olympische Spelen door Sergi Bruguera in de finale met 6-2, 6-3, 6-1 te verslaan.

Gezinsleven en pensioen

Agassi trouwde met Steffi Graf op 22 oktober 2001, vier dagen later werd hun zoon, Jaden Gil geboren. In oktober 2003 werd hun dochter Jaz Elle geboren. 

Op de US Open in 2006 nam hij, na 20 jaar, afscheid van het professionele tennis. Agassi's autobiografie, Open (geschreven met hulp van JR Moehringer), werd gepubliceerd in november 2009. Daarin gaf Agassi toe dat zijn eens kenmerkende ruige manen eigenlijk een pruik was en dat hij methamphetamine gebruikte in 1997. In reactie op de laatste openbaring reageerde vooral Roger Federer geschokt en teleurgesteld , terwijl Sergej Bubka verklaarde dat Agassi had moeten worden gediskwalificeerd. In een exclusief interview op CBS, vroeg Agassi om begrip door te verklaren "Het was een periode in mijn leven waar ik hulp nodig had." Hij onthulde ook dat hij altijd een hekel had gehad aan tennis tijdens zijn carrière als gevolg van de constante druk die werd uitgeoefend op hem. Het boek bereikte nr. 1 op de New York Times Best Seller list. Agassi is de oprichter van de Andre Agassi Charitable Foundation, die meer dan 100 miljoen dollar heeft opgehaald voor kansarme kinderen in het zuiden van Nevada. In 2001 heeft de Stichting de Andre Agassi College geopend in Las Vegas, een speciale school om deze kinderen een kans op een betere toekomst te geven.