Het balletje gaat weer rollen... Ajax doet het met AEGON

Aegon en Ajax

De start van de voetbalcompetitie 2009/2010 komt eraan. Benieuwd of de financiële wereld het voetbal voor bekeken houdt? Niets is minder waar: van de twaalf eredivisieclubs hebben er maar liefst vier een financiële shirtsponsor. Dat is toch één club op drie! Niet slecht voor een sector in crisis wel?

AEGON: sponsor met 'ballen'... 

  • Ondanks de mindere prestaties van vorig jaar blijft AEGON trouw aan AFC Ajax.  
  •  Als AEX genoteerde beursonderneming ben je dat ook wel aan je stand verplicht!
  • Ten tweede: met ingang van het seizoen 2008-2009 werd AEGON de (nieuwe) hoofdsponsor van (AFC) Ajax en dit voor maar liefst 7 jaar dus ze zaten contractueel zowiezo aan Ajax vast. Maar: ze doen het met plezier! Op hun website kan je lezen dat ze het 'een ware eer' vinden om Ajax te 'mogen en kunnen' sponsoren want dit sponsorschap opent internationale deuren!

Missie

Dat zal dan wel maar die andere bewering op de website: 'Dat het hen dichter bij de mensen, midden in de samenleving' brengt... want dáár wil AEGON zijn... Ik vraag me af of er één financiële instelling is die in deze economische en financiële overlevingsstrijd grondig heeft nagedacht over zijn of haar missie naar haar cliënteel toe?

Jan met de Pet mag toch wel (een beetje?) teleurgesteld zijn?

  • Je mag er toch van uit gaan dat 80% van alle stadia zijn gevuld met, en dat is zeker niet kleinerend bedoeld, Jan met de Pet die ernaar uitkijkt om de wedstrijd bij te wonen: de sfeer, de doelpunten, de geur, de muziek, de bekende spelers... kortom: voetbal is de sport van de gewone man. Voor AEGON dus van zijn gewone particuliere klant.
  • Goed nieuws bij de aanvang van het voetbalseizoen? Ja: website/afdeling 'Particulieren': met ingang van 24 juli 2009: AEGON wijzigt zijn hypotheekrentes in verband met de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De variabele rentes (inclusief oriëntatie-rente en krediethypotheekrente) dalen met 0,3% en de rente voor de rentevastperioden 5 en 10 jaar dalen met 0,1% (Volledigheidshalve: de overige rentes wijzigen niet). Of dat iets met het balletje te maken heeft, of puur toeval is: de daling is meegenomen! En natuurlijk zijn die rentetoestanden allemaal een spel van de (internationale) geldmarkt... en daar snappen wij toch niks van!
  • Maar toch: bedragen worden niet genoemd, misschien gelukkig maar! Jan met de Pet vindt toch al dat 'sommige' voetballers veel te veel verdienen... en hoeveel van onze spaarcentjes worden besteed aan de gladiatoren van het groene gras? Heeft u ergens gelezen dat zijn ook werden verzocht om salaris in te leveren? Kunnen of moeten er voetballers deeltijds in de WW? Is misschien een gekke gedachte maar zo denkt toch de man in de straat?
  • Natuurlijk is de sport in het algemeen gebaat met sponsoring... en de toestand is inmiddels zo dramatisch dat sport niet meer zonder het bedrijfsleven kan overleven maar... alle clubs steunen en dromen van een goede jeugdwerking want dat is de toekomst... Bent u misschien ook één van die vele vrijwilligers die tussen de seizoenen het hele locale industrieterrein afstruint op zoek naar bedrijven die het ploegje van uw zoontje van 8 willen sponsoren à rato van EUR 500 voor een vermelding in het clubblad voor het hele seizoen?
  • Ergert u zich ook aan uw spaarrente van 1% (of minder) als u ergens leest dat ze een wagenpark hebben van x-aantal auto's, hun zoveelste bescheiden villa hebben gekocht of ons jaarloon op één avond hebben vergokt? En dat allemaal terwijl zij tegen een bal kunnen trappen daar wij toch ook wel (uitzonderlijke) talenten hebben, zij het op een ander gebied? 
  • Dit onderwerp zal altijd wel een punt van discussie blijven maar de verhoudingen zijn zoek, daar zijn we het in elk geval met zijn allen over eens! Daar kan AEGON uiteraard ook niets aan doen!

Historie van AEGON

  • 1759 (Haarlem): oprichting van 'De Broederlijke Liefdesbeurs' als één van de eerste coöperatieve uitvaartverenigingen in Nederland.
  • 1952 inlijving door 'De Groot-Noordhollandsche van 1845' waaruit in 1983 uiteindelijk één concern ontstond, zeg maar de voorloper van het huidige AEGON.
  • 2009: behalve in Nederland is de AEGON Group nu actief in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada), Europa (Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Hongarije) en het Verre Oosten (Taiwan, China en India).

Hoe verzin je zo'n naam?

  1. In de naam AEGON zijn de letters van de 5 belangrijkste rechtsvoorgangers opgenomen: de Algemeene Friesche' (1844), de Eerste Nederlandsche' (1882), de Groot-Noordhollandsche' (1845), de Olveh' (1879) en de Nillmij (1859), of door de jaren heen ook nog eens het samengaan van AGO (1968) en ENNIA (1969). (Met 'rechtsvoorgangers' worden letterlijk bedoeld: maatschappijen die ooit deel uitmaakten van het huidige AEGON en waarvan de polissen die u mogelijk in uw bezit heeft nu nog steeds rechtsgeldig zijn: zie de website).
  2. Uiteindelijk kwam de naam na lange discussie tot stand nadat een onderzoek had uitgewezen dat AEGON als een Griekse naam met een chique uitstraling werd gezien: degelijk, keurig en solide.

AEGON in Nederland

  • AEGON Nederland is goed voor ongeveer 20% van de wereldwijde omzet.
  • In 2008 behaalde AEGON in Nederland een nettowinst van 95 miljoen euro.
  • Er werken bij AEGON Nederland ruim 6100 mensen.
  • Het hoofdkantoor (Mariahoeve) staat in Den Haag.
  • Daarnaast heeft AEGON vestigingen in Leeuwarden, Groningen (TKP) en Nieuwegein (AEGON Bank).
  • De volgende distributiebedrijven zijn ook onderdeel van AEGON:
  1. Unirobe: een holding van onafhankelijke assurantiebemiddeling- en volmachtbedrijven en een hypotheekketen,
  2. Meeùs en
  3. Nedasco.

Daarnaast beschikt AEGON Nederland over een eigen verkooporganisatie die particulieren en bedrijven rechtstreeks bedient.