Wie is Fernando Torres

Inleiding

Fernando Torres is geboren in Madrid, Spanje op 20 maart 1984. Zijn volledige naam is Fernando José Torres Sanz. Hij is de zoon van mama Flori en papa José. Torres heeft nog een broer Israel en een zus Mari. Torres groeit op in Madrid en is, net als zijn opa, fervent aanhanger van de voetbalclub Atletico Madrid en ontwikkelt op die manier op jonge leeftijd al een grote passie voor voetbal.

Torres en Atletico

Fernando Torrest begon op jonge leeftijd te voetballen. Hij mocht toen hij 16 jaar oud was gaan voetballen bij de club Atletico Madrid. Dat was in het voetbalseizoen 2000-2001. In het begin speelt hij nog maar een paar wedstrijden mee maar langzamerhand wordt hij steeds beter als spits. Op het moment dat Torres daar speelt behaalt Atletico Madrid het kampioenschap en promoveert daardoor naar de hoofddivisie, mede dankzij Torres. Doordat Torres zo jong is en al zo goed voetbalt krijgt hij de bijnaam El Nino, oftewel het kind. Later wordt hij ook wel El Nino de Oro genoemd, oftewel het kind van goud.

Torres en zijn kampioenschappen

Fernando Torres heeft al heel wat kampioenschappen meegemaakt. Als jeugdvoetballer wordt hij Europees kampioen. Dat gebeurt als hij in het nationale elftal van Spanje speelt onder de 17 jaar. Spanje speelt dan tegen Frankrijk en Torrest maakt het enige doelpunt. De volgende keer dat hij Europees kampioen bij de junioren wordt is met het nationale elftal van Spanje onder de 19 jaar. Deze wedstrijd van Spanje is tegen Duitsland en ook in deze wedstrijd maakt Torres het winnende doelpunt. Vervolgens is Torres klaar voor het grote mannenwerk en komt hij in het nationale elftal van Spanje terecht alwaar hij debuteert in september 2003. In het jaar 2004 doet Torres mee met het nationale elftal van Spanje aan de Europese kampioenschappen, maar Spanje wordt al in de voorrondes uitgeschakeld.

Torres en het WK 2006

In het jaar 2006 als het Wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt, doet Torres opnieuw mee. Spanje kwalificeert zich in de wedstrijd tegen België voor het WK. Torrest maakt in die wedstrijd twee doelpunten. Op het WK zelf wordt het mooiste doelpunt van het toernooi gemaakt door Torres in de wedstrijd tegen Oekraïne. Helaas wordt Spanje in de achtste finales uit het toernooi gevoetbald.

Torres en het EK 2008

Het jaar 2008 en het Europese Kampioenschap bieden nieuwe mogelijkheden voor Fernando Torres. Spanje doet het goed en haalt uiteindelijk de finale, waarin Spanje speelt tegen Duitsland. Spanje wint uiteindelijk met 1-0 en het winnende doelpunt wordt gemaakt door Torres.

Torres en het WK 2010

Van 11 juni 2010 t/m 11 juli 2010 wordt het WK gehouden in Zuid-Afrika. Spanje speelt uiteindelijk in de finale tegen Nederland en wint met 1-0 door een doelpunt van Iniesta. Torres speelt niet echt een grote rol van betekenis tijdens dit WK.

Torres en zijn clubs

Na jarenlang voor Atletico Madrid te hebben gespeeld zwicht Torres toch ook voor het grote geld.

Liverpool

Torres kiest voor het grote geld en gaat uiteindelijk per juli 2007 spelen voor Liverpool in Engeland. Met de transfer is een bedrag van 36 miljoen euro gemoeid. Torres had een contract tot 2011, maar heeft onlangs bijgetekend tot 2013.

Chelsea

In januari 2011 tekent Fernando Torres een contract bij Chelsea. Naar verluid wordt er ruim 58 miljoen euro voor Torres betaald. Met deze transfersom neemt Torres de vijfde plaats in van duurste spelers ooit.

Torres privé

In mei 2009 is Fernando Torres (in het geheim) getrouwd met zijn jeugdvriendin Ollala Dominquez, met wie hij al tien jaar samen is. Hij woont in Londen. Begin juli 2009 is Torres vader geworden van een dochter. In 2010 krijgt het stel ook nog een zoon.

Beste speler van het jaar

Torres heeft nog niet alle prijzen in zijn bezit. De prijs beste speler van het jaar 2009 in de Engelse league werd gewonnen door Christiano Ronaldo met Torres als een goede tweede.

Torres en het EK 2012

Tijdens het EK 2012 georganiseerd door Polen en Oekraine is Spanje ingedeeld in poule A tesamen met Italië, Ierland en Kroatië. In de eerste wedstrijd valt Torres een kwartier voor tijd in en maakt een doelpunt. In de tweede wedstrijd staat Torres wel in de basisopstelling, maar halverwege moet hij wisselen. In de halve finale wint Spanje van Portugal en doet Torres niet mee. De finale wordt gespeeld tussen Spanje en Italië. De wedstrijd wordt met 4 - 0 gewonnen door de Spanjaarden. Fernando Torres staat niet in de basisopstelling van deze wedstrijd, maar valt in in de 75ste minuut. Op dat moment staat het 2 - 0 voor Spanje en binnen vijf minuten maakt Torres een doelpunt. Tevens is hij de aangever van het vierde doelpunt. Gedurende het EK 2012 maakt Fernando Torres in totaal 3 doelpunten en behoort daartoe tot topscorer van het toernooi (tesamen met nog een aantal andere spelers). Spanje is na achtereenvolgens EK-winnaar en WK-winnaar, wederom EK-winnaar geworden.