ING: shirtsponsor van oranje!

ING shirtsponsor

Vanaf volgend jaar tot en met het WK van 2018 is ING de nieuwe shirtsponsor van het Nederlands elftal. De KNVB heeft beslist: Nationale Nederlanden wordt bedankt voor hun diensten hoewel ze tot dezelfde groep behoren. De laatste maanden liep de samenwerking tussen financiele instellingen en sportsponsoring behoorlijk fout. AZ en DSB, Afab en Vitesse, schaatsen en DSB: allemaal foute boel. Met het Nederlands elftal loop je uiteraard als bank geen enkel risico! Goed gezien van ING?

ING: adieu Formule 1

  • ING gaat zijn pijlen richten op het voetbal dus moest de Formule 1 aan de kant. De sponsoring werd in september 2009 met onmiddellijke ingang beëindigd. De reden: 'Crashgate': voormalig Renault-coureur Nelson Piquet jr. biechtte immers op dat hij betrokken is geweest in een opzettelijke crash in de Grote Prijs van Singapore 2008 om zo zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso aan de overwinning te helpen.
  • Dit afscheid was toch reeds gepland: ING had sowieso reeds besloten om eind 2009 met Formule 1 sponsoring te stoppen. Crashgate heeft dit besluit alleen maar versneld.

ING en het ‘oranjegevoel’

Een meevaller voor de marketingafdeling van ING: het logo van de bank met zijn oranje kleur en beeldmerk van de leeuw, is een bijzonder belangrijke meevaller om het ‘oranjegevoel’ in de toekomstige reclamecampagnes uit te spelen. Volgens ING zelf is immers meer dan de helft van de Nederlanders klant bij hen.

WK Voetbal 2018 of 2022 Daarnaast wil ING intensief gaan samenwerken met de KNVB om het wereldkampioenschap voetbal naar België en Nederland te krijgen voor of 2018 of 2022.

Update februari 2010: het oranjeshirt voor de komende Wereldbeker voetbal in Z. Afrika.

En Nationale Nederlanden?

Deze verzekeringstak van ING blijft ook in beeld: in samenwerking met diezelfde KNVB zal zij betrokken worden bij de KNVB activiteiten rond de thuiswedstrijden van ‘oranje’. Voor de gewone ‘oranjefan’ wellicht niet belangrijk maar er zal wel een of ander marketingverhaal aan de basis liggen van deze samenwerking.

ING

Welk is het verband tussen Nationale Nederlanden en ING? Hiervoor moet je even teruggaan in de tijd:

  • 1989: fusie Postbank en NMB tot NMB Postbank Groep;
  • 1991: fusie NMB Postbank Groep Nationale Nederlanden tot ING Groep;
  • 1992: NMB wordt ING Bank;
  • 2007: samenvoeging van Postbank en ING,
  • 2009: officiële start van de nieuwe ING.

Wrange bijsmaak

  1.  Inmiddels weten we allemaal dat ING in januari 2009 hulp kreeg van de Nederlandse staat om overeind te blijven: de staat zou 80% van de risico’s bij Amerikaanse hypotheken overnemen en de resterende 20% verlies werd door ING gedragen. In ruil voor deze deal zou ING 25 miljard euro extra kredieten verstrekken aan particulieren en het bedrijfsleven. Is dat gebeurd? Waarschijnlijk niet! Elke ondernemer klaagt dat de banken niet met geld over de brug komen: lenen was het laatste halfjaar zo goed als onmogelijk! Zowel voor particulieren als bedrijven… Maar voor het ‘oranjegevoel’ is er geld, veel geld… en ook voor een onzekere WK-lobby…
  2. Besluit: de banken zijn alleen maar bezig om hun eigen toekomst veilig te stellen en hun klanten blijven voorlopig in de kou staan. Dit spel wordt op hoog niveau gespeeld en voor de gewone man in de straat blijft er niets anders over dan een rode kaart….