De intellectuele voetbal bestaat al!

Slimme voetbal bestaat al

slimme voetbal LeerwikiBij wijze van grap zou je aan deze titel kunnen toevoegen: nu de voetballers nog! Zuid Afrika zal het binnenkort wel vanzelf bewijzen nemen we aan. En nee, deze slimme voetbal mag niet deelnemen aan het WK 2010. Big boss en voorzitter Blatter heeft het debuut van deze bal afgekeurd. Nou ja, er valt iets voor te zeggen: het ziet er niet echt uit als een voetbal…

 

Voorlopige naam: CTRUS GPS bal

  • Het zal ook wel met vriendjespolitiek te maken hebben! Dit is namelijk geen bal van het merk Adidas en aangezien dat bedrijf miljarden euro’s in het voetbal pompt, en bijna altijd de wedstrijdbal mag leveren, was de slaagkans onbestaande!
  • De naam is ook slecht gekozen: hij doet de bal te kort namelijk. Deze bal bevat immers niet alleen GPS technologie maar ook RFID. Dat is vanzelfsprekend: om de positie van een bal te bepalen, heb je ook een herkenningspunt nodig in de bal nodig ten opzichte van de GPS-structuur van het voetbalveld.
  • Extra hulp voor de scheidsrechters: de CTRUS-technologie waakt niet alleen over de doellijn, ook over de zijlijnen en buitenspel!

Niet meteen moeders mooiste

► De eerste vrijgegeven afbeeldingen ogen ‘space’-achtig: geen leder, doorzichtig, voorzien van onbekend veel sensoren, wel mooi rond (althans dat is de veronderstelling) en voorlopig nog maar in één kleur. Er is dus nog werk aan de winkel… voor Adidas? Nike? Het zou natuurlijk wel een gigantische marketingstunt zijn en het zou ons niet verbazen als deze voetbal zijn intrede doet bij het volgende EK?

► Binnenin is de bal gebouwd op basis van een celstructuur. Een voor de toeschouwer zichtbaar lichtbronnetje in de bal moet daarbij de positie van de bal aangeven. Dit lichtpunt verandert namelijk van kleur bij een doelpunt, een bal buiten de lijnen en zelfs bij buitenspel! De technologie belooft dus nogal wat: gedaan met die eeuwige discussies?

slimme voetbal 2 leerwiki

► De buitenkant ziet eruit als een schelp, vervaardigd uit versterkte elastomeren, met honderden zeer kleine gaatjes. De hardheden van binnen- en buitenzijde zijn verschillend. De ontwerper beweert dat deze bal zich hetzelfde gedraagt als een klassieke, met lucht gevulde bal met dit voordeel dat hij geen lucht verliest want die zit er helemaal niet in.

► Deze CTRUS-bal communiceert dank zij zijn elektronische componenten en sensoren draadloos (uiteraard) met verschillende controlestations in het stadion. Dit geheel vormt het ‘Interactieve Detectie Systeem’ (IDS).

Maar er is meer

Makers van statistieken, beeldverslagen, trainers en ‘nabeschouwende commentatoren’ kunnen hun vingers gaan aflikken: de trapkracht door de speler en de balsnelheid kunnen ook worden gemeten.

Ten tweede: elke positie van de bal is meteen bekend: dat wordt interessant om stilstaande beelden te analyseren.

Welke bal tijdens het WK 2010?

voetbal WK leerwiki

De door de FIFA gekozen officiële wedstrijdbal tijdens de WK 2010 is de (Adidas)  Jabulani geworden. Je moet het Adidas wel nageven: ballen maken kunnen ze: no balls, no glory! De uitgebreide beschrijving van deze bal kun je uitgebreid overal op internet lezen: de Zulu-naam, de 11 kleuren voor de evenveel officiële talen, nieuwe techniek thermisch binden van de ‘maar’ 8 panelen van de bal. Met de 3D-panelen hebben de makers reeds gedacht aan de 3D-TV uitzendingen die voor het eerst gaan plaatshebben. Replica’s zijn vanaf deze maand april te koop voor ca. euro 120 (nu al in aanbieding voor euro 79!).

Tenslotte...

Zijn er reeds foto's van een vreemde 'camera-bal': eerder een grapje waarschijnlijk want de technische uitleg is (nog) niet te vinden. Wellicht een WK-gadget?