Messi, wordt WK 2010 zijn WK

Inleiding

Met zijn 169 centimers is Lionel Andrés Messi klein van stuk, maar wel een zeer begaafde voetballer. Messi, met als bijnaam De Vlo, is volgens sommige kenners de beste voetballer van dit moment. Hij treedt daarmee in de voetsporen van die andere grote voetballer uit Argentinië, Maradona. Deze linksbenige aanvaller met rugnummer 10 speelt op dit moment voor Barcelona en staat borg voor grote triomfen in de Champions League.

Jeugd Lionel Messi

Lionel Messi is geboren op 24 juni 1987 in de plaats Rosari in Argentinië. Hij begon op jonge leeftijd al te voetballen en toen hij 7 jaar oud was ging hij voetballen voor Newells Old Boys. Messi speelde bij die voetbalclub al zo goed dat River Plate, een grote bekende Argentijnse voetbalclub, hem graag wilde hebben om voor hen te spelen. Bij de medische keuring echter die hij in 1998 voor die club moest ondergaan bleek dat Messi niet helemaal gezond was. Hij bleek namelijk een groeistoornis te hebben. Voor die groeistoornis was wel een behandeling maar voor de kosten daarvan wilden zowel River Plate, als de voetbalclub waar hij op dat moment speelde, niet voor opdraaien. Uiteindelijk heeft Messi die behandeling wel ondergaan en heeft zijn vader die moeten betalen. Omdat het financieel gezien met de familie Messi niet echt goed ging in Argentinië zijn zij uiteindelijk naar familie in Spanje verhuisd, naar een plaatsje niet zover van Barcelona. Messi wilde zo graag voetballen en uiteindelijk mocht hij spelen bij Barcelona voor een oefenwedstrijd. Daar vonden zij hem zo goed dat hij meteen een contract kreeg en Barcelona ook de kosten voor zijn maandelijkse medische behandeling die hij toen ook nog kreeg betaalde.

Messi en FC Barcelona

Lionel Messi speelt vanaf 2001 bij Barcelona en heeft zich opgewerkt van het C elftal, naar het B elftal. Vanaf november 2003 is Messi vervolgens gaan spelen in het eerste elftal van Barcelona. Met Barcelona heeft Messi al een aantal grote successen behaald. Om een aantal voorbeelden te noemen: de landstitel in 2005, 2006 en 2009, de Spaanse Supcup, winnaar UEFA Champions League 2009. FC Barcelona won wederom de landstitel in 2010. Barcelona speelde in de laatste wedstrijd tegen Real Vallolid en won met 4-0 (2 doelpunten van Messi). FC Barcelona speelde in de finale van de Champions League tegen Manchester United. Barcelona won met 2-0. Het tweede doelpunt werd door Messi gemaakt. Als het aan Messi ligt, blijft hij nog jaren voetballen bij Barcelona. Zijn contract loopt in ieder geval door tot 2016.

Messi en succes

Hoewel Messi wel al een aantal behoorlijke blessures heeft gehad, heeft hij op persoonlijk vlak al heel wat successen behaald en niet de minste:

  • in 2009 werd Messi gekozen tot lid van het wereldelftal
  • in 2009 werd Messi gekozen tot voetballer van het jaar (Gouden Bal)
  • in 2005 werd Messi bij het WK onder 20 wereldkampioen
  • bij WK onder 20 was hij topscorer en kreeg daarvoor De Gouden Schoen
  • bij WK onder 20 was hij meest gewaardeerde speler en ontving De Gouden Bal
  • Messi speelde zijn eerste wedstrijd voor het nationale elftal van Argentinië op 1 maart 2006. Argentinië speelde tegen Kroatië en Messi maakte zijn eerste doelpunt voor het elftal
  • de gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking, waar Argentinië won van Nigeria met 1-0.

Andere gedenkwaardige successen van Messi

In het voetbalseizoen in Spanje 2009/2010 was Messi de eerste speler in de geschiedenis die voor zijn club in twee wedstrijden na elkaar een hattrick scoorde. De eerste was tegen Valencia. Deze wedstrijden werd gewonnen door drie doelpunten van Messi (3-0). De wedstrijd daaropvolgend was tegen Real Zaragoza en werd er gewonnen met 4-2.

In de kwartfinale van de Champions League 2010 werd er met 4-1 door Barcelona gewonnen. Ditmaal door vier doelpunten van Messi.

Messi en het WK 2010

Zoals het er nu naar uitziet is de zegetocht van Lionel Messi pas halverwege. Het WK 2010 in Zuid-Afrika zal van 11 juni t/m 11 juli 2010 worden gehouden zou best wel eens het WK van Messi worden. Laten we vooral genieten van de mooie momenten die Messi ons zal brengen. De eerste ronde van dit WK moet normaal gesproken voor Argentinië geen probleem zijn. Argentinië is ingedeeld in poule B naast Nigeria, Noord-Korea en Griekenland. Argentinië zal spelen op:

  • 12 juni: Argentinië - Nigeria
  • 17 juni: Argentinië – Zuid-Korea
  • 22 juni: Griekenland – Argentinië

Beleef mee of het WK 2010 het WK van Messi wordt.