Spelregels WK voetbal poules

WK voetbal poules

Het WK voetbal 2010 staat weer voor de deur en de sites met WK poules (of WK pools) draaien weer overuren. Meedoen aan een WK poule maakt elke wedstrijd van het WK voetbal leuk om naar te kijken. Je kunt immers geld of prijzen winnen als je uitslagen goed voorspelt. Maar wat zijn over het algemeen de regels van voetbalpoules? Dit artikel legt het uit.

WK Poule of WK Pool?

De meningen over de spelling van de WK poule zijn nogal verdeeld. Zo zijn er mensen die WK poule aanhouden maar ook mensen die WK pool schrijven. De WK voetbal poule slaat natuurlijk niet alleen op de wedstrijden waar je op wed maar ook op de poule waarin alle landen per vier zijn ingedeeld. Beide spellingen zijn correct en je zult op bijvoorbeeld internet dan ook veel informatie vinden over zowel WK voetbal pools als WK voetbal poules.

Spelregels WK Poule: Puntentelling

Je moet gedurende de wedstrijden van het WK voetbal punten verdienen voor de WK-poule. Diegene die aan het eind van het WK voetbal in de WK poule de meeste punten heeft is de winnaar van de WK-poule.

De regels voor het behalen van punten kunnen per WK poule variëren. Over het algemeen kun je punten verdienen met:

 • Het juist voorspellen van de winnaar van een poulewedstrijd of het voorspellen van een gelijkspel. Per poule worden er zes poulewedstrijden gespeeld en er zijn acht poules. Dat zijn dus in totaal 48 poule wedstrijden waar je punten kunt verdienen.
 • Het juist voorspellen van de uitslag van een poulewedstrijd (eventueel onderverdeeld in het juist voorspellen van het aantal doelpunten per team, de ruststand, doelpuntenmakers etc.)
 • Het juist voorspellen van achtstefinalisten (Er zijn 16 achtste finalisten dus je kunt 16x punten verdienen) van het WK voetbal
 • Het juist voorspellen van kwartfinalisten (Er zijn acht kwartfinalisten) van het WK voetbal
 • Het juist voorspellen halve finalisten (Er zijn vier halve finalisten) van het WK voetbal
 • Het juist voorspellen van finalisten (Er zijn twee finalisten) van het WK voetbal
 • Het juist voorspellen van de wereldkampioen van het WK voetbal
 • Het juist voorspellen van de winnaar van de troost finale

Uiteraard krijg je in de pool meer punten voor het juist voorspellen van de wereldkampioen dan het juist voorspellen van een achtstefinalist. De puntentelling kan bijvoorbeeld zijn: 5 punten voor achtste finalisten, 8 punten voor de kwartfinalisten, 10 punten voor de halve finalisten, 15 punten voor de finalisten en 25 punten voor de wereldkampioen voetbal.

Dan zijn er nog een aantal toevoegingen mogelijk in poules zoals:

 • Het totaal aantal doelpunten in het totale WK toernooi
 • Het totaal aantal gele kaarten in het totale WK voetbal
 • Het totaal aantal rode kaarten in het totale WK voetbal

Voor deze drie punten wordt vaak het volgende puntensysteem gehanteerd. Het totaal aantal doelpunten of kaarten wordt afgetrokken van je voorspelling. Voorspelling goed? Dan krijg je bijvoorbeeld 10 punten. Zit je één punt van het werkelijke aantal vandaan dan krijg je 9 punten, zit je er twee punten vandaan dan krijg je 8 punten etc.

 • Voorspellen wie de topscoorder van het WK voetbal wordt (en evt. met hoeveel doelpunten)
 • Voorspellen in welke minuut het eerste doelpunt van het WK voetbal wordt gemaakt (en eventueel door wie).

 

Spelregels WK-Poule: Voorspellingen doorgeven

Je voorspellingen in de WK poule kun je meestal wijzigen totdat de eerste wedstrijd van het WK voetbal begint. Zo kun je dus nog tot het laatste moment rekening houden met blessures van bepalende spelers. Wil je na die tijd nog dingen wijzigen dan is dat niet mogelijk, ook niet als je stomme fouten hebt gemaakt (heb je bijvoorbeeld per ongeluk een uitslag van 99-99 ingevuld dan heb je gewoon pech!). 

Spelregels WK poule: Prijzen en prijzengeld

De prijzenpot van de WK pool wordt meestal verdeeld over een aantal winnaars. De nummer één krijgt bijvoorbeeld 50% van de totale inleg, de nummer twee 30% van de totale inleg en de nummer drie 20% van de totale inleg. De grootte van het bedrag dat je kunt winnen in een WK poule hangt dus af van het aantal deelnemers aan de poule en de hoogte van het inschrijfgeld voor de WK poule. Hoe meer deelnemers aan de WK poule hoe groter de geldprijs, maar des te kleiner wordt de kans dat je gaat winnen.

Op internet zijn ook verschillende sites te vinden waar je gratis mee kunt doen aan WK poules en prijzen kunt winnen. Succes!