Opvallende gebeurtenissen tijdens het WK 2010

Inleiding

Het kan niemand ontgaan zijn, het wereldkampioenschap voetbal is weer begonnen. In dit toernooi zijn er al veel merkwaardige dingen gebeurd. In dit artikel zet ik ze op een rijtje.

Veel keeperblunders

Engeland – VS

Het begon op de tweede dag van het WK, 12 juni 2010. Engeland speelde tegen de Verenigde Staten. Gerrard scoorde voor Engeland de 1-0, maar later ging de Engelse doelman Robert Green gruwelijk de fout in. Dempsey van de Verenigde Staten schoot van een flinke afstand richting het doel van Engeland, maar Green mistte de bal volledig. Die blunder zorgde er voor dat de wedstrijd in 1-1 eindigde en dat de Verenigde Staten er een punt aan overhield. 3 miljoen mensen hebben de blunder van Green gezien en de volgende dag stonden de kranten er vol mee.

Slovenië – Algerije

Een dag later, dus de derde dag van het WK, speelde Slovenië tegen Algerije. In de slotfase van de tweede helft maakte doelman Fawzi Chaouchi een enorme blunder. Een Sloveense speler schoot een houdbaar schot richting het doel van de Algerijnen, maar de keeper Chaouchi mistte de bal volledig. Door deze blunder won Slovenië met 1-0.

Nederland – Japan

Op 19 juni 2010, de negende dag van het WK, speelde Nederland tegen Japan. Gedurende de wedstrijd gebeurde er niet veel, maar vlak na rust, in de 53ste minuut haalde Sneijder uit en Nederland stond 1-0. De keeper raakte de bal voor de helft, maar niet ‘m daarna door zijn vingers glippen.

De Vuvuzela

Een vuvuzela is een blaasinstrument uit Zuid-Afrika dat op dit moment erg populair is onder de voetbalsupporters tijdens het WK. Een vuvuzela is nu ook populair in andere landen die aan het WK meedoen. Er is wel veel commotie rond de vuvuzela, want hij produceert een geluid van circa 130 decibel. Veel spelers beklagen zich over de vuvuzela, want je hoort je medespelers, de scheidsrechter en je trainer niet meer. Mark van Bommel, van het Nederlands elftal, vertelt dat hij schor is geworden van het blaasinstrument. Er is wel een nieuwe, minder harde, vuvuzela op de markt gebracht. Misschien worden hierdoor de klachten minder. Wimbledon, dat is een tennistoernooi, heeft de vuvuzela verbannen.

De Bavariameisjes

De Bavariameisjes zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Dit zijn meisjes die in opdracht van Bavaria de jurkjes draagt die je krijgt bij een krat Bavariabier. Ze kwamen binnen als supporters van Denemarken, maar trokken na twintig minuten hun kleding uit om het jurkje te tonen. De meisjes wisten dondersgoed dat ze geen reclame mochten maken voor een ander biermerk dan Budweiser, het officiële merk van het WK. Het was dus sluikreclame en dat is verboden. Hiervoor waren de meisjes opgepakt en ze riskeerden twee jaar gevangenisstraf. Op dit moment zijn de meisjes vrijgelaten en Bavaria is gestopt met de jurkjescampagne.

De WK-bal

Veel spelers klagen over de bal, hij zou te ligt zijn. Spelers noemen het ‘een strandbal’, ‘een bal die je in de plaatselijke supermarkt kunt kopen’ of een ‘zwabberbal’. Wel opvallend is dat de spelers die er over klagen, wedstrijden verliezen tijdens het WK. Misschien zeggen ze het om een reden te geven voor hun slechte spel en verloren wedstrijd.

Mooie doelpunten

Het doelpunt van Tshabalala

Het begon al in de eerste wedstrijd van het WK waarin Zuid-Afrika tegen Mexico speelde. Het stond een tijd 0-0, maar in de 55e minuut maakte Tshabalala van Zuid-Afrika het eerste doelpunt dit WK. En wat voor één! Het was een snoeihard schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Helaas voor Zuid-Afrika wist Mexico op 1-1 te komen, wat ook de einduitslag was.

Het doelpunt van Heinze

Op 12 juni 2010 scoorde Heinze voor Argentinië de 1-0 in de wedstrijd Argentinië – Nigeria. Het is Heinze Argentinië nam een corner en Heinze kopte in de kruising.

Het doelpunt van Maicon

Op 15 juni speelde Brazilië tegen Noord-Korea. Maicon maakte de 1-0 door een prachtig doelpunt te maken vanuit de korte hoek. Doorgaans zou je zeggen dat een keeper zich daar niet mag laten verrassen, maar dit doelpunt was schitterend en eigenlijk niet tegen te houden.

In de finale heeft Nederland van Spanje verloren, 3 minuten voor tijd, in de verlenging.