Vrouwenvoetbal

Geschiedenis en Nu

De naam zegt het al, voetbal dat gespeeld wordt door vrouwen. Vroeger mochten vrouwen niet voetballen en was het raar. Als je voetbal speelde, werd je al gauw gezien als lesbie. Ongeveer 50 jaar geleden werd vrouwenvoetbal steeds populairder en nog steeds groeit de populariteit van vrouwenvoetbal. Tijdens het Wereldkampioenschap voor vrouwen in 1999 werden maarliefst honderdduizenden kaartjes verkocht.

In Nederland...

Het vrouwenvoetbal was alleen nog niet echt populair in Nederland. Het werd meer gespeeld in landen als Engeland en Duitsland. Maar in januari 2007 kwam daar verandering in. Toen werden de plannen gepresenteerd voor de oprichting van de Eredivisie Vrouwen door de KNVB. Vele clubs, zoals Ajax, sc Heerenveen en FC Utrecht hadden interesse in de oprichting. In 2010 spelen er acht clubs in de Eredivisie Vrouwen. Doordat er maar weinig clubs zijn, spelen ze in 1 seizoen 3 keer tegen elkaar. Bijna elke voetbalclub in Nederland heeft wel één of meer vrouwenteams.

International toernooien

Er zijn veel internationale toernooien voor vrouwenvoetbal.

  • Wereldkampioenschap Voetbal Vrouwen. Dit is een toernooi voor landenteams van over de hele wereld.
  • Europees Kampioenschap Voetbal Vrouwen. Dit is een toernooi voor landenteams uit Europa.
  • Sudamericano Femenino. Dit is een toernooi voor landenteams uit Zuid-Amerika.
  • AFC Vrouwen Kampioenschap. Dit is een toernooi voor landenteams uit Azië.
  • OFC Vrouwen Kampioenschap. Dit is een toernooi voor landenteams uit Oceanië.
  • CAF Vrouwen Kampioenschap. Dit is een toernooi voor landenteams uit Afrika.
  • UEFA Women’s Champions League. Dit is een toernooi voor clubteams uit Europa.
  • Algarve Cup. Dit is een toernooi voor landenteams die hiervoor zijn uitgenodigd.
  • Olympische Spelen. Dit is een toernooi voor landenteams.

Bend It Like Beckham

Bend It Like Beckham is een film die helemaal in het teken staat van vrouwenvoetbal. In 2002 is de film uitgekomen. Keira Knightley speelt ook in de film, als Juliette 'Jules' Paxton. Het verhaal gaat over een meisje, Jesminder (Parminder Nagra), dat zich liever met voetbal bezighoudt dan met mode en jongens. Op een dag ziet Juliette (Keira Knightley) haar voetballen in een parkje en ziet dat ze talent heeft. Ze vraagt Jesminder om mee te doen in het damesvoetbalteam. Jesminder wil dat heel graag, maar haar ouders zijn streng en gelovig en in die cultuur mag je niet voetballen. Toch besluit Jesminder mee te voetballen, in het geheim. Dit zorgt voor problemen tussen haar en haar familie. Als je wilt weten hoe deze film afloopt dan kun je hem bestellen op Bol.com voor € 5,99.

Daphne Koster

Daphne Koster is een voetbalster en tevens de aanvoerder van Nederlands elftal voor vrouwen. Daphne speelde in 1997 voor het eerst voor het Nederlands elftal. In de zomer van 2009 deed het Nederlands elftal mee aan het EK. Daphne speelde alle wedstrijden en ze was aanvoerder. Één keer werd ze verkozen tot ‘Woman of the match’. Uiteindelijk haalde Nederland de halve finale. Haar positie is middenvelder, maar ze lijkt wel verdediger want ze haalt werkelijk alles weg achter. Eigenlijk is Daphne Koster de opvallendste speelster in het Nederlands elftal. Ze speelt, naast het Nederlands elftal, op dit moment bij de club fc Sky Blue in de USA.

Daphne heeft een fanpagina op Hyves:

http://voetbalster-daphne.hyves.nl/

Daphne heeft ook twitter:

http://twitter.com/daphnekoster