Alle voordelen van hardlopen

Waarom hardlopen?

De vraag waarom mensen hardlopen wordt vaak gesteld. Het beste antwoord is dat mensen hardlopen omdat hardlopen veel verschillende voordelen heeft. Toch worden veel voordelen niet gezien door hardlopers en mensen die nog niet hardlopen. In dit artikel lees je welke voordelen hardlopen allemaal heeft. Waarschijnlijk zullen veel voordelen je bekend voorkomen. Je (opnieuw) bewust worden van de voordelen van hardlopen kan een goede motivatie zijn om weer met deze gezonde sport te beginnen.

De voordelen van hardlopen

Hardlopen helpt tegen stress

Het is een menselijk instinkt om op stress te reageren door te vechten of te vluchten. Dit wordt het fight or flight mechanisme genoemd. Het zien van een wild dier in de wildernis zorgt voor stress, je eerst reactie hierop kan zien om voor dit dier te vluchten. De stress in de 21ste eeuw is vaak indirect, toch heeft elke vorm van stress te maken met dreigend verlies. Van verlies van eigenwaarde tot het verlies van je leven. Van verlies van geld tot het verlies van relaties. Je natuurlijke reactie op deze stress is in eerste instantie om weg te rennen. Om deze reden helpt hardlopen tegen stress.

Hardlopen zorgt voor een goed gevoel

Tijdens het hardlopen wordt er endorfine en dopamine aangemaakt in het brein. Endorfine zorgt voor een gelukzalig gevoel en dopamine heeft een belonend effect. Je hersenen belonen je dus direct voor het uitoefenen van deze gezonde bezigheid. De endorfinen hebben ook een pijnstillende werking die vaak optreed na ongeveer tien minuten hardlopen. De functie hiervan is dat je de inspanning langer kan volhouden. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt in het emotionele of lichamelijke pijn. Je pijnlijke emoties worden dus automatisch meegepakt door de pijnstillende endorfine.

Hardlopen maakt je hoofd leeg

Hardlopen heeft een structurerend effect op je brein. Daarnaast dwing je jezelf tot rust door te gaan hardlopen. Tijdens een half uur hardlopen hebben je gedachten tijd om de vrije loop te nemen. Als je hardloopt om je hooft leeg te maken kun je het best alleen gaan hardlopen in totale rust, dus ook zonder muziek. Op deze manier werkt hardlopen hetzelfde als meditatie of stille tijd. Al duizenden jaren wordt totale rust gebruikt door mensen om tot zichzelf te komen. Hardlopen zorgt er dus voor dat je gedachten de vrije loop kunnen gaan en vervolgens verwerkt en gestructureerd kunnen worden. Zo wordt je hoofd leeg om zich opnieuw te vullen.

Hardlopen zorgt voor ontspanning

Naast de hierboven genoemde redenen waarom hardlopen een ontspannende werking kan hebben zorgt hardlopen voor een lage hartslag. Een lage hartslag zorgt op haar tijd weer voor een ontspannen gevoel. De meeste mensen hebben een hartslag van 60 tot 80 slagen per minuut. Hoe sneller je hart bloed door je lichaam pompt, des te alerter je bent. Alertheid is een erg behulpzaam mechanisme, behalve als je elk uur van de dag alert bent. Dan kan het je overspannen maken. Een ongezonde leefstijl kan resulteren in een hoge hartslag welke op haar tijd weer resulteert in een hoge mate van spanning. Door regelmatig te gaan hardlopen wordt je rusthartslag steeds lager. De rusthartslag van mensen die regelmatig hardlopen ligt eerder tussen de 40 en de 60 dan tussen de 60 en de 80. Hoe lager je hartslag, hoe meer ontspannen je bent.

Hardlopen maakt slank

Zoals bijna iedereen weet zorgt hardlopen voor vetverbranding. Minder eten kan er voor zorgen dat je niet meer aankomt. Maar meer sporten zoals hardlopen zorgt er daarnaast ook voor dat je meer zult afvallen. Dit komt omdat je lichaam veel energie nodig heeft om te kunnen hardlopen. Alle systemen moeten immers harder werken. Deze energie wordt in eerste instantie uit de suikervoorraad in je spieren gehaald. Vervolgens worden de overige calorieën in je lichaam omgezet naar energie. Dit kunnen calorieën uit voeding zijn maar ook calorieën uit lichaamsvet. Lichaamsvet bevat immer veel calorieën en worden tijdens het hardlopen al na enkele tientallen minuten aangesproken. Wanneer je vervolgens minder of evenveel energie tot je neemt als je gebruikt zul je op gewicht blijven of slanker worden. Elke minuut hardlopen verbrand je calorieën mee. Hoe langer en hoe harder je loopt, hoe meer calorieën je verbrand. Je kunt echter het best langzaam joggen omdat je dit relatief lang volhoudt en dus meer calorieën verbrand. Ook wordt je lichaamsvet eerder aangesproken als je langzaam loopt. Hardlopen zorgt er dus voor dat je slank(er) wordt.

Hardlopers worden ouder

Er is een berekend wat het gemiddeld aantal hartslagen is dat iemand in zijn leven heeft. Hoe lager je rusthartslag, hoe minder snel dit aantal hartslagen is bereikt en hoe minder snel je zult sterven. Onderzoek heeft aangetoond dat je tot wel zes jaar ouder kunt worden door drie maal per week twintig minuten te gaan hardlopen. Voor marathonlopers kan dit oplopen tot meer dan tien jaar. Er zijn bejaarden tot wel 100 jaar oud die nooit zijn gestopt met sporten. Op hun leeftijd kunnen ze nog een stuk hardlopen en dit houdt ze in leven. Daarnaast maakt hardlopen je algeheel een gezonder mens, en gezonde mensen leven gemiddeld langer.

Hardlopen maakt mentaal sterk

Hardlopen vereist doorzettingsvermogen op korte termijn en op lange termijn. Je hebt de discipline nodig om wekelijks een stuk te gaan lopen. Daarnaast heb je het doorzettingsvermogen nodig om door te blijven rennen. Elke seconde kun je namelijk beslissen om te stoppen met rennen en te gaan wandelen, zitten of liggen. Vaak verleggen hardlopers hun grenzen er zijn mensen die voorheen nog geen vijf kilometer achter elkaar konden joggen en nu regelmatig een marathon lopen. Deze fysieke grensverlegging resulteert automatisch ook in een mentale grensverlegging. Als een kind groeit heeft het steeds grotere kleren nodig. Zo groeit je mentale kracht ook mee met je fysieke kracht.

Hardlopen maakt fit

Verschillende lichaamsfuncties zullen worden verbeterd als je gaat hardlopen. De bloedsomloop en je hart, je ademhaling en je longen. Ook zul je sterker en flexibeler worden. Je algehele gezondheid verbeterd en je wordt dus fitter. Hardlopen kan ook op korte termijn voor een fit gevoel zorgen doordat je er adrenaline door je lichaam giert en je hartslag tijdelijk wordt verhoogt.

Hardlopen verbeterd je leefstijl

Mensen die regelmatig gaan hardlopen gaan merken dat ze hierdoor bijna automatisch gezonder gaan leven. Je lichaam begint om meer eiwitten, vitamines en een gevarieerde voeding te vragen. Daarnaast laat je lichaam weten dat bijvoorbeeld alcohol en hardlopen of roken en hardlopen niet goed samen gaan. Alcohol hindert het herstel en zorgt voor snellere verzuring. Roken heeft een negatieve invloed op je hard, longen en bloeddruk waardoor je prestaties beperkt zullen zijn. Als je blijft hardlopen zul je bijna automatisch je levensstijl hierop aan gaan passen en zul je gezonder gaan leven.

Hardlopen vergroot je zelfvertrouwen

Door regelmatig hardlopen ga je er bijna altijd beter uitzien. Je krijgt meer kleur, je wordt gespierder en slanker en je straalt zelfvertrouwen uit. Dit zelfvertrouwen krijg je doordat je fysiek en mentaal sterker wordt. Daarnaast zorgt minder stress en meer endorfine voor een prettig gevoel wat het zelfvertrouwen versterkt. Hardlopen is iets waar je vooraf niet altijd zin in hebt maar wat wel goed voor je is. Door toch te gaan lopen krijg je een goed gevoel om wat je gedaan hebt.

Hardlopen kost weinig tijd

Hardlopen kost weinig tijd, helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld wielrennen. Hardlopen is een intensieve sport. Hoe intensiever je traint, hoe minder tijd het kost. Je kunt met 3 x 20 minuten hardlopen per week al een duidelijk positief verschil merken. Omdat je lichaam herstel nodig heeft trainen zelfs de wereldtoppers vaak niet meer dan 15 uur per week. Met zo'n 4-8 uur per week hardlopen kun je jezelf al voorbereiden op het lopen van een marathon. Hardlopen kan altijd en overal, is een prima sport om alleen te doen en je hebt er in principe niks voor nodig.

Hardlopen kost weinig geld

Hoe komt het dat we vaak Afrikaanse toppers zien bij de marathon en niet in het wielrennen? Omdat hardlopen goedkoop is. Je kunt het in principe zelfs op blote voeten of geheel naakt doen, je hebt er dus niks voor nodig. Vaak is een fijn paar hardloopschoenen en passende kleding toch geen overbodige luxe. Maar als je het vergelijkt met andere sporten is het niet prijzig. Goede hardloopschoenen heb je al voor 50-150 euro. Voor een racefiets kun je al snel tien keer zo veel neerleggen.

Ontdek zelf de voordelen

Hardloper of geen hardloper, iedereen heeft weleens motivatie nodig om in de hardloopschoenen te stappen. Met deze tips kun je (weer) gemotiveerd raken om te gaan hardlopen en zelf de velen voordelen te ontdekken. Hier nog één keer alle voordelen op een rijtje. Hardlopen helpt tegen stress, zorgt voor een goed gevoel, maakt je hoofd leeg, zorgt voor ontspanning, maakt slank, maakt ouder, maakt mentaal sterk, maakt fit, verbeterd je leefstijl, vergroot je zelfvertrouwen, kost weinig tijd en kost weinig geld. Genoeg redenen dus om (weer) eens lekker een stuk te gaan hardlopen!

Tip: lees ook 'Waarom een marathon rennen?' en 'Afvallen met hardlopen'