Pieperpad, wat is het
De wortels van de pieper
Onze schijnbaar alledaagse aardappel is geworteld in een rijke geschiedenis. De weg naar zijn oorsprong voert naar Chili, waar de allereerste ‘aardappeleters’ hem dertienduizend jaar geleden vonden in het wild. In de Andes wordt de aardappel nu al 7000 jaar geteeld. Maar het duurde nog tot circa 1600 voordat de aardappel ook Nederland bereikte, hierheen gebracht door de Vlaamse botanist Carolus Clusius in de Tachtigjarige oorlog. In die tijd gold de aardappel vooral als medicijn en sierplant in hoven en tuinen en niet als het basisvoedsel dat hij later werd.
Tegenwoordig is de aardappel de bekendste en populairste groente ter wereld. Als voedsel wordt hij wereldwijd alleen door rijst overtroffen. De aardappel is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Nederlanders eten gemiddeld bijna 90 kilo aardappels per jaar en ons land heeft na de VS de grootste aardappelverwerkende industrie.
Robuuste rassen telen: veel voeten in de aarde
Voor het telen van rassen zijn jaren van veredeling voor nodig. Dit houdt in het zoeken naar goede kruisingsouders, het maken van kruisingen, het selecteren in de nakomelingen en het testen van de kandidaatrassen onder diverse teeltomstandigheden. Er is een breed scala aan rassen nodig om iedere markt te bedienen. Hierbij valt te denken aan rood- en geelschillig, vastkokend, kruimig of voor de friet, en weer andere voor chips. Maar ook aan het aangepast zijn voor de teelt in verschillende regio’s in de wereld. De biologische landbouw vraagt om robuuste rassen die met weinig mest optimaal kunnen produceren. Voor de biologische aardappelteelt is het belangrijk dat een ras vroeg is en resistent tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora.
Ontdekkingstocht om van te smullen
Greenpeace en Biologica willen op een aansprekende manier de biologisch geteelde aardappel, en de voordelen van deze duurzame productiewijze, onder de aandacht brengen. Daarom namen zij in het voorjaar van 2009 het initiatief tot de ontwikkeling van het Pieperpad. Deze fietsroute van maar liefst 1000 kilometer voert van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant, vlakbij de Belgische grens. Een afwisselende ontdekkingstocht naar alles wat onze schijnbaar alledaagse aardappel zo bijzonder maakt.
Het Pieperpad biedt ontmoetingen met biologische aardappeltelers die, zonder gebruik te maken van kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, de lekkerste streekaardappelen verbouwen. Bezoekers krijgen een rondleiding van de boer en horen hoe flora en fauna - en dus wij allemaal - profiteren van deze biologische aanpak. Zelf de handen uit de mouwen steken kan op gezette tijden ook, bijvoorbeeld bij door de boer te helpen bij het oogsten van zijn piepers.
Een essentieel onderdeel van het Pieperpad is de kans om te proeven van de grote variëteit aan aardappels die onze Hollandse bodem rijk is. Afhankelijk van het seizoen en de streek kan er worden gesmuld van de Laura, de Marabel of Bionica, van de Sante, de Raja en nog veel meer soorten. Restaurants langs de route serveren een speciaal Pieperpadgerecht. Thuis proeven van de in boerderijwinkels langs de route gekochte streekaardappeltjes en ander lekkers vers van de boer kan natuurlijk ook.
Meer informatie
Alle informatie over Het Pieperpad, hoe en waar de speciale Pieperpad Gids besteld of gekocht kan worden, nieuws over bijzondere activiteiten en prijsvragen zijn te vinden op: www.pieperpad.nl