Sportief wandelen

Wat is Sportief wandelen?

Sportief wandelen is fanatiek wandelen en wordt ook wel fitwalk of powerwalking genoemd. Door een krachtige armbeweging en een sterke afzet met de voet zijn veel spieren tegelijk actief. Daardoor komt de hartslag op een niveau dat nodig is om sportief bezig te zijn en om conditioneel vooruit te gaan. Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen maar is net geen snelwandelen. Door de natuurlijke beweging is Sportief Wandelen voor iedereen geschikt en de kans op blessures zeer gering.

Waarom is Sportief Wandelen zo gezond?

Sportief wandelen:

  • vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • verbetert de conditie van hart en bloedvaten.
  • verlaagt het cholesterolgehalte.
  • heeft een bloeddrukverlagend effect.
  • helpt het lichaamsgewicht op peil te houden.
  • vermindert de kans op osteoporose (botontkalking).
  • verbetert het algemene uithoudingsvermogen en het fitheidsgevoel.
  • versterkt de spieren.
  • zorgt voor mentale ontspanning.

Hoe doe je dat Sportief Wandelen?

Elke stijl van wandelen is goed als je net begint. Maar wanneer je 30 minuten of meer aaneengesloten zonder moeite kunt wandelen, is het tijd om wat fanatieker te gaan bewegen. Als je dan toch aan het bewegen bent, waarom dan niet de intensiteit verhogen en zorgen voor een echte wandelwork-out?

Volg onderstaande stappen voor een optimale wandelwork-out:

1. Voer het tempo op

Het eerste wat je moet weten om wandelen effectief te maken, is dat je de snelheid en tijd moet opvoeren. Wandel je om echt fitter te worden, dan moet je stevig doorwandelen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur. Een rustige wandeling zal je niet de beweging geven die je lichaam nodig heeft. Krik het tempo op en ga fanatiek wandelen. Tegelijkertijd moet je het ook niet overdrijven. De gouden regel is: je moet kunnen lopen en praten tegelijk, zonder buiten adem te raken.

2. Check je houding

Wandelen met het hoofd naar beneden kan je een pijnlijke rug en nek geven en het bemoeilijkt je ademhaling. Controleer je houding tijdens het lopen: hoofd op, schouders ontspannen, buik in en navel opgetrokken. Een goede houding zorgt voor betere resultaten.

3. Beweeg je armen

Verhoog het tempo door met je armen te pompen. Je zult verbaasd zijn hoeveel krachtiger je loopt wanneer je je armen meebeweegt. Ontspan je schouders, je ellebogen zijn gebogen en tegen je zij, je armen 90 graden gebogen, je handen ontspannen. Pomp nu je armen en zie wat er gebeurt indien je je armen sneller beweegt. In het begin zul je het een beetje raar vinden, maar pompen met je armen went snel en zal het resultaat vergroten.

4. Doe intervals

Intervals zijn geweldig om nog meer calorieën te verbranden, en toch de trainingstijd kort te houden. Een intervaltraining doe je zo: wandel één minuut op een gemiddelde snelheid en wandel daarna één minuut zo snel als je kunt. Wissel dit af voor 20 tot 30 minuten.

5. Rek en strek

Wandelen is een activiteit met een lage kans op blessures. Toch is het verstandig om rustig op te warmen en af te koelen. Ook het stretchen van de kuiten en andere grote spiergroepen is verstandig voor en nadat je hebt gewandeld.

Is Sportief Wandelen geschikt voor iedereen?

Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat deze training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.