Lopen naar Santiago de Compostela

Zo veel pelgrims, zoveel redenen

De weg naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela heeft in de loop van de eeuwen heel wat voetstappen voorbij zien komen. Pelgrims die naar Santiago de Compostela lopen, doen dat om verschillende redenen. Om een levenstijdperk af te sluiten, tot bezinning te komen, een hele mooie wandeling te maken, een sportieve prestatie te leveren, als boetedoening, en nog heel veel meer redenen kunnen worden genoemd.

Santiago de Compostela ligt in het noord-westen van Spanje, in Galicië. In de katedraal van Santiago de Compostela staat een een kist met daarin het gebeente van Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zo gaat de legende. Santiago betekent Sint Jacobus.

Je gaat naar Santiago de Compostela lopen

Als je van plan bent om naar Santiago de Compostela te gaan lopen, dan ben je niet aan één bepaalde route gebonden. De eerste vraag die je je moet stellen is: waar wil ik beginnen? Wil je bij je eigen huis beginnen, dan moet je er rekening mee houden dat je voor het eerste deel een tent nodig hebt. In Spanje zijn er slaapplaatsen volop, maar loop je door Frankrijk, dan ben je er niet zeker van dat in het volgende dorp een slaapplaats voor pelgrims georganiseerd is.

Saint Jean Pied de Port

Je kunt er ook voor kiezen om in Zuid-Frankrijk te beginnen. Vanuit Zuid-Frankrijk komen er twee routes Spanje binnen, de meest voor de hand liggende plaats om te starten is Saint Jean Pied de Port (Pied de Port betekent: aan de voet van de pas). Saint Jean Pied de Port is een leuk plaatsje met veel toeristen, waar je ook een refugio kunt vinden. Een refugio is een opvang voor pelgrims. In Zuid-Frankrijk heet die opvang nog `refuge`. Saint Jean Pied de Port ligt aan de voet van de Pyreneeën. Van daaruit loop je naar Roncesvalles. Roncesvalles ligt in de Pyreneeën aan de Spaanse kant van de grens. Hou er rekening mee dat die eerste dag heel zwaar is. Het valt niet mee om 30 km met je rugzak tegen die bergen op te lopen. De officiële eerst etappe gaat dwars door de bergen (neem genoeg water en eten mee). Maar je kunt er ook voor kiezen om langs de autoweg te lopen. Je mist dan weliswaar heel wat natuurschoon, maar die weg is korter en gemakelijker en er is halverwege een overnachtingsmogelijkheid in Valcarlos.

De Caminos

Als er voor kiest om in Saint Jean Pied de Port te beginnen, dan ga je de Camino Francés (Franse weg) lopen. De Camino Francés loopt naar Pamplona (Iruña in het Baskisch), Burgos, León, Astorga, Santiago de Compostela.

De Camino del Norte is een route die langs de noordkust van Spanje loopt. Je komt dan onder andere langs Gijón. Deze route is minder druk dan de Camino Francés maar er zijn minder faciliteiten voor de pelgrims.

De Camino Primitivo is een aftakking van de Camino del Norte. Deze route wijkt van de kust af en loopt via Fonsagrada en Lugo naar Santiago de Compostela.

In totaal lopen er elf Caminos de Santiago in Spanje. Welke je ook kiest, bereid je goed voor. Kijk op de website van het Genootschap van Sint Jacob, Tweevoeter.nl, voor uitgebreide informatie. Zorg voor goed loopmateriaal en laat thuis wat je thuis kunt laten.

Wat je niet thuis kunt laten

Naast je gewone paspoort heb je ook een Pelgrimspas nodig. Met de Pelgrimspas (credencial in het Spaans) krijg je toegang tot de refugios. In elke refugio wordt er een stempel op gezet. Dit document is dan ook het bewijs dat je de Camino hebt gelopen. Eenmaal in Santiago de Compostela aangekomen kan je met al die stempels een ander bewijs krijgen, de Compostela. Verder is het handig als je wat woordjes Spaans spreekt, want de mensen in Noord Spanje spreken over het algemeen geen vreemde talen.

Ten slotte

Je maakt de wandeling van je leven als je besluit om naar Santiago de Compostela te lopen. Je kunt er vrienden voor het leven ontmoeten. Je leert veel onderweg. Je ziet veel onderweg, cultuur en natuur en er valt veel te genieten. Ultreia!

Op de Camino Francés kom je een leuke verrassing tegen.