Wat doet een stappenteller

Inleiding

Beweging is goed voor een mens! Niet alleen om af te vallen, maar ook om fit en gezond te blijven. Je kunt in conditie blijven door naar de sportschool te gaan of een sport te beoefenen, maar door gewoon te wandelen kom je ook al een heel eind. Met een stappenteller kun je bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet. Het apparaatje telt zoals de naam al zegt het aantal stappen dat je maakt. Lopen is een makkelijke manier om in beweging te zijn en het is nog leuk ook om te zien hoeveel je nou eigenlijk op een dag loopt. Wat doet een stappenteller precies?

Wat is een stappenteller?

Een stappenteller is een klein apparaatje dat je aan je broek kunt vastmaken. Bij iedere stap die je maakt wordt er een stap geteld. Niet alleen stappen worden geteld, maar bijvoorbeeld ook een sprong of als je danst. Op het scherm van de stappenteller kun je aflezen hoeveel stappen je al gemaakt hebt.

Er zijn simpele stappentellers die alleen het aantal stappen bij elkaar optellen, maar er zijn ook stappentellers waarbij de mogelijkheden een stuk uitgebreider zijn. Met deze stappenteller kun je dan bijvoorbeeld zien hoeveel caloriën je hebt verbruikt met wandelen of welke afstand je in totaal hebt gelopen.Deze weetjes maken het wandelen een stuk interessanter.

Hoeveel stappen moet je per dag zetten

Het gebruik van een stappenteller is harstikke leuk en handig, maar hoeveel stappen moet je nou eigenlijk per dag zetten om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Pas dan weet je welk doel je moet halen per dag.

Een mens zou gemiddeld 10.000 stappen per dag moeten zetten om lichamelijk actief genoeg te zijn. Wanneer je wilt afvallen, moeten het zelfs 12.000 stappen zijn. Dit zijn aardig wat stappen! Met onze dagelijkse bezigheden zetten we gemiddeld 6000 stappen per dag. Dit is dus eigenlijk te weinig. Wil je echt lichamelijk goed actief zijn, dan moet er dus meer gelopen worden!

 • We lopen gemiddeld 6000 stappen per dag
 • We moeten 10.000 stappen maken om lichemalijk actief genoeg te zijn
 • Wil je afvallen? Dan moet je 12.000 stappen maken.

Wat zeggen het aantal stappen over ons

Op je stappenteller kun je zien hoeveel stappen je zet. Aan de hand van het aantal stappen dat je zet kun je zien hoe lichamelijk actief je bent. Dit zegt het aantal stappen over ons.

 • Minder dan 5000 stappen per dag. Je hebt te weinig lichaamsbeweging. Je wordt zelfs gezien als lichamelijk inactief.
 • 6000 stappen per dag. Gemiddeld lopen we zo'n 6000 stappen per dag. In principe loop je 4000 stappen te weinig om echt lichamelijk actief te zijn.
 • Tussen de 6000 en 10.000 stappen. Het gaat de goede kant op, maar het is nog niet genoeg om echt voldoende lichaamsbeweging te hebben.
 • 10.000 stappen. Wanneer je op je stappenteller ziet dat je 10.000 stappen hebt gelopen, dan heb je wel een schouderklopje verdiend. Met 10.000 stappen heb je genoeg gelopen. Je wordt nu als lichamelijk actief gezien.
 • 12.000 of meer stappen per dag. Wanneer je wilt afvallen doe je er goed aan om 12.000 of meer stappen per dag te lopen. Je wordt gezien als lichamelijk zeer actief.

Goede merken stappentellers

 • Yamax
 • Cresta

Conclusie

Lichaamsbeweging is hartstikke goed voor je gezondheid en je lijn. Wandelen is één van de makkelijkste vormen van beweging. Een stukje lopen kost geen geld en (bijna) iedereen kan lopen. Met een stappenteller kn je heel makkelijk bijhouden hoeveel je loopt. Wanneer je graag wilt afvallen is een uitgebreide stappenteller een aanrader. Op die manier kun je zien hoeveel caloriën je al hebt verbruikt. Wanneer je niet altijd tijd hebt om een stuk te wandelen, denk dan aan de volgende dingen om toch het aantal stappen te halen.

 • Neem een keer de trap in plaats van de lift.
 • Ga ergens lopend naar toe in plaats van met de auto.
 • Laat de hond van de buren eens uit.
 • Zoek bezigheden die je lopend kunt doen zoals een brief posten of boodschappen doen.