Nordic Walking

Wandelen

Wandelen is goed voor iedereen. Iedereen kan het ook. Het wordt door een zeer groot aantal mensen beoefend en staat dan ook op de 6e plaats van de meest populaire sporten in Nederland. Er zijn verschillende vormen van wandelen. Naast het `normale` wandelen is er het snelwandelen, bergwandelen (hiking of trekking) lange afstands lopen (tochten van 59 km. of meer) en Nordic Walking. (wandelen met stokken)

Dat laatste wordt steeds populairder bij een grote groep mensen in Nederland. Het komt oorspronkelijk uit de scandinavische landen, waar vroeger de skiers en langlaufers, buiten het winterseizoen, deze vorm gebruikten om te oefenen en hun conditie op peil te houden. Eind vorige eeuw werd het als een aparte sport gekenmerkt. De eerste speciale stokken werden zo rond 1997 ontwikkeld en gefabriceerd. Door het gebruik van de juiste techniek en de beste stokken, poles geheten, kan de conditie en het uithoudingsvermogen sterk verbeteren. De poles worden niet gebruikt om op te steunen maar vooral om af te zetten. Hierdoor loopt men sneller zonder dat het meer moeite of energie kost.

Verschillende varianten

Er zijn vier varianten voor het beoefenen van Nordic Walking. Gezondheidsredenen. Mensen die om diverse reden problemen hebben met hun gezondheid, kunnen toch buiten sporten. Het hele lichaam wordt gebruikt zonder het over te belasten. Fitheidsniveau. Voor gezonde mensen die of willen afvallen, het figuur verbeteren rn het uithoudingsvermogen willen vergroten. Sport. Het leveren van een inspanning zoals bij snelwandelen of hardlopen. Recreatie Het grootste aantal mensen doen Nordic Walking echter voor de recreatie. Er zijn de laatste jaren groepen ontstaan of verenigingen opgericht die er vaak samen op uit trekken en genieten van het wandelen met de stokken.

Mocht u Nordic Walking willen beoefenen dan is daar in principe niet zoveel voor nodig. Sport of vrijetijdskleding, goede schoen en de juiste poles. Het is wel aan te bevelen, voor u van start gaat, enkele instruktielessen te volgen. Dan bent u ervan verzekerd voor de goede techniek te kiezen en maakt u het minst kans op blessures.

Voor- en nadelen

Het wandelen met poles heeft voor- en nadelen. Enkele voordelen zijn; Minder belasting van de heupen, knieen en voeten. Vergroten de stabiliteit. Ze maken dat je gemakkelijker klimt bij het bestijgen van een heuvel. Ze vergroten je wandelbereik doordat je minder snel moe wordt. Door het gebruik van stokken loop je niet 4 a 5 maar wel 8 km. per uur. En tot slot; ze zijn er niet voor gemaakt maar het zijn prima afweermiddelen bij agressieve honden of ongure types in afgelegen gebieden.

Nadelen. Ze vergroten de belasting op je armen, vooral in het begin. Ze maken een beetje lawaai. Als je wild wil spotten bijv. Bezorgen je volle handen als je op de kaart of GPS wil kijken. Ze zijn alleen effectief als je ze ook goed gebruikt.

Waar kun je Nordic Walken?

Zoals hiervoor vermeld er zijn overal in Nederland groepen en verenigingen. Er worden overal tochten en wandelpaden uitgezet. Bijv. in het Park Berg en Bos zijn zes mooie nieuwe Nordic Walking en wandelroutes uitgezet. De gemarceerde routes gaan langs de mooiste plekjes in het park. Bij de omheinde wildkansel is de kans groot dat u edelherten en wilde zwijnen ziet. Bij de bosvijver staat nog de Stenen Bank waar koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. Het hele park is van een natuurlijke schoonheid. De toegang tot dit schitterende park is gratis Door een beetje over het internet te surfen zul je genoeg kunnen vinden. De Stichting Nordic Walking Nederland is zo´n site.