Nieuwe olympische creaties en snufjes!

Olympische Spelen en technische snufjes

Dat de Nederlandse bobsleemannen een supersnelle, nieuwe bobslee hebben, is alom bekend inmiddels, zelfs in het buitenland. Na de traditionele geheimhouding in de innovatiefase is de slee gepresenteerd aan de wereld. Het oranje glijwonder is niet de enige nieuwe ontwikkeling richting Olympische Winterspelen 2010. Dat is namelijk het voordeel van deze vierjaarlijkse wereldshow: ze produceren altijd nieuwe technieken, nieuw materiaal, nieuwe pakken enzovoort. Nadien kan Jan Publiek ook van deze creaties genieten.

 

De Olympische toorts: The Torch

De firma Bombardier ontwierp de hippe, superstrakke Olympische fakkel. Ze is niet aan haar proefstuk toe: ook in 2010 zorgden zij voor het licht in de duisternis.

Voornaamste hinderpaal die moest worden overwonnen: wind, sneeuw, hagel, kortom alle weersomstandigheden mogelijk in Vancouver.

Daarom voorzien ze twee duale branders die in alle omstandigheden blijven branden.

De snelle schaats

De snelle schaats maakt deel uit van hetzelfde Nederlandse project als de bobsleeërs. Bij het schaatsen ligt de nadruk op schaatsefficiëntie en materiaal-optimalisatie. Daartoe werd de ‘meetschaats’ ontworpen. Hij kan de krachtoverdracht meten van de schaatser naar de schaats. Het is dus eigenlijk een ‘meetbrug’ waarop verschillende schoenen en verschillende ijzers kunnen worden gemonteerd. Een eerste exemplaar werd in gebruik genomen vlak voor de zomer 2009. Het eerste ijkpunt voor succes zijn deze Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver.

Het snelle schaatspak

DSM sleutelde niet alleen mee aan de nieuwe viermansbob, ze bedachten ook een innovatief schaatspak dat zal worden geshowd door de Nederlandse shorttrackploeg in Vancouver: lichter, comfortabeler, beter ventilerend en vooral een optimale bescherming.

Het geheim: de toepassing van Dyneema®: de sterkste vezel ter wereld. Door de combinatie van Dyneema® met andere vezels ontstond een nieuw schaatspak uit één laag.

Elektrische bussen

De pendeldienst voor pers en atleten tussen het Olympisch dorp en de sporthallen wordt verzorgd door elektrische bussen. Het zijn zogenaamde harmonikabussen met een lage instap.

Ook deze bussen zijn ontworpen door Bombardier. Ze zijn geproduceerd in Brussel(BE).

Doorheen heel Europa rijden er zo'n 200 dergelijke bussen. Toronto alleen al bestelde 204 exemplaren.

Dak van de Olympische schaatshal

Geschaatst wordt er in de Richmond Olympic Oval.

Het dak van deze schaatshal is vervaardigd uit gerecycled hout en is meteen het grootste dak ter wereld dat ooit gebouwd is van dit materiaal.

Het ontwerp is van Cannon Design.

Om je een idee te geven: het dak is even groot als 7 hockeyvelden.

De podia en medailles

De podia zijn ook iets bijzonders. Elk podium is vervaardigd uit een paar honderd stuks vermalen computerafval. De vorm moet herinneren aan de omgevende bergen.

De organisatie van deze Olympische Winterspelen hecht veel belang aan duurzaamheid.

Ook de medailles zijn afkomstig van computerafval of ze nu een gouden, zilveren of bronzen bestemming hebben!

Dak van het Vancouver Convention Centre

Het VCC is het grootste congrescentrum van Canada. Het gebouw staat in het centrum van Vancouver. Bekend is het vooral om zijn groene dak van ruim 2,5hectare groot en werd gebouwd op het water. Het VCC zal tijdens de spelen vooral dienst doen als perscentrum.

Innovatie omwille van prestige

♦ Doppelmayr/Garaventa is een Oostenrijks/Zwitserse liftenbouwer. Zij bouwden de Peak2Peak-lift die de skigebieden verbindt tussen Whistler en Blackcomb in opdracht van eigenaar Fortress Investments (zie verder).

♦ In 2008 was de lift na heel wat technische tegenslagen (eindelijk) af. Enkele nieuwe technische innovaties waren noodzakelijk om het natuurgebied tussen de twee gebieden te overbruggen. Daardoor werd de lift zo’n 4,5 km lang en heeft hij ‘maar’ 4 pilaren tussen de stations.

♦ Er hangen 28 gondeltjes aan de kabel waarvan de snelheid maar liefst 27 km/u is.

♦ De afstand tussen de verste pilaren is 3 kilometer (!) en op het hoogste punt boven de grond kijk je zo maar even 435 meter naar beneden. De capaciteit is 2000 passagiers per uur.

♦ De lift werd aangekondigd als het ‘Tourism Icon van Canada’!

De lawine-airbag

♦ Niet specifiek olympisch te noemen maar toch… lawine-airbags voor skiërs en snowboarders waren er al maar het Duitse Frauenhofer-instituut heeft de productietechniek en automatisering van deze airbag verbeterd en in december 2009 kwam de nieuwste versie op de markt.

♦ Je draagt hem mee in rugzak. Kom je in een lawine terecht dan trek je aan een ring trekken om de airbag te activeren die zichzelf dan razendsnel opblaast.

♦ Probleem tot nu toe was echter dat het slachtoffer zelf de bag moest activeren en daartoe niet altijd in staat bleek. Daarom ontwikkelde het instituut een electronische activering waardoor zowel het slachtoffer als de mede-skiërs en/of de begeleidende skileraar door middel van een radiosignaal (met een bereik van 350 tot 500 meter) de airbag kunnen activeren.

Tot slot: een merkwaardige innovatie

Geen innovatie in de zin van een technische verbetering of nieuwigheid maar wel een nieuwe nog nooit vertoonde gebeurtenis tijdens Olympische Spelen: een veiling! Het razend populaire skigebied Whistler (Blackcomb) balanceert op de rand van een faillissement en staat te koop in opdracht van de schuldeisers. De voornaamste crediteur is niemand minder dan Lehman Brothers en de pineut heet Fortress Investments! De Olympische ringen: een betere reclame kan je niet hebben. De veilingdatum is ook al bekend: 19 februari! Onnodig te bieden als je niet over voldoende ….