De 1e Nederlandse Olympische medaille 2008, Ruben

Algemeen

Op zaterdag 9 augustus 2008, de eerste officiële wedstrijddag van de Olympische spelen 2008 in Beijing, wint Nederland zijn eerste Olympische medaille. Nadat hij op zijn 7e jaar voor het eerst een wedstrijd verloor, behaald Ruben Houkes, judoka in de gewichtsklasse tot 60 kg, brons.

Stappen

Ruben Houkes

Op 8 juni 1979 wordt Ruben Houkes geboren in Schagen. Gezien hij ging judoen hij Kenamju in Haarlem, woont hij daar nu al geruime tijd samen met zijn vriendin (judoka) Dani Libosan. Kenamju bestaat inmiddels meer dan 50 jaar, waarbij de naam staat voor Ken amper judoën.

Ruben begon met judo als 5 jarige, en op zijn 7e leed hij zijn eerste nederlaag. Hier kon hij moeilijk mee omgaan. Op 15 jarige leeftijd vertrekt Houkes naar de sportschool Kenamju in Haarlem. De faam die deze sportschool had, Cor van der Geest was hier judotrainer, was de belangrijke reden voor Ruben om over te stappen. Cor heeft Kenamju inmiddels al meer dan 30 jaar onder zijn hoede.

Houkes is directeur van het sportmarketingbureau 2Basics. Samen met oud-judoka Ziggy Tabacznik heeft hij dit bedrijf opgezet en zij hebben inmiddels 3 werknemers. Het bureau behartigt de zaken van onder andere Guillaume en Dex Elmont (broers).

Houkes en judo

Kenamju mocht de eindronde van de Europa Cup 2003 organiseren. Dat de club zelf in de finale stond, was alleen maar mazzel hebben. Op 11 oktober was het dan zover. In het Haarlemse Kennemer Sportcentrum moest er gestreden worden tegen Abensberg uit Duitsland. De Nederlandse mannenploeg (waarvan Houkes deel uitmaakte) won.

  • Ruben haalde brons op het EK 2005 en 2006.
  • Hij werd 2x winnaar van een wereldbekerwedstrijd.
  • Het Nederlands Kampioenschap werd behaald in 2001, 2002, 2004 
  • Hij werd in Rio de Janeiro 2007, als 1e Nederlander in zijn gewichtsklasse, wereldkampioen. In de finale won hij van de Georgiër Nestor Khergiani. Door deze titel had hij zich gelijk geplaatst voor deelname aan de Olympische Spelen. 
  • Tijdens het EK 2008 behaalde hij zilver.

Wedstrijd Olympische Spelen 2008

Ruben Houkes is de 1e judoka die op de Spelen mag uitkomen. De klasse tot 60 kg staat voor 9 augustus op het programma. Het programma wordt afgewerkt in het Beijing University of Science and Technology Gymnasium. De wedstrijden duren maximaal 6 minuten.

  • De 1e wedstrijd moest hij strijden tegen de Canadees Will Frazer. Ruben streed in een blauw pak. Hij scoorde 1 Yuka, 1 Koka en 1 Shido (s1). Zijn tegenstander scoorde 1 Koka en 1 Shido (S1). Ruben won hiermee de wedstrijd. 
  • De 2e wedstrijd moest hij tegen de Griekse Alexanidis Lavrentios. Ruben streed in het wit en scoorde 1 Koka tegen 1 Shido (S1) van de Griek. Ook deze wedstrijd was winst voor Ruben. 
  • De 3e wedstrijd komt Houkes in het blauw uit tegen de Venezulaan Guedez Sanchez. Ruben wint met 1 Yuka en 1 Shido (S1) tegen 1 Koka en 1 Shido (S1) van Sanchez. Wanneer hij zijn vierde wedstrijd wint, is hij zeker van een medaille. Zo niet dan moet hij de troostfinale judoën. 
  • De laatste wedstrijd komt hij in het blauw uit tegen de Koreaan Choi Minho. Dit is de Wereldkampioen 2003 en won een bronzen plak op de Spelen in Athene. Helaas verliest Ruben deze wedstrijd, met 24 seconden, door middel van een ippon.

De troostfinale, om het brons, strijdt Ruben tegen de Israëliër Gal Yekutiel. Het is een spannende wedstrijd. Ruben strijdt in het wit en behaalt de bronzen plak door 1 Ippon, 1 Yuka, 2 Koka’s tegen 1 Shido (S10) van de Israëliër. Een grote bronzen drie werd hem door prinses Maxima om zijn nek gehangen. De 1e medaille van de Spelen is binnen.