Anky van Grunsven, dressuurheldin

==Inleiding==
Algemeen

Anky van Grunsven heeft er toch zeker aan bijgedragen dat de paardensport bij heel veel (vooral) jonge meisjes zeer populair is geworden. Menig Nederlands meisje denkt bij het woord dressuur aan Anky. Niet vreemd, immers Beijing worden haar 6e Olympische Spelen.

Stappen

Anky van Grunsven

Op 2 januari 1968 werd in Erp Theodora Elisabeth Gerarda van Grunsven geboren. Haar ouders noemde haar Anky. Op haar 6e kreeg zij haar eerste paardje, de Shetlander Heleentje. Poetsen en borstelen deed de jonge Anky naar hartenlust, maar rijden dorst zij nog niet. Nog steeds stapt Anky niet zomaar op een vreemd paard. Heleentje was een druk en ondeugende pony die regelmatig uit de wei ontsnapte.

Vanaf haar 7e begon Anky met het rijden van wedstrijden, maar het professioneel rijden begon na het behaalde Havo diploma.

Sinds 1991 is Sjef Janssen haar vaste trainer. Zij trouwden in april 2005 in Las Vegas en hebben samen 2 kinderen. Op 23 november 2004 werd zoon Yannick Janssen geboren en op 6 maart 2007 kregen zij dochter Ava Eden.

Het paardrijden

Na Heleentje kreeg Ankie op 12 jarige leeftijd het paard Norber, het paard heeft zij laten inslapen omdat het aan hoefkatrol leidde. Een paard komt er nooit meer vanaf wanneer het hier aan lijdt. Hierna kwam het paard Prisco waarmee ze in 1980 de allereerste dressuurwedstrijd reed in de L-Klasse. Al in 1982 promoveerde ze naar de Z-klasse. Prisco is ingeslapen op 26 november 2007.

Bonfire

Anky had en heeft vele paarden, maar Gestion Bonfire (liefkozend “Bonnie”) is het paard waarmee ze “groot” is geworden.

Op 4 april 1982 werd de merrie Warine van de Duitse paardenfokker Karl Bernd Westerholt samengebracht met de hengst Welt As. Elf maanden later werpt Warine een jonge bruine hengst, dat volgens de fokker “een prachtige bouw en een pittig karakter” heeft. De fokker wilde op het hoogste niveau met “Bonfire” gaan fokken, maar in 1984 werd het paard als dekhengst afgekeurd. Via de Duitste handelaar Haezen belandt Bonfire voor een bedrag van bijna fl. 25.000,-- bij Wim van Grunsven, die een nieuw paard voor zijn dochter zocht.

Het paard was op dat moment 2,5 jaar oud en pas 5 dagen onder het zadel. Bonnie was geen makkelijk paard (snel en pittig), maar Anky heeft heel veel wedstrijden, prijzen en titels in de wacht gesleept. Na de Olympische Spelen van 2000 mocht Bonfire met pensioen. In april 2005 werd een rampenoefening in de Arena gehouden vernoemd naar Bonfire, waaraan Anky haar toestemming had verleend.

Cocktail

Het paard naast Bonfire was Cocktail, een voshengst. Met dit paard heeft Anky ook diverse wedstrijden gereden. Cocktail was altijd een zorgenpaardje, dat last van zijn hart had. Hij is heel onverwacht overleden op 12 februari 1999, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Zijn as is uitgestrooid over het land waar Anky haar stallen heeft. Op het bedrijf van Anky bevindt zich een glazen kistje waarin het hoofdstel van Cocktail ligt en een foto van hem op de achterwand.

Salinero

Na Bonfire heeft Anky enige tijd gereden op Joker, waarmee ze in 2000 de 2e plaats behaalde in de Grand Priix voor de Wereldbeker. In 2003 raakte het paard zo ernstig geblesseerd waardoor hij vroegtijdig met pensioen ging.

Na een tijdje rust kwam Anky terug met de in 1994 geboren Keltec Salinero. De vader van Salinero is Salieri en zijn moeder St. Pr. Luna. Het paard is gefokt bij Horst Bünger. Al in 2004 behaalde ze goud met dit paard. Salinero is ook het paard waarmee Anky haar 6e Olympische Spelen loopt, en weer is het goud op 19 augustus 2008. Zolang Salinero kan lopen gaat Anky door met topsport, waarschijnlijk zal ze dan gaan stoppen.

Handige links