Waarom boksen werkt voor mij

Inleiding

Tussen mijn achtste en twintigste heb ik altijd veel getraind. Ik zwom vier tot vijf keer in de week, ook wedstrijden. Je kunt stellen dat ik behoorlijk fit was en beschikte over veel energie. Daarna begon "het echte leven", studeren was voorbij en werken begon. Je kunt rustig stellen dat dat desastreus was voor mijn fitheid en energielevel. Ik heb in de afgelopen jaren vaak geprobeerd sporten op te pakken maar dit was slechts van korte duur om de simpele reden dat ik het saai vond. Nu ben ik begonnen met boksen, hoge intensiteitsfactor en veel afwisseling.

Hoe ziet mijn bokstraining er uit

Ik train drie keer in de week met een duidelijke opbouw elke week. Hier onder zal ik kort beschrijven waar de focus op ligt tijdens de trainingen op de verschillende dagen.

Zondag

Zondagavond van 19:00 tot 20:00 is de eerste training van de week. Op zondag ligt de focus van de training op fitheid, conditie. Na een warming up van 10 minuten hardlopen en spieren losmaken gaan we door met spieren rekken en trainen maar ook veel springen, dribbelen en snel wisselen tussen staande oefeningen en oefeningen laag bij de grond. Deze fase van de training duurt zo'n 15 minuten. Hierna is het tijd om de bokshandschoenen aan te doen en komt er een periode van zo'n 15 minuten sparren (nep boksen) op hoge snelheid. Hierna zo'n 5 minuten touwtje springen afgerond met 15 minuten spiertraining, vooral arm en buikspieren.

Dinsdag

Dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 is de tweede training van de week. Op dinsdag ligt de focus van de training op techniek. Na een warming up van 10 minuten hardlopen en spieren losmaken gaan we door met spieren rekken, dit duurt zo'n 5 minuten. Hierna is het tijd om de bokshandschoenen aan te doen en komt er een periode van zo'n 25 minuten met techniek boksen in paren van twee. Er worden verschillende opdrachten gegeven om de verschillende stoten te oefenen. Na deze periode van het training op techniek volgt er zo'n 5 minuten touwtje springen afgerond met een periode van 15 minuten spiertraining, vooral arm en buikspieren.

Donderdag

Donderdagavond 19:00 tot 20:00 is de derde training van de week. Op donderdag ligt de focus van de training op het boksen zelf. Na een warming up van 10 minuten hardlopen en spieren losmaken gaan we door met spieren rekken, dit duurt zo'n 5 minuten. Hierna is het tijd om de bokshandschoenen aan te doen en gaan we om de beurt in tweetallen de ring in om twee ronden van 2 minuten echt te boksen. Boksen is een sport met continue beweging en na twee ronden ben je blij dat je weer "gewoon" tegen een bokszak kan slaan. Als iedereen geweest is volgt de 5 minuten touwtje springen weer afgerond met 15 minuten spiertraining, vooral arm en buikspieren.

Conclusie

Boksen werkt voor mij omdat het een hoge intensiteitsgraad heeft en veel afwisseling. Bovendien werkt de groepsdruk positief, ook omdat je eenmaal per week echt in de ring tegenover elkaar komt te staan. Ik ben nu twee maanden aan het trainen en zonder mijn eetpatroon echt aan te passen ben ik al zo'n 7 kilo's kwijt. Belangrijker vind ik trouwens dat mijn energielevel nu al behoorlijk opgekrikt is en dat ik 's ochtends veel frisser wakker wordt. Boksen werkt voor mij, misschien voor jou ook?