Lichaamsoefeningen en gevechtssporten in China

De chinese levenswijze

 In de Chinese samenleving zijn Tai_chi_chuan.jpglichaams- ademhalingsoefeningen samen met Tai_chi_chuan_1.jpgbeheerste bewegingen bevorderen zowel het geestelijke en het emotionele bewustzijn als de lichamelijke gezondheid door onevenwichtigheid in het lichaam te herstellen. Ze vereisen doorzettingsvermogen en u leert geestelijke toestanden in verband te brengen met lichamelijke patronen. Tai Chi Chuan is een middel tegen stress en piekeren. Het stimuleert de bloedsomloop en versterkt de spieren. Sommige oefeningen worden als een vorm van dans of schaduwboksen uitgevoerd. De bewegingen zijn langzaam en sierlijk en wijzen op een grote zelfbeheersing.

Kung-Fu

Deze Chinese term betekent bekwaamheid door training, maar slaat meestal op de Chinese gevechtsporten, hoewel u er elke aangeleerde bekwaamheid mee kan aanduiden, zoals timmeren of borduren. De letterlijke vertaling van gevechtssport is wu shu. Kung-fu wordt soms bekeken als de Chinese versie van het Japanse karate, een methode voor het ongewapende gevecht waarbij zowel het lichaam als de geest getraind wordt. Maar het zou dichter bij de waarheid aanleunen mocht men zeggen dat karate de Japanse versie is van kung-fu, want de vechtsporten komen uit China.

Conclusie

Lichaams en ademhalingsoefeningen zijn heel belangrijk voor de Chinezen. Het Tai Chi Chuan dat ze beoefenen is door zijn zachte bewegingen geschikt voor jong en oud. De naam kung-fu staat niet voor gevechtssport zoals iedereen denkt, maar betekent letterlijk bekwaamheid door training. Ze beoefenen hun gevechtssport niet uit agressie maar als ontspanning en als lichaamsoefeningen.