Wat is langlaufen

Wat is langlaufen

 
Langlaufen is een manier om je voort te kunnen bewegen door de sneeuw. Hiervoor maak je gebruik van twee smalle lange latten die lijken op ski's en je kan eventueel als hulp gebruik maken van stokken. Met langlaufen verplaats je je op een comfortabele manier door de sneeuw door een beweging te maken die lijkt op lopen, waardoor je voortglijdt door de sneeuw. Niet voor niets dat langlaufen tot de populairste wintersporten wordt gerekend. Je kunt langlaufen als ontspanning doen, maar er worden ook fanatieke wedstrijden in gehouden. Daarnaast is het voor sommigen een 'must' om zich te kunnen verplaatsen als het flink heeft gesneeuwd.

langlauf techniek

Ruwweg zijn er twee langlauf technieken te benoemen: de "traditionele techniek" en de "freestyle". Bij de traditionele techniek maak je bij het langlaufen hoofdzakelijk een lopende beweging, waarbij je je af kunt zetten met je stokken. Voor deze vorm van langlaufen worden vaak loipen getrokken op vooraf uitgezette routes. Een loipe bestaat uit twee parallelle sporen in de sneeuw, wat het langlaufen vereenvoudigd. Vergelijk het met een trein op een spoorrails. De andere vorm van langlaufen wordt vaak aangeduid met freestyle. De naam zegt het al: dit is een vrijere vorm van langlaufen. Er worden geen loipen getrokken en de beweging die gemaakt wordt is wezenlijk anders. Bij freestyle langlaufen wordt door je zijwaarts af te zetten een beweging gemaakt die je ook maakt bij schaatsen of skeeleren. De routes die hiervoor geprepareerd zijn, zijn brede vlak getrokken paden, zodat er volop de ruimte is om lekker te langlaufen.

Uitrusting langlaufen

Kleding Omdat langlaufen een wintersport is, behoeft het geen toelichting dat je warme kleding nodig hebt. Zorg er wel voor dat dit ademende kleding is, omdat je door intensieve beweging kan transpireren. Een veel gebruikt materiaal dat voor wintersport kleding gebruikt wordt is Gore-Tex.

Ski's Ski's die gebruikt worden bij langlaufen zijn smaller dan ski's om te skiën, waarbij een ski voor het traditionele langlaufen nog smaller is dan de freestyle ski. Voor langlaufen is de klassieke ski circa 25 centimeter langer dan je lichaamslengte. Een freestyle ski zal wat korter kunnen zijn dan de lichaamslengte. De langlauf ski's zijn wat getoogd (gebogen) om de druk goed te kunnen verdelen.

Er bestaan ski's die aan de onderzijde moeten worden gewaxt, maar er zijn tegenwoordig ook ski's die aan de onderzijde een profiel van ribbels hebben, waardoor er geen wax meer nodig is om de nodige grip te krijgen. Deze langlaufski's worden no-wax-ski's genoemd.

Binding De binding is het koppelstuk dat de schoen tijdens het langlaufen verbindt aan de lat. Er zijn twee types bindingen: bij het ene type wordt de volledige zool van de schoen verbonden met de binding, bij het andere type zit de binding enkel vast aan de punt van de schoen. Beide types hebben een scharnierpunt bij de neus, zodat tijdens het langlaufen de loop- of schaatsbeweging gemaakt kan worden.

Stokken De stokken voor het traditionele langlaufen moeten tot onder de oksel komen, zodat je er goed mee kan afzetten. Voor het freestyle langlaufen mogen ze zelfs nog langer zijn en kunnen ze tot gezichtshoogte reiken.

Olypmische Spelen

Sinds 1924 is langlaufen een van de Olypische Winterspelen. Door de jaren heen zijn de afstanden en onderdelen veranderd, hoewel de 50 kilometer voor de heren er altijd is gebleven. Verder worden voor het langlaufen de volgende onderdelen georganiseerd voor de heren: 15 km, 50 km, 4x10 km, achtervolging, sprint en teamsprint. Sinds 1952 is bij langlaufen ook voor de dames een Olypische sport geworden. De dames moesten toen 10 kilometer langlaufen. Tegenwoordig worden de volgende onderdelen georganiseerd voor de dames: 10 km, 30 km, 4x5 km, achtervolging, sprint en teamsprint.