Wat is skien

Wat is skien

Skien kan gedefinieerd worden als je voortbewegen op sneeuw met behulp van latten die onder je schoenen bevestigd zijn. Er bestaan verschillende soorten skien, zoals Noords skien, Alpine skien en Freestyle skien. Ook snowboarden en langlaufen zijn een vorm van skien. In dit artikel zullen we ons beperken tot alpine skien, de meest voorkomende manier en die we allemaal kennen van de wintersport.

Ski techniek

Bij skien staat in tegenstelling tot bij langlaufen de hele voet vast op de ski. Dit is praktisch, omdat de snelheden bij skien hoger liggen. De techniek is gericht op beheersing van de beweging en snelheid. Omdat skien vaak op steile hellingen gedaan wordt, is vooral het laatste, het beheersen van de eigen snelheid, erg belangrijk. Daarom is de techniek om te remmen het eerste dat een leerling leert bij een skiles. Als een leerling het remmen bij skien beheerst, is het daarna vooral van belang de bewegingen te beheersen.

Daarnaast zijn er veel manieren waarop je je wintersport vakantie kunt doorbrengen: Ga je vooral voor snelheid en nieuwe uitdagingen bij het skien, of wil je vooral mooie tochten maken en genieten van de omgeving?

Uitrusting skien

kleding Natuurlijk wil je er hip uitzien op de piste. Maar het is ook belangrijk dat je je kleding afstemt op het doel waarvoor je het gebruikt: ben je een tourskier, of een 'snelheidsduivel'? Moet de kleding vooral warm en comfortabel zijn, of moet de kleding vooral (transpiratie)vocht afvoeren, zodat je droog blijft tijdens het skien?

Ski's Vroeger werden ski's nog van hout gemaakt en waren het niet meer dan houten latten met een gekrulde punt. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten ski's. Voor ieder wat wils zijn er ski's verkrijgbaar. Verreweg de meest verkochte ski is de zogeheten 'carveski's. Deze ski's zijn licht getailleerd, zodat ze bij het skien gemakkelijk wendbaar zijn. Carveski's zijn circa tien centimeter korter dan de eigen lichaamslengte. Afhankelijk van de wensen/eisen die de gebruiker aan de ski's stelt, kunnen de ski's langer of korter gekozen worden. Kies je voor snelheid, kan je beter wat langere ski's kiezen. Ga je voor wendbaarheid, kies dan liever voor wat kortere ski's.

Bindingen: Goede bindingen zijn essentieel. Een binding moet goed worden afgesteld op je niveau en lichaamsgewicht. Dit is belangrijk, omdat je niet wilt dat een binding te snel los gaat tijdens het skien, maar omdat je ook niet wilt dat een binding te laat los laat als je valt (!) en je hierdoor letsel op kan lopen. Laat dit daarom doen door een professional.

Stokken: Ski stokken kunnen een enorme hulp zijn om te wenden, je af te zetten, of om op vlakke stukken vooruit te komen. Een goede skistok reikt tot net boven je middel en heeft een stevig handvat, en aan de onderzijde een rozet, zodat de stok niet wegzakt in de sneeuw en een scherpe punt, zodat je ook grip hebt op ijzige stukken.

Ski pistes

ski pistes zijn er in alle gradaties: van heel makkelijk tot alleen geschikt voor experts. Om erachter te komen of een piste voldoet aan jouw profiel, wordt internationaal gebruik gemaakt van eenzelfde kleurcodering om pistes te markeren:

GROEN: oefenweide

BLAUW: beginner

ROOD: gevorderde

ZWART: expert

Olympische spelen

Al sinds 1936 is alpine skien onderdeel van de Olympische Winterspelen, voor zowel heren als dames. Tegenwoordig wordt skien georganiseerd in de volgende categorie├źn: combinatie, afdaling, slalom, reuzenslalom, super G.

Niet geheel onverwachts zijn op het onderdeel alpine skien op de Olympische Winterspelen de meeste gouden medailles gewonnen door: 1. Oostenrijk, 2. Zwitserland en 3. Frankrijk. De drie wintersportlanden bij uitstek.