Wat is snowboarden

Wat is snowboarden

De laatste jaren is deze vorm van wintersport in opkomst. Bij snowboarden maak je gebruik van een speciaal gevormde plank die aan je beide voeten vast zit om je op een besneeuwde ondergrond te verplaatsen. Het snowboarden is ontstaan vanuit het surfen op water. Daarom zal iemand die kan surfen veel van de technieken herkennen als hij of zij kennis maakt met snowboarden.

Snowboard techniek

Een groot verschil van snowboarden met andere wintersporten zoals skiën en langlaufen, is dat je in plaats van onder iedere voet één skilat bij snowboarden je beide voeten op één plank (board) vast staan. Dit betekent automatisch ook dat je bij snowboarden niet met je gezicht naar het dal georiënteerd bent, zoals bij skiën. Bij langlaufen bestaat de techniek vooral uit eigen lichamelijke inspanning om vooruit te komen, door een lopende of schaatsende beweging te maken. Bij snowboarden is dit niet mogelijk, omdat je met beide voeten vast staat aan het board. Daarom heb je hulp nodig van de zwaartekracht om vooruit te komen. Daarom is het alleen mogelijk om te snowboarden op pistes en zogeheten 'funparcs'.

Snowboarden kan in drie niches worden verdeeld: freestyle, freeride en alpine snowboarden. Freestyle is vooral gericht op het doen van trucs en stunts met je snowboard, bij Freeride ga je off-piste en bij Alpine maak je gebruik van de pistes en richt je je bij het snowboarden op snelheid en het maken van bochten.

Uitrusting snowboarden

Kleding: Het gezegde 'Goed gereedschap is het halve werk' gaat zeker op bij de keuze van geschikte kleding voor het snowboarden. De kleding moet in ieder geval waterafstotend zijn, niet beperken in de bewegingsvrijheid en moet ook vooral slijtvast zijn, omdat het nogal het nodige te verduren krijgt tijdens het snowboarden. Daarnaast is het handig als de kleding ook voorziet in de nodige bescherming van het lichaam in de vorm van kniestukken en zitvlakken bijvoorbeeld. Omdat bij snowboarden geen gebruik gemaakt wordt van stokken en je in de bochten dicht bij de grond komt met je lichaam (zoals een motorrijder ook doorhangt in de bochten) is het ook van groot belang om stevige, beschermende handschoenen te dragen. Dit zorgt voor veel comfort bij het snowboarden. Bezuinig hier dus niet op. Gelukkig is snowboarden een hippe sport en is hier door de grote sportmerken goed op ingespeeld, dus ondanks bovenstaande goede raad kan je toch nog hip uitzien tijdens je wintersport vakantie.

Snowboard: Er zijn zeer veel verschillende soorten boards die onderling verschillen in lengte, stijfheid, neusvorm, taille, lengte, enz. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat adviseren en dat je een board kiest die past bij jouw stijl van snowboarden. Over het algemeen moet je board tot ongeveer schouderhoogte komen, maar ook dit hangt af van hoe je ermee gaat snowboarden.

Bindingen en schoenen: Er bestaan twee soorten schoenen met bijbehorende bindingen: soft boots en hard boots. Soft boots worden gebruikt voor het freestyle snowboarden, waarbij de nadruk ligt op het doen van trucs met je snowboard in bijvoorbeeld een funpark. Als je kiest voor het alpine snowboarden, zal je hard boots gebruiken, zodat je ook met hogere snelheden volledige controle kunt houden tijdens het snowboarden. In de meeste gevallen, zullen de bindingen licht schuin op het board gemonteerd worden. Als hierbij de linkervoet naar voren gericht is, heet dit Regular, als de rechtervoet naar voren gericht is, noemen we dit Goofy. Staan beide voeten naar buiten gedraaid, wordt dit Duckstance genoemd.

Olympische Spelen

Pas sinds 1998 is snowboarden een officiële sport op de Olympische Winterpelen. De volgende onderdelen worden zowel voor dames als heren georganiseerd: halfpipe, parallel reuzeslalom en cross.

Opvallend is de ranglijst: de meeste medailles op het onderdeel snowboarden zijn gewonnen door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland en Frankrijk. Hieruit blijkt dat snowboarden toch nét een andere sport is dan de traditionele wintersporten zoals skiën en langlaufen. Misschien is het te verklaren doordat snowboarden ontstaan is uit het surfen?