Wat is shorttrack

Inleiding

Shorttrack kent iedereen wel. Het is heel hard schaatsen. Dit gebeurt met name op een ijshockeybaan. Het spectaculaire van het kijken naar shorttrack schaatsen is dat het heel snel gaat. Er zijn meerdere schaatsers tegelijk op de baan en het doel is om te winnen van de andere schaatsers in een rechtstreeks duel.

Niet alleen moet de shorttrack schaatser heel hard kunnen schaatsen. Hij of zij moet ook heel behendig zijn en een goede tactiek hebben. De behendigheid is nodig voor de bochten alwaar de shorttrack schaatser helemaal schuin met de ene hand op het ijs doorheen gaat.

Wedstrijden shorttrack

De wedstrijden bij het shorttrack schaatsen zijn op individuele basis en in groepsverband. De afstanden van de wedstrijden op individuele basis zijn 500 meter, 1000 meter, 1500 meter en 3000 meter. Tijdens deze wedstrijden zijn vier tot zes schaatsers tegelijk op de baan. De winnaars van deze wedstrijden gaan telkens door naar de volgende ronde. Bij deze wedstrijden gaat het dus niet om de snelste tijd maar om de winnaar te worden. De winnaars van de wedstrijden gaan dan vervolgens door naar de finale en tijdens deze finalewedstrijd worden dan punten verkregen. De uiteindelijke winnaar is de shorttrack schaatser met de meeste punten.

Er worden ook wedstrijden in groepsverband gehouden. De afstanden waar het hier om gaat zijn de 3000 meter en de 5000 meter. Aan deze wedstrijden doen vier teams mee van vier rijders. Het werkt als het ware als een estafette. De ene schaatsers begint, tikt de volgende aan van zijn eigen team, etc. Ook bij deze wedstrijden is het zo dat de winnaars doorgaan naar de finale en tijdens deze finale zijn dan punten te verkrijgen. Het team met de meeste punten is dan de uiteindelijke winnaar.

De shorttrack schaats en materiaal

Omdat de shorttrack schaats op een andere manier gebruikt wordt dan bijvoorbeeld de schaatser die aan langebaanwedstrijden meedoet, is ook de schaats anders. Ten opzichte van de noor is bij de shorttrack schaats het ijzer ronder geslepen (dit is voor een goede grip op het ijs tijdens de vele bochten) en staan de ijzers niet precies in het midden. Ook de schoen is hoger in vergelijking met een noor. Ter beveiliging van de shorttrack schaatser zal deze een valhelm dragen en hand- en kniebeschermers. Bovendien zal de zijkant van de baan afgezet zijn met speciale stootkussens.

Olympische winterspelen

Tijdens de Olympische winterspelen in Vancouver, Canada die begin februari 2010 zal beginnen, zal ook shorttrack schaatsen een sport zijn die daar wordt beoefend. Shorttrack schaatsen is eigenlijk voortgekomen uit rolschaatsen en werd voor het eerst gedaan rond 1890 in Engeland, Verenigde Staten en Canada. Het duurde nog tot 1975 voordat Nederland zich aan het shorttrack schaatsen waagde. Het shorttrack schaatsen is een officiële sport van de Olympische spelen sinds het jaar 1990. Tijdens de Olympische winterspelen van 2010 zal ons land vertegenwoordigd worden door Anita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Liesbeth Mau Asam. Bij de heren zullen Knegt, Kerstholt en Breeuwsma meedoen. Er zijn nog enkele plaatsen te vergeven en die zullen bekend worden tijdens de wedstrijden die in januari worden gehouden.

Links