Wat wil je weten over een bobsleewedstrijd

Bobslee een aparte hobby

Tijdens de uitzending van Studio Sport op Nederland een kreeg je een indruk over de bobsleesport. Deze uitzending legde echter de nadruk op de perikelen die de mannen vier en tweemansbob tegenkwamen tijdens de kwalificaties op weg naar Vancouver. Ook de creatie van de nieuwe tweebob komt zijdelings in beeld. Hoe verloopt een bobsleewedstrijd eigenlijk?

 

De bobslee zelf

  • Sinds 1985 zijn de sleeën aan specifieke normen onderworpen door de FIBT (de internationale bob- en rodelbond). Vanaf 2007 bestaat er een FIBT World Ranking.
  • Enkele cijfers:

De maximale lengte van een bob is begrensd tot 2,70 m voor de tweebob en 3,80 m voor de vierbob. De maximale breedte is voor alle bobs 0,67 m. Het maximale gewicht inclusief de bemanning is 390 kg voor de tweebob en 630 kg voor de vierbob. Haalt het team niet het maximale gewicht dan mag extra gewicht worden meegenomen tijdens de race.

De bobsleeën worden met tractoren naar de top van de baan gebracht.

De uitrusting van het team

Bobsleeërs dragen (verplicht) een helm en aerodynamische, elastische pakken waarvan de ellebogen en schouderpartijen extra zijn versterkt. Aparte beschermstukken op deze plaatsen zijn toegestaan.

De zolen van hun raceschoenen zijn voorzien van kleine spijkertjes die voor een goede tractie in het ijs zorgen bij de start.

Ze moeten ook een bril dragen.

Handschoenen zijn niet verplicht.

De piloot

Een bobsleeteam bestaat uit een piloot en een remmer bij een 2-bob en een piloot, een remmer en nog 2 bemanningsleden bij een 4-bob. Succes of niet hangt in voorname mate af van de piloot. Zijn stuurmanskunst bepaalt roem of teleurstelling. Hij leert de baan helemaal uit zijn hoofd. De 4 mansbob haalt snelheden van 150 km/uur. De piloot bestuurt het voorste paar race-ijzers met 2 touwen. Hij zoekt naar de ideale lijn. Zelfs één centimeter is van belang en het is zaak om zo snel mogelijk te reageren tijdens de rit. Te hoog in de bochten scheren mag ook weer niet: tijdverlies. Tijdens de trainingen worden voortdurende video-opnamen gemaakt die nadien tientallen keren ontleed worden.

De baan

Er bestaan nog enkele puur natuurlijke ijstunnels maar de meeste wedstrijden verlopen op kunst-ijs en kunstmatig aangelegde ijstunnels. De lengte van een baan is bepaald op 1500 meter. Elke baan is uniek en heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, aantal bochten en moeilijkheidsgraad. De Olympische baan van Vancouver is de gevaarlijkste en snelste van de wereld: supersnel en enkele zeer gevaarlijke bochten. De meeste bobs zijn tijdens de trainingen ondersteboven beland. De teams mogen precies één week oefenen op de Whistle baan.

De start

► Vanuit een staande startbrengt het team de slee op gang. De maximale ter beschikking zijnde afstand voor deze klus is 50 meter. De gemiddelde tijd die de teams hiervoor gebruiken is minder dan 6 seconden! Dit betekent een snelheid van meer dan 40 km/uur!

► De startsnelheid is van bijzonder belang. Tijd die daar verloren wordt op de concurrentie moet onderweg worden ingehaald. Bij het in gang duwen van de slee heeft de piloot bij een tweemansbob een duwijzer ter beschikking dat hij nadien, na het instappen, wegklikt. De achterste man, de remmer, duwt de bob aan de achterkant. De explosieve kracht van de armen en benen, opgebouwd tijdens de vele fitnesstrainingen tijdens de voorbereiding, komen nu tot ontploffing.

► De startvolgorde wordt bepaald door de FIBT World Ranking. Tijdens een wedstrijd veranderen de omstandigheden van de baan. Hoe eerder je mag starten, hoe beter dus.

De race zelf

Tijdens de race worden snelheden van 135 km/uur gehaald. De bemanning ondergaat meer dan 4 keer de zwaartekracht. De bemanning met de laagste gecombineerde tijd over de verschillende runs is de winnaar.

Het oranje wonder: de nieuwe bobslee

Letland wil er blijkbaar ook een en andere landen hebben zich ook aangemeld. Het sterkste punt: de aerodynamica met naadloze bumpers, geen afneembare neus, een lager zwaartepunt en de rest blijft (nog) geheim. De ontwikkelingen gaan door in aanloop naar de Olympische Spelen in Sochi in 2014.