Verschillende schaatsen te koop

Inleiding

Met het ijs weer op de sloten is heel Nederland in rep en roer. Er kan weer worden geschaatst. Een leuke bezigheid voor volwassenen en kinderen. In dit artikel lees je welke schaatsen er allemaal te koop zijn voor kinderen en volwassenen.

Dubbele ijzers

De eerste stapjes op het ijs worden door kleine kinderen meestal gemaakt op dubbele ijzers. De dubbele ijzers zijn zeg maar de “bootjes” van vroeger. Met deze dubbele ijzers leren ze als het ware een beetje lopen op het ijs. De kans op vallen is niet zo groot door de dubbele ijzers en ze kunnen gewoon zonder hulp een beetje schuiven op het ijs.

 

Easy Glider

Als de kinderen wat groter zijn geworden en ze niet meer op de dubbele ijzers willen, is een goede opvolger en een goede voorbereiding op andere schaatsen, de zogenaamde Easy Glider. Dit is een schaats met rode bandjes en één ijzer die je om je schoen heen bindt. De Easy Glider is gemaakt van kunststof en eigenlijk een goede vervanging van de Friese doorloper die van hout is gemaakt. De Easy Glider wordt veel verkocht en veel beginnende schaatsers, als ook volwassenen, beginnen met deze schaats. In aanschaf is de Easy Glider ook niet zo duur.

De Easy Glider wordt gemaakt door het merk Zandstra. 

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen zijn schaatsen die een vrij hoge schoen hebben. Dit is om ervoor te zorgen dat de schaatser goed stabiel op de schaats staat. De kunstschaats heeft een vrij korte schaats. Aan de voorkant van de schaats zitten een aantal tanden. Deze tanden zijn bedoeld om de grip op het ijs te behouden of om je af te zetten bij het maken van sprongen. Kunstschaatsen hebben meestal een vetersluiting en zijn in verstelbare maten te koop.

Bekende merken zijn: RBK (Reebok), Risport, Edea en Graf.

 

IJshockeyschaats

Deze schaats wordt veelal door jongens gekocht. Niet alleen jongens die ijshockey als sport beoefenen kopen deze schaats, maar ook gewoon recreanten. De ijshockeyschaats ziet er gestroomlijnd uit. Deze schaats kan zowel met veters als met een clipsluiting worden geleverd. De ijshockeyschaats heeft, net als bij de kunstschaats, een vrije korte schaats onder de schoen. Met deze korte schaats is de ijshockeyschaats goed wendbaar en kan men zich goed verplaatsen. De allernieuwste ijshockeyschaatsen lijken qua vormgeving op inline skates. De ijshockeyschaats is verkrijgbaar in verstelbare maten.

Bekende merken zijn: RBK (Reebok), Graf, CCM en Nike Bauer.

 

Noren

Deze schaats wordt in Nederland veel verkocht. Er zijn verschillende variaties onder de noren. Zo is er de lage noor, de hoge noor en de combinoor.

Er is een onderscheid te maken in lage noren en hoge noren. Dit onderscheid komt door het verschil in afstand van het ijzer naar de schoen. Lage noren worden veelal gekocht door recreanten die meedoen aan bijvoorbeeld toertochten en deze lage noren zijn daar ook uitermate geschikt voor.

Voor schaatsers die aan wedstrijden meedoen zijn de hoge noren meer geschikt. Voor het schaatsen met noren is het wel van belang dat je stevige enkels hebt. Bij een lage of een hoge noor krijgt de enkel weinig ondersteuning.

Indien je daar wel last van hebt is er sinds een aantal jaren nog een andere noor op de markt, namelijk de combinoor. Dit is als het ware een combinatie tussen een ijzer van een lage noor en een ijshockeyschoen. De enkel zit veel steviger in de schoen en zeker voor recreanten is dit een schaats die veel steun biedt.

Bekende merken zijn Viking, Maple, Bont, Raps, Zandstra en Almgrens.

Klapschaats

De klapschaats is echt een schaats voor de geoefende wedstrijdschaatser. Het verschil met een gewone schaats is dat de achterkant van de schoen los zit van de schaats. Het voordeel van deze schaats is dat bij het afzetten de schaats zelf langer op het ijs blijft terwijl de schoen al omhoog gaat. Dit resulteert in hogere snelheden.

 Bekende merken zijn Viking, Zandstra en Raps.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden