Kunstschaatsen in Nederland

Kunstschaatsen in Nederland

Door het programma ‘Sterren dansen op het ijs’ is het kunstschaatsen in Nederland veel populairder geworden. In het programma zie je BN’ers met professionele kunstrijders schaatsen. Er zijn een aantal kunstschaatsverenigingen in Nederland waar je het kunstschaatsen kunt leren.

Het kunstrijden

Het kunstschaatsen was in Nederland, voordat al die kunstschaatsprogramma’s er waren, niet heel bekend. Het schaatsen op noren was veel bekender door de Elfstedentocht en de velen wedstrijden die op tv te zien zijn.

Er zijn een aantal vormen van kunstschaatsen. De eerste is het solorijden. Hierbij kun je diploma’s halen in de categorieën A t/m G. Bij diploma A leer je bijvoorbeeld om te stoppen, achterwaarts te rijden, een kleine opsprong te maken en om een ooievaar voorwaarts te rijden. Het zijn een aantal vaardigheden die je moet beheersen. Diploma G is het moeilijkst en dan moet je bijvoorbeeld een pirouette, rittberger of spot beheersen. Per seizoen kun je een diploma halen rond februari/maart.

Het paarrijden is wel de bekendste vorm van kunstschaatsen. Dit komt waarschijnlijk door ‘Sterren dansen op het ijs’. In Nederland kun je pas gaan paarrijden als je al goed solo kunt schaatsen. Meestal begint iemand eraan als de persoon alle diploma’s heeft behaald en aan velen wedstrijden mee doet.

De derde variant van kunstschaatsen is het ijsdansen. Dit lijkt op paarrijden maar bij ijsdansen hoeven de schaatsers geen sprongen te maken. Het is meer een dans en iets minder op het schaatsen gericht.

Als laatste kun je ook gaan synchroonschaatsen. Het synchroonschaatsen kun je bij ‘Holiday on Ice’ zien. Een grote groep schaatsers (minstens 12 en maximaal 16) gaan schaatsen op een kür. Er moet zo gelijk mogelijk geschaatst worden.

Wil je zelf op kunstschaatsen gaan? Hieronder zie je waar dat kan.

Kunstschaatsverenigingen in Nederland

Friesland

KC Heerenveen

Trias in Leeuwarden


Groningen

KNSB Gewest Groningen

K.C. Groningen

Drenthe

KNSB Drenthe

Overijssel

KNSB Overijssel

Deventer ijsclub

TRKV Pirouette in Hengelo

Gelderland

KNSB Gelderland

Nijmeegse schaatsvereniging

Ijsvereniging Vooruit in Renkum

Noord Holland/Utrecht

KNSB Noord Holland en Utrecht

Alkmaarse ijsclub

Kunstschaatsvereniging Hoorn

Westfriesche Kunstrij Club in Hoorn

Ijsclub Haarlem

EKIJSA in Amsterdam

A.S.C. Jaap Eden in Amsterdam

KVM on ice in Utrecht

Zuid Holland

KNSB Zuid Holland

KSV Rijnland in Leiden

Nederlandse Ijsdansclub in Den Haag

Ijsfun in Den Haag

Westlandse Ijsparels in Vlaardingen

Haagsche Ijsclub Houtrust in Den Haag

Kunstrijvereniging de Drechtsteden Dordrecht

Ijsclub Dido in Den Haag

Noord Brabant/Limburg en Zeeland

KNSB Noord Brabant/Limburg en Zeeland

Jollyicesports in Breda

Tilburgse Kunstrij Vereniging

Kids on Ice in Eindhoven

Sky Tilburg

Bron: KNSB.nl

Conclusie

Er bestaan vier varianten van kunstschaatsen: solorijden, paarrijden, ijsdansen en synchroonschaatsen. Bij het solorijden kun je diploma’s halen om verder te komen. Diploma A is het makkelijkst en diploma G het moeilijkst. Het is niet makkelijk om het kunstschaatsen te leren, maar door veel te oefenen is het mogelijk.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden