Wat moet er in ons apotheekkastje voor onze (zieke)huisdieren

Inleiding

Wat moet er allemaal in ons apotheekkastje voor onze (zieke) huisdieren? Zijn de vele huis-, tuin-en keukenmiddeltjes die goed zijn voor ons, ook bruikbaar voor onze lievelingsdieren? Wat als hond of kat moet braken of een hevige diarree plotseling de kop opsteekt? Mogen we pijnstillers of hoestsiroopjes op eigen houtje toedienen en wat met onze zieke kanarie op papegaai?

Dosis aanpassen

Onze trouwe viervoeter is wat ziekjes, poes is niet in haar gewone doen en moet geregeld braken, de cavia van de kinderen ziet er wat bleekjes uit... Tal van vervelende dierenkwaaltjes kunnen soms met eenvoudige...paardenmiddelen opgelost worden, maar wat moet er nu precies in onze dierenapotheekkast wanneer we met meer ernstige gevallen geconfronteerd worden?

De dierenartsen zijn het er roerend over eens: vele geneesmiddelen die bij ons hun nut hebben bewezen, zijn ook bruikbaar bij kleine dierenkwaaltjes, zij het in aangepaste dosis.

Steeds oorzaak van kwaal zoeken

Als onze huisdieren moeten braken, dan is dit hoofdzakelijk het gevolg van iets maar nooit de échte oorzaak van het ziek zijn. Katten braken geregeld. Ze likken zich immers geregeld schoon, en slikken tijdens deze grondige schoonmaakbeurt heel wat haren naar binnen die ze uiteindelijk weer kwijt moeten. Honden braken minder, maar doen dat beslist wanneer ze gras hebben gegeten.

Zowel hond als kat worden ook geregeld getroffen door diarree. Als deze snel weer voorbijgaat, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand en moeten we ons meestal niet teveel ongerust maken. Net als bij ons mensen, is diarree ook bij onze huisdieren een vorm van lichaamszuivering. Toch moeten we steeds nagaan wat de échte oorzaak is van hun braken of van hun diarree. Deze ongemakken kunnen immers het gevolg zijn van wormpjes. Is dit laatste het geval, dan zijn er andere medicijnen nodig dan wanneer het bijvoorbeeld om een virale infectie gaat.

Gaat het om een kleine ongesteldheid van de maag, dan helpen ook hier de gewone middeltjes die we voor onszelf gebruiken zoals "Primperan", in vloeibare oplossing. Toch contacteren we ook hier eerst best de dierenarts want de dosis moet beslist aangepast worden. Ook bij sommige vormen van diarree helpen soms de gewone mensenmedicijnen. In geval van diarree moeten we er nauwlettend op toezien dat onze dieren niet uitdrogen, hond of kat moeten dus steeds voldoende blijven drinken.

Huis-,tuin-, en keukenmiddeltjes

De vele huis-, tuin-en keukenmiddeltjes uit grootmoeders tijd kunnen ook onze ongestelde huisdieren vlug weer op de been helpen.  Gekookte rijst met wat kip kan bij ongesteldheid van maag, darmen of bij diarree op korte tijd wonderen doen. Bij een halve liter kookvocht van de rijst voegen we bij voorkeur een snuifje zout en twee koffielepels suiker toe. Een geraspte en bruin geworden appel  is een uitstekende diarreestopper, niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor hond, konijn of cavia.

Natriumcarbonaat helpt dan weer de ongestelde maag te stabiliseren. Nadat de dosis door de dierenarts werd vastgesteld, mogen we zelfs buscopan aan onze hond toedienen.

Ook bruikbaar in ons dierenapotheekkastje zijn zuurstofwater en isobethadine als doeltreffende ontsmettingsmiddelen, rozenwater om onze huisdieren hun ogen regelmatig te reinigen, een erg vette alf (uierzalf) om bijvoorbeeld beschadigde voetkussentjes te behandelen, en kompressen.

Hoestsiropen te mijden

Toch zijn niet alle geneesmliddelen voor mensen ook geschikt voor onze huisdieren. Wat zeker niet op eigen initiatief mag gegeven worden zijn aspirines en hoestsiropen voor mensen. Deze laatsten zijn overigens bijzonder moeilijk aan onze viervoeters toe te dienen, omdat ze deze "mensensiropen", verre van lekker vinden.

Zieke kanarie of papegaai

Heb je een zieke kanarie, parkiet of papagaai in huis? Deze vogels worden zelden ziek, maar als ze er down bijzitten, is het meestal een geval van leven of dood. Inderdaad, vogels laten pas merken als ze ziek zijn, wanneer het meestal te laat is.  Aan zieke "huisvogels" is dan ook niet veel te verhelpen...

Kippen daarentegen kunnen we preventief in  goede conditie houden door ze bijvoorbeeld tweemaal per jaar te behandelen met S-Mez, een product dat helpt tegen diarree en het "snot", in vele gevallen dodelijk bij kippen. Dit preventieve geneesmiddel mengt men bij het drinkwater.

Het ideale medicijnkastje voor onze huisdieren

Het ideale medicijnkastje voor onze huisdieren ziet er als volgt uit: ontsmettingsmiddel op basis van alcohol, peroxide-oplossing, ontsmettende gel op basis van jodiumderivaten, beschermende maaggel, middeltjes tegen diarree, ontwormingsmiddel, anti-vlooienmiddel (hondenspray is dodelijk voor de kat), anti-braakmiddel, speciale hoestsiroop, vette zalf voor beschadigde voetkussentjes, een pincet, een tekentang, thermometer, schaar met ronde punten, watten, kompressen, wattenstaafjes, verbandgaas en tape.