Wat is een Jack russel

Inleiding

jack russels karakter en opvoeding.

ik wil wat vertellen over jack russels omdat ik er helemaal gek van ben. we hebben er zelf 1 en hebben er veel plezier van dat was in het begin wel anders maar dat vertel ik verder op.

Stappen


Jacht honden

Jack Russels zijn van karakter jachthonden en dat zie je ook overal in terug. Al is het niet meer zozeer op dieren maar op speeltjes. Ze zijn heel fanatiek met spelen. Dat is iets leuks maar je moet er wel mee oppassen ze kunnen zich ook dood rennen heb ik gehoord omdat ze geen stop hebben, ze blijven doorgaan.

Rangen

Jack Russels zijn honden die veel aandacht en liefde maar ook grote consequentie nodig hebben. Als je niet consequent bent gaan ze een loopje met je nemen. Zoals alle honden werkt het voor Jack Russels met een rangen systeem. De baas is het alfa vroutje/mannetje. Je moet er voor zorgen dat je met je familie altijd boven aan blijft dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst zelf helemaal klaar te zijn met eten voor dat je je jack russel eten geeft.Zo gaat dat in de rang volgorde de laagste rang eet als laatste.

Voeding

de voeding van een Jack Russel is op zich niet zo moelijk ze eten bijna alles. Je moet er wel op letten dat het honden voer dat je koopt tenminste 25% aan eiwitten bevat zowel dierlijke als plantaardige. Gemalen en gedroocht vlees vis lever koolydraten melkpoeder en mineralen zijn ook belangrijke bestands delen. Een aantal voorbeelden van goede merken voor honden voer zijn Hill's en Royal Canin. Zelf geef ik onze Jack russel 100% natuurlijke voeding van Duck dit is in diepvries vorm. Wij geven dit omdat ze last heeft van huid allergie en niet overal tegen kan. Het is met het eten ook belangrijk dat je niet te vaak veranderd van soort en merk omdat het dan slechte eters worden. Dus ook hier is consequentie weer belangrijk.

Straffen en belonen.

Dit geld naar mijn idee voor (bijna) alle honden belonen werkt beter dan straffen natuurlijk heeft elke hond af en toe straf nodig maar ik heb gemerkt dat als een een hond iets wil leren dat het beter werkt als je hem beloond als hij het goed doet dan als je hem straft als hij het niet goed doet. Wat ik echt ten zeerste af raad is je hond te straffen met lichaamsdelen bijvoorbeeld door te slaan of schoppen of iets in die richting dit maakt je hond meestal aleen maar bang voor je en dat is niet wat je wil. je wil toch een trouwe maat waar je lang plezier van kunt hebben. En trouw zijn ze zeker.

Jack Russels en kinderen.

Jack Russels kunnen goed met kinderen zolang de rang orde maar duidelijk is. En als ze het maar vanaf jongs af aan gewend zijn. En natuurlijk heb je er dan ook nog Jack Russels tussen zitten waarbij het niet goed gaat maar dan kan het zijn dat er eens iets gebeurt is waardoor ze een soort van trauma hebben opgelopen. Denk maar eens aan de mensen die wel eens door een hond gebeten zijn die blijven meestal ook voorzichtig met honden. Dat werkt voor honden niet anders.

Als laatste

Als laatste wil ik graag ons eigen verhaal vertellen over onze jack russel dus als je het interesant vind wat er allemaal bij ons is gebeurt kun je verder lezen en anders kun je verder kijken bij tips. Wij hebben onze Jack Russel Stippie nu 4 jaar het is nu een schat van een beest dat was in het begin wel anders alle familie vrienden en kennissen vonden het een rot hond nu gelukkig niet meer maar in het begin wel. Stippie was ongeveer 9 maanden toen ze bij ons kwam ik werkt in een viskraam en er kwam iemand die vertelde dat ze een Jack Russel had en dat die weg moest omdat ze een amiricaanse steffert pup had en die 2 niet samen gingen. Stippie was niet van deze mensen maar van iemand die op vakantie was gegaan en gewoon nooit meer terug gekomen is. Dit was niet de eerste keer dat stippie in de steek gelaten was voor dat ze bij ons kwam had ze in die 9 maanden al 7 verschillende baasjes gehad dat is dus echt niet goed voor een hond ze was een hoopje elende. Ze was ook zwaar mishandeld en heeft veel ruzies meegmaakt als er woorden in huis waren was stip nergens meer te bekennen want dan ging ze verstoppen. Spelen wat is dat leek ze te zeggen en bang voor alles als we een bal gooide kroop ze onder de bank. Mensen konden niet op 2 meter afstand naar haar kijken want dan begon ze gelijk te grommen en haar haar overeind te zetten. Het zelfde gold voor honden. Katten niet want daarvan wist ze dat ze ze aan kon daar ging ze achter aan en dan kon je acht haar ook aan gaan want dan ging dat jacht instinct werken. Maar door een hoop liefde consequentie belonen en soms straffen wat bij haar al genoeg is om met je vingers te knippen hebben we een prima hondje aan haar over gehouden natuurlijk was dit allemaal niet in 1 jaar voor elkaar eigenlijk zijn we nu nog steeds bezig om haar dingen te leren maar dat is geen probleem want zoals alle jackies is ze heel leergierig. Als je nu het woord bal zegt gaat ze helemaal uit haar dak. Het enige wat ze nu nog heeft dat best lastig is is dat ze niet alleen kan blijven ze heeft heel erg last van verlatings angst maar ik ben er van overtuigt dat het ons ook wel gaat lukken om dat weg te krijgen het is ook gelukt om haar weer vertrouwen in mensen en honden te geven. Het is ons zelfs gelukt om haar altijd los te kunnen laten lopen. Bij de stoeprand wacht ze netjes en katten achterna gaan doet ze ook niet meer. Ze kan er op 30 cm langs lopen en dan alleen maar kijken. Dus dan zie je maar wat je allemaal wel niet voor elkaar kan krijgen als je maar consequent bent de rangen volgorde goed hebt en heel veel liefde en aandacht geeft. En het mooiste is dat je nog veel meer liefde van zo'n hondje terug krijgt. Dus als je met het zelfde zit de aanhouder en vooral liefde gever wint.

Tips

  • consequent zijn dus dit mag en dit mag niet
  • voeding niet te vaak veranderen daar worden ze kieskeurig
  • veel spelen met de bal of denkspelletjes (bijvoorbeeld zoeken enzo.)
  • ga eens in de tijd dat het mag naar het strand of bos
  • wassen is niet echt goed voor Jack Russels ze hebben een speciale vet laag tussen de haren
  • hou de rang volgorde goed in de gaten