Spelletjes spelen met de hond

 Spelletjes spelen met de hond

De meeste honden zitten vol energie en genieten volop van de aandacht die je ze geeft. Gelukkig zijn er daarom een heleboel spelletjes die je veilig met de hond kunt spelen. Voor de meeste spelletjes die hieronder staan beschreven heb je speeltjes nodig, maar deze zijn allemaal te koop in de dierenspeciaalzaak.

Waarom spelletjes spelen met de hond?

  • Spelletjes spelen met de hond zorgt voor uren vermaak voor zowel de hond als het baasje.
  • Spelen met de hond kan een uitlaatklep zijn om spanningen op een positieve manier af te reageren.
  • Door spelletjes te spelen met de hond, zul je je minder vervelen.
  • Het verstevigt de band tussen hond en baasje.
  • Met sommige spellen kun je je hond goed duidelijk maken dat je de baas bent over hem en dat hij je kan vertrouwen.
  • Door het spelen van spelletjes met de hond kan je voorzien in je behoefte aan lichaamsbeweging (en ook die van de hond!).
  • Wanneer je hond sommige spelletjes heel leuk vindt, kun je deze gebruiken als beloning in plaats van snoepjes. Dit is beter voor de gezondheid van de hond.
  • Wanneer de hond bang is in sommige situaties, kan je hem geruststellen door een van zijn favoriete spelletjes te spelen.
  • Wanneer je tijdens het wandelen met de hond af en toe spelletjes speelt met hem, kan dit helpen om de aandacht van de hond vast te houden.

Spelletjes

Doosje

Nodig: iets wat je hond lekker vindt en een rond doosje of bakje.

Leg een lekkere snack onder het ronde doosje en laat je hond zijn fantasie gebruiken om het eronder uit te krijgen. Dit kan hij doen door het te kantelen, naar een drempel te schuiven etc.

Verstoppertje

Maak een wandeling (bijvoorbeeld in een park) met de hond en verstop je snel als de hond even zijn aandacht op iets anders heeft gericht. Je zult merken dat de hond dolblij en enthousiast is als die je uiteindelijk heeft gevonden omdat honden het van nature leuk vinden om te speuren en hij zal zijn aandacht meer bij jou houden.

Sorteerspelletje

Voor dit spelletje heb je veel geduld nodig, maar dit wordt rijkelijk beloond want je leert je hond een heel leuk trucje! Je hebt er enkele (niet meer dan 3 of 4!) voorwerpen voor nodig en je moet je moet voor je hond namen met de voorwerpen zien te verbinden. Bijvoorbeeld 'bal' of 'fles'. Je kunt ook zelf woorden verzinnen, maar zorg ervoor dat het korte woorden zijn en dat je ze duidelijk uitspreekt. Gebruik slechts 1 voorwerp per keer omdat het anders te verwarrend wordt voor je hond. Wanneer je alle voorwerpen apart hebt behandeld en je hond de namen ervan weet, leg je ze allemaal naast elkaar en je noemt de naam van 1 voorwerp. Het is de bedoeling dat je hond dit voorwerp dan aan je geeft. Het kan zijn dat het meerdere dagen duurt voordat je hond het spelletje doorheeft, maar het is een heel leuk trucje om aan vrienden te laten zien!

Apporteerspelletjes

Nodig: Balletje, frisbee of een stok.

Honden zijn doorgaans dol op bewegende voorwerpen en dit spelletje is heel gemakkelijk. De hond begrijpt direct wat ermee wordt bedoeld en daarom is dit spel ook geschikt voor pups. Je gooit de bal, frisbee of stok weg en de hond gaat er direct achteraan om hem voor je terug te brengen in de hoop dat je het nog een keer weggooit.