Waar komt de chihuahua vandaan

Er zijn veel verschillende theorieën rond de oorsprong van de Chihuahua. Over het algemeen wordt aangenomen dat het ras afkomstig is van Mexico omdat de eerste exemplaren werden teruggevonden in Chihuahua, Mexico, in de tijd van de Azteken. Een overzicht van de verschillende theorieën vindt u in dit artikel.

1e theorie: Columbo bracht de Chihuahua mee Malta naar Amerika

Sommige historici geloven dat de Chihuahua van Europa komt, namelijk het eiland Malta in de Middellandse Zee. Een van de beroemdste schilderijen, een fresco in de Sixtijnse kapel van Sandro Botticelli van 1480-1482, is hiervoor het bewijs. Het fresco, (de Processen van Mozes), toont een jongen die een kleine hond vasthoudt met ronde kop, grote ogen, grote oren, en andere kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van de Chihuahua. Het schilderij werd voltooid tien jaar voordat Columbus naar Amerika zeilde. Botticelli kon onmogelijk een Mexicaanse hond gezien hebben, en toch leek het afgebeelde dier opvallend veel op een Chihuahua. Het zou dus mogelijk zijn dat Columbus de Chihuahua heeft meegebracht vanuit Europa naar Amerika.


2e theorie: Vermenging van de Techichi met de Crested

Een andere theorie, een die het meest waarschijnlijk is, is dat de Techichi werden gemengd met de Chinese Crested en van Azië naar Alaska werden gebracht via de Beringstraat of nog later door Spaanse handelaren die van China kwamen. De Techichi, (een metgezel hond van de Tolteken) wordt beschouwd als de voorouder van de Chihuahua. Ze werden vaak geofferd in religieuze rituelen. Dit zou de ziel begeleiden naar de onderwereld. De zonden van de mens werden overgebracht naar de Techichi om de goden te behagen. Tijdens hun leven werden de Techichi goed verzorgd. Daarna werden ze gedood en samen met de overledene begraven. Zowel de Azteken als de Tolteken gebruikten de kleine honden vaak als voedsel. Terwijl de rijke Azteken hen als heilig beschouwden, at het gewone volk hen op.

3e theorie: Bestond de Chihuahua al van voor 1530

Op volgende plaatsen zijn materialen gevonden van afbeeldingen die een hondje laten zien met een ronde kop die erg veel leek op de Chihuahua van vandaag:

  • in de ruïnes van Chichen Itza op het schiereiland Yucatan
  • in het klooster van Huejotzingo (gebouwd met materiaal uit de piramides van Cholula)
  • op de snelweg van Mexico City naar Puebla
  • in de piramides van Cholula


4e theorie: 1850

Nadat de Spanjaarden gestopt waren met de verwoesting van de Azteken, werden de kleine honden achtergelaten en overgelaten aan hun lot. De kleine honden werden teruggevonden in 1850, in de ruïnes van het paleis van keizer Montezuma I. Sommige honden werden naar de Verenigde Staten verscheept. Ze kregen de naam "Texas of Arizona Dogs" vanwege de Texas-Arizona-Mexicaanse grens waar ze vandaan kwamen.5e theorie: 1890

Hoewel ze voor het eerst werden tentoongesteld in de Verenigde Staten in 1890, werd de Chihuahua pas officieel geregistreerd door de AKC in 1904. In 1923 werd de Chihuahua Club of America opgericht. Deze club was verantwoordelijk voor het schrijven van de standaard, die sindsdien bijna niet is veranderd. In 1952 heeft de club besloten om de Chihuahua op te splitsen in twee varianten, afhankelijk van de vacht: de kortharige en de langharige Chihuahua.


Conclusie

De chihuahua is in elk geval de oudste hond waar sporen van teruggevonden zijn in Amerika.

Wil je graag de chihuahua als levensgezel, hou dan rekening met volgende karaktereigenschappen:

  • de kleinste en oudste hond ter wereld
  • zeer levendig
  • koppig
  • dapper
  • heel aanhankelijk
  • staat graag in het middelpunt van de belangstelling

Kortom, je zal een trouwe lieve vriend aan hem hebben, waar je je niet zal mee vervelen!