Wat zijn de kenmerken van de Beagle

Inleiding

Vaak hoor je mensen zeggen dat een Beagle een onhandelbare, eigenwijze hond is waarmee je niets kan en die alles sloopt. Dit is niet waar, een Beagle is een hele lieve hond met een eigen karakter. Uit ervaring weet ik dat een Beagle en prima speelgenoot en kameraad kan zijn. Maar wat zijn de raskenmerken van een Beagle en wat is zijn karakter?

De oorsprong van de Beagle

De Beagle wordt van oorsprong gefokt voor de jacht. In Groot-Brittannië, waar de hond oorspronkelijk vandaan komt, wordt de Beagle onder andere gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. Hierbij is het de bedoeling dat de hond het dier, de prooi, vangt en doodbijt. De naam Beagle komt van het woord ‘Beag’, ‘Beg’ of ‘Beigh’. Dit betekent klein in het Keltisch. Deze naam werd voor het eerst gebruikt rond 1450. Het is een terechte naam, want de Beagle is niet groot: de schofthoogte (de afstand van de grond tot de schoft; een plek ter hoogte van de schouder) varieert tussen de 31 en de 44 centimeter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Maar de betekenis van de naam Beagle is ook nog ergens aan te wijden; de Beagle vangt voornamelijk klein wild, vandaar de term ‘klein’.

Een Beagle als huishond

Door zijn vrolijke karakter en het feit dat de Beagle een evenwichtige hond is, is de Beagle prima geschikt als huishond. Af en toe kan de hond blaffen tegen vreemde mensen of dieren, maar een echte waakhond is het niet. Zoals eerder verteld heeft de Beagle een eigen karakter, daarom is een goede opvoeding ook noodzakelijk. Het is niet zo makkelijk om een Beagle op te voeden, hij gaat vaak zijn eigen gang. Consequent zijn is daarom erg belangrijk. Dit geldt trouwens bij alle hondenrassen. Als je maar consequent genoeg bent en volhoud in wat je wilt bereiken, komt het helemaal goed met de opvoeding. De Beagle is gek op aandacht en zal hier dus ook veel om vragen. De hond wil het liefst onder de dieren of mensen zijn en is daarom niet geschikt om lang alleen te laten.

Kenmerken

Zoals iedere hond, heeft ook de Beagle een aantal specifieke kenmerken waaraan je hem kan Beagleherkennen:

Karakter

De Beagle heeft over het algemeen een heel vriendelijk karakter. Het is een zeer actieve en speelse hond, die dan ook veel beweging nodig heeft. Zoals eerder genoemd is de Beagle eigenwijs en zeer vastberaden. 

Het hoofd

De Beagle heeft een lang hoofd, zonder rimpels of een frons in zijn vacht. De neus is niet puntig, maar een beetje stomp. Ook heeft de hond hanglippen. 

Oren en ogen

De ogen van een Beagle zijn vaak (donker)bruin. Ze zijn redelijk groot en hebben een zachte, vriendelijke indruk. De oren zijn lang en hangen naast het gezicht, tegen de wangen aan.

Het lichaam

Het lichaam van de Beagle is horizontaal en recht. De poten staan recht onder de hond. De borst van de Beagle komt tot onder zijn ellenbogen. De gewrichten zijn soepel. De poten van de hond zijn sterk gespierd.

De staart

De Beagle heeft een rechtopstaande staart, die gekenmerkt wordt door een witte punt. De staart is niet lang.

Kleuren

De Beagle is meestal bruin, zwart en witgekleurd. De rug is over het algemeen zwart, de poten zijn aan de onderkant wit en de kop en schouders zijn bruin. De neus is witgekleurd, net zoals de staart. Je hebt ook variaties in kleuren; sommige Beagles zijn alleen bruin en wit gekleurd.

Ziekten

Ook bij de Beagle zijn er, net zoals bij andere honden, een paar ziektes waar de hond vatbaarder voor is dan andere honden.

  • De ziekte van Weil: Ziekte die door een bacterie wordt veroorzaak. Voor jonge honden kan deze ziekte fataal zijn. De hond heeft hoge koorts, spierpijn en wil niet eten. Een behandeling is zeer noodzakelijk! 
  • Corona: Een virusziekte. De hond heeft diarree en braakt. Het lijkt een beetje op Parvo. 
  • Parvo: Een ziekte veroorzaakt door een virus, zeer besmettelijk. Een hond overleeft deze ziekte bijna niet. De hond wil niet eten en drinken en droogt daardoor uit. Andere symptomen zijn diarree, sufheid en koorts. 
  • Anaalklierontsteking: Hierbij zijn de anaalklieren van de hond ontstoken, vaak omdat ze verstopt zijn. Uitknijpen van de anaalklieren kan een oplossing zijn.

Conclusie

De Beagle is dus perfect geschikt als huishond, mits je zorgt voor een goede en consequente opvoeding. De meeste Beagles zijn bruin, zwart en witgekleurd, maar er zijn ook variaties. Over het algemeen heeft de Beagle een vriendelijk karakter en is het een prima speelkameraad, maar aan de andere kant kan het ook een eigenwijze hond zijn met een eigen willetje. Er zijn een aantal ziektes waar je op moet letten bij het aanschaffen van een Beaglepup, want anders kan de hond daar zijn leven lang last van hebben.