Hoe leer je een hond een high-five te geven

Inleiding

Veel honden vinden het leuk om hun baasje een poot te geven. Maar je kunt je hond ook leren om een high-five te geven. De high-five is het vervolg op de oefening van het poot geven. Om je hond een high-five te leren, moet hij eerst weten hoe hij een poot moet geven. Een poot geven is geen moeilijke oefening. Maar hoe leer je je hond een poot en een high-five te geven? 

Informatie vooraf

Als je een hond wil leren een poot te geven, is het vooral belangrijk dat je niet te veel traint. De eerste 2 of 3 stappen duren vaak het langst, omdat de hond dan door moet krijgen wat er precies van hem verlangd wordt. Train dus niet te veel, het maximale is 3 keer per dag ongeveer 10 minuten. Als je te lang of te vaak traint, vindt de hond de oefening niet meer leuk.

Iets anders waar je bij deze oefening goed op moet letten, is de veiligheid van de oefening en gezondheid van de hond. Over het algemeen kunnen alle honden een poot geven, zowel de honden met lange poten als de honden met korte pootjes. Een high-five geven kan voor honden met korte poten echter voor problemen zorgen. Wanneer je een kleine hond vraagt om een high-five te geven, moet hij met zijn lichaam van de grond komen. Hierdoor kan de hond last krijgen van zijn rug. Sommige honden zijn daar vatbaarder voor dan andere honden, dus houd het goed in de gaten.

Stap 1

Om een hond een poot te leren geven, moet je makkelijk beginnen. Laat de hond voor je zitten en til zijn voorpoot op. Houd de voorpoot een tijdje in je handen en beloon de hond daarna. Herhaal dit vaak. Misschien zal je merken, dat de hond zelf zijn poot in je hand probeert te leggen, als je je hand naar beneden doet. Ga dan door naar stap 2.

Stap 2

Nu til je de voorpoot van de hond niet meer op. Je houdt je hand laag bij de grond en wacht totdat de hond zijn poot zelf in je hand legt. Geef hier nog geen commando bij. De hond moet eerst de oefening constant goed uitvoeren. Heeft de hond er nog moeite mee om uit zichzelf zijn poot in je hand te leggen, is het verstandig om terug te gaan naar stap 1. Als de hond een paar dagen lang uit zichzelf zijn poot op je hand ligt, ga je door naar stap 3

Stap 3

Het is tijd om een commando aan de oefening te koppelen. Laat je hond zijn poot op je hand leggen, maar zeg tegelijkertijd 'poot'. Herhaal dit totdat de hond goed doorheeft dat hij een poot moet geven als hij het commando 'poot' hoort. Als de hond dit goed door heeft, kan hij het commando poot. Als je wil dat de hond ook nog een high-five leert geven, ga dan door met stap 4. 

Stap 4

Nu de hond een poot kan geven, kun je dit uitbreiden tot een high-five. Laat de hond hiervoor eerst een poot geven. Zodra de hond de poot op je hand heeft gelegd, draai je je hand zo om, dat de poot van de hond tegen je hand aan staat. Hij geeft je dus eigenlijk een high-five. Deze stap laat de hond wennen aan het gevoel dat hij zijn poot tegen je hand aan zet en hem er niet op legt. Zodra de hond dit gemakkelijk laat doen, ga je door naar stap 5.

Stap 5

Laat de hond weer recht voor je zitten. Houd je handpalm vlak naar voren gericht. Til je met je andere hand de voorpoot van de hond op en zet deze tegen je hand aan. Herhaal dit zo vaak, totdat de hond zijn poot uit zichzelf tegen je hand aan wil zetten. Ga dan door naar stap 6.

Stap 6

Nu laat je de hond zijn poot uit zichzelf op je hand zetten, til de poot dus niet meer op. Mocht de hond hier moeite mee hebben, is het beter als je je hand wat lager houdt. Ook kan je nog even terug gaan naar stap 5, omdat deze stap blijkbaar nog iets te moeilijk is voor de hond. Zodra de hond een paar keer goed, uit zichzelf, zijn poot tegen je hand aan heeft gezet, is het tijd om er een commando aan te koppelen. Laat de hond zijn poot tegen je hand aan zetten en geef tegelijk het commando “high-five”! Oefen dit net zo lang totdat de hond door heeft dat hij bij het commando high-five zijn poot tegen je hand moet zetten.

Gefeliciteerd! Je hond kan nu een poot en high-five geven!

Conclusie

Om je hond een high-five te leren, moet je de hond eerst poot leren. Een poot leren geven is niet zo heel moeilijk. Neem er wel de tijd voor om het goed aan  te leren. Als je slordig bent, krijg je de foute oefening later moeilijk afgeleerd.

Wil je meer informatie over hoe je trucjes aan moet leren? Hoe leer je een hond trucjes aan

Wil je weten hoe je een hond naar een pion moet sturen? Hoe leer je een hond naar een pion te gaan