Hoe leer je een hond rondjes te draaien

Inleiding

Een leuk trucje voor leergierige honden is een rondje draaien. Veel hondeneigenaren zullen het leuk vinden om te zien hun hond uit zichzelf een rondje draait op commando. Op internet en op filmpjes zie je vaak dat honden rondjes blijven draaien. Maar er staat nergens hoe je het ronddraaien aan moet leren. In dit artikel wordt verteld wat de verschillende stappen zijn in het aanleren van rondjes draaien. Ook staat in dit artikel waar je op moet letten bij het aanleren van dit trucje. Veel succes! 

Veiligheid

Voor sommige honden is het rondjes draaien belastend voor de rug. Denk bijvoorbeeld aan teckels. Deze honden zullen moeite hebben om rond te draaien, omdat ze een lange rug hebben. Als je teckels dit trucje aan leert, is de kans groot dat ze daar vroeg of laat last van krijgen. Bij deze honden is het verstandig om een ander trucje uit te kiezen.

Bij hele neurotische honden is dit trucje ook niet verstandig om aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan een border collie. Sommige border collies gaan achter hun eigen staart aan. Dit is soms ongezond en neurotisch gedrag. Door de hond aan te leren dat hij rondjes moet draaien, kan je dit gedrag versterken. De hond kan de oefening zien als ‘achter zijn eigen staart aan zitten’. Wanneer je merkt dat de hond vaker achter zijn staart aan zit dan voorheen, is het verstandig om te stoppen met het aanleren van het trucje. 

Stap 1

Om je hond rondjes te leren draaien, moet hij eerst leren achter je hand aan te gaan. Houd een snoepje in je hand en draai langzaam vanaf het gezicht van de hond in de gewenste richting. Zodra de hond de beloning probeert te volgen beloon je hem. Dit blijf je herhalen totdat de hond makkelijk achter je hand aan gaat. Door de hond te leren dat hij achter het snoepje aan moet, zal het  aanleren van de oefening straks sneller gaan. Sommige honden blijven namelijk stil staan als ze niet bij het snoepje kunnen en dat wil je niet hebben. 

Stap 2

Als de hond goed achter het snoepje aan gaat, is het tijd voor stap 2. Beweeg de beloning langs de kop van de hond in de richting van de draai. Zodra de hond het snoepje volgt beloon je hem. Dit belonen bouw je langzaam af. Met andere woorden: de eerste keer dat je  de hond een rondje laat draaien, beloon je hem al na een kwart rondje. De volgende draai beloon je hem na een half rondje. Bij de 3e draai beloon je de hond pas wanneer hij een heel rondje gedraaid heeft. Als je de hond voor het hele rondje beloond hebt, mag je niet meer teruggaan naar het halve rondje of het kwart rondje. Herhaal de oefening totdat de hond goed achter je hand aan gaat en een heel rondje kan draaien, ga dan door naar stap 3. 

Stap 3

Bij deze stap ga je een commando koppelen aan de oefening. Laat de hond een rondje draaien en zeg tegelijkertijd ‘spin’, of een ander commando dat jij aan de oefening wil koppelen. Herhaal dit totdat de hond door heeft dat het commando hoort bij het uitvoeren van de oefening, ga dan door naar de laatste stap.

Stap 4

In de laatste stap is het de bedoeling dat je het gebruik van een snoepje af gaat leren. Dit kan door afwisselend een snoepje te gebruiken. Als je de hond de ene keer een rondje laat draaien, gebruik je nog wel een snoepje in je hand, de andere keer niet. Dit bouw je net zo lang af, totdat je geen snoepjes meer in je hand hoeft te stoppen. Op dit moment kan je er ook voor kiezen om het gebruik van de ronddraaiende beweging met je arm af te bouwen. Dit doe je door eerst je arm steeds wat hoger te houden als je de oefening uitvoert. Daarna geeft je af en toe het commando zonder je armgebaar erbij te maken. Dit bouw je net zo lang af, totdat je geen arm meer nodig hebt om de hond het trucje uit te laten voeren.

Conclusie

Het aanleren van een rondje draaien op commando kost wat tijd. Sommige honden doen er langer om dan andere honden. Denk, voordat je het trucje aan wil leren, goed na of het trucje wel geschikt is voor je hond. Als je denkt dat de hond last krijgt van zijn rug of neurotische trekjes gaat vertonen, is het raadzaam om een ander trucje te kiezen. Bouw de verschillende stappen niet te snel achter elkaar op, maar zorg ervoor dat de hond goed doorheeft wat er precies van hem verlangd wordt. Zo houd je het leuk voor jezelf en je hond!  Veel succes met het aanleren van het trucje.

Meer weten over het aanleren van trucjes aan een hond? Hoe leer je een hond trucjes aan? Wil je weten hoe je een hond naar een pion leert gaan? Hoe leer je een hond naar een pion gaan?