Hoe leer je een hond naast je fiets lopen

Inleiding

Wanneer je een energieke hond hebt, heeft de hond veel beweging nodig. Er is alleen niet altijd tijd om even de hond uitgebreid uit te laten. Maar wanneer je een hond te weinig uitlaat, gaat hij zich vervelen. Dit kan ongewenst gedrag als gevolg hebben. Als je een hond meer beweging wil bieden, maar niet genoeg tijd hebt om te wandelen, kan fietsen met de hond een uitkomst bieden. Fietsen met de hond is niet alleen gezond voor de hond, maar ook voor de baas. Beiden bouwen een betere conditie en uithoudingsvermogen op. Een hond loopt helaas niet meteen netjes langs de fiets. Dit moet je een hond leren. Maar hoe leer je een hond naast je fiets lopen? Waar moet je op letten bij het aanleren?

Belangrijk bij het aanleren

Bij het aanleren van langs de fiets lopen moet je op een bepaald aantal dingen letten. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de hond.

Ten eerste is het belangrijk dat je een hond hebt die aandacht heeft voor de baas. Een hond die de hele tijd loopt te trekken of te snuffelen, kan je moeilijk meenemen op de fiets. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer de hond dan namelijk een andere hond ziet, of iets leuks op de grond, trekt hij je misschien van de fiets af. Op een drukke weg is dit dan ook af te raden.

Een ander punt waar je op moet letten is de kant waar de hond loopt. Bij de meeste gedrag- en gehoorzaamheidscursussen wordt aangeleerd dat een hond aan de linkerkant van de baas moet lopen. Bij het fietsen is het echter van belang dat de hond aan de rechterkant loopt. Dan loopt de hond namelijk tussen het trottoir en de fiets in. Loopt de hond aan de linkerkant, dan loopt de hond langs de auto’s. Dat is erg gevaarlijk.

Het volgende punt waar je op moet letten is de snelheid waarmee de hond loopt. Het beste tempo is draven. Een hond mag nooit voluit rennen. Dit is namelijk overbelastend voor de spieren en gewrichten. Ook de temperatuur waarbij je met een hond gaat fietsen is van belang. Het lijkt heerlijk om in de zon en 20 graden met de hond te fietsen. Maar dit is af te raden. Het wegdek wordt namelijk warm bij hoge temperaturen. Dit kan zorgen voor smeltende kussentjes op de poten. Ook is de kans groot dat de hond tijdens het fietsen oververhit raakt.

Ook leeftijd speelt een belangrijke factor bij het langs de fiets lopen. Het is niet verstandig om met een jonge of hele oude hond langs de fiets te lopen. Bij een jonge hond is te veel beweging nooit goed, hierdoor kunnen ziektes als HD tot ontwikkeling komen. Ook kan de hond later gewrichtsproblemen krijgen. Een oude hond heeft meestal niet zo’n goede conditie meer of slechte gewrichten, voor die honden kan het ook slecht voor de gezondheid zijn (het hart en dergelijke). Het is verstandig om de hond al jong aan de fiets te laten wennen, door bijvoorbeeld stukjes met de fiets in de hand en de hond te lopen. Het wordt echter af te raden om met de hond te gaan fietsen voordat deze minstens 1 jaar oud is.

Stap 1

De eerste stap die je neemt bij het aanleren van het naast de fiets lopen is het laten wennen aan de fiets. Sommige honden zullen de fiets in eerste instantie eng vinden. Laat ze eromheen lopen en eraan snuffelen, zodat ze vertrouwd raken met de fiets. Beweeg de fiets ook af en toe, zodat de hond ook niet meer schrikt van een bewegende fiets. Laat hem de fiets helemaal ontdekken voordat je doorgaat met stap 2.

Stap 2

Nu is het tijd om met de hond naast de fiets te lopen. In het begin loop je zelf ook nog langst de fiets. Ga zelf aan de linkerkant staan en pak het stuur vast. Houd de riem van de hond in je rechterhand en loop zo op een rustig tempo met je fiets en de hond. Beloon de hond als hij aandacht heeft voor jou en corrigeer hem als hij loopt te trekken. Wanneer dit goed gaat kan je voorzicht proberen wat bochtjes te maken met de fiets. Vooral de binnenbocht (hond aan de binnenkant van de bocht) is lastig, want de hond zal dan een scherpe draai moeten maken en snel moeten reageren. Dit moet je goed oefenen.

Stap 3

Wanneer het goed lukt om te lopen met je hond naast te fiets en bochten te maken, is het tijd om te fietsen. Begin op een rustig stuk weg waar bijna geen auto’s rijden (mocht de hond losschieten of je van je fiets af trekken, dan kunnen er in ieder geval geen ongelukken gebeuren!) . Begin langzaam te rijden, stapvoets, en bouw deze snelheid geleidelijk op. Merk je dat dit goed gaat, kan je misschien proberen wat bochten te maken. Doe dit de eerste keer nooit op volle snelheid, de kans is groot dat je dan over je hond heen rijdt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Stap 4

Wanneer de hond goed door heeft dat hij op je moet blijven letten en je goed met de hond kan fietsen op een rustige plek, kan je het eens gaan proberen op een iets drukkere plek. Pas wel op, wanneer je hond snel afgeleid is, loopt hij misschien voor je fiets of trekt hij erg hard aan de riem als hij een andere hond ziet. Probeer dan altijd de omgeving in de gaten te houden en rem af als je zelf denkt dat het niet goed gaat komen. Als de hond ook goed en geconcentreerd kan lopen in een drukke omgeving is het tijd voor de laatste stap.

Stap 5

In de laatste stap ga je afstand opbouwen. In het begin kan de hond waarschijnlijk nog niet zo ver lopen langs de fiets, dit moet je langzaam opbouwen. Als je vaak met de hond gaat fietsen is iedere dag 1 minuut erbij een mooie richtlijn. Wil niet te snel opbouwen, veel honden blijven doorlopen, zelfs wanneer ze uitgeput zijn. Houd zelf in de gaten hoe lang je al aan het fietsen bent en houd rekening met de conditie en het uithoudingsvermogen van je hond. 

Conclusie

Fietsen met je hond is een leuke bezigheid, zowel voor baas als hond. Wanneer je met een hond langs de fiets wil lopen moet je echter wel rekening houden met een aantal zaken. Je moet pas beginnen met het langs de fiets laten lopen van de hond, als de hond aandacht heeft voor jou. Laat de hond altijd rechts lopen, dat is veiliger. Houd ook rekening met de temperatuur, het tempo en de leeftijd en conditie van de hond. Houd het veilig!

Mocht je vaak in de knoei komen met de riem, is misschien een speciale fietsriem een oplossing. Deze schieten los wanneer de riem strak komt te staan, zodat hond en baas niet gewond kunnen raken of kunnen vallen. Soms gaat er veel tijd zitten in het aanleren van het naast de fiets lopen, probeer het daarom ook nooit te snel te doen!