Hoe leer je een hond zitten op commando

Inleiding

Het zitten op commando is een basisoefening bij gedrag en gehoorzaamheid. Iedere hond kan van nature zitten, of het nu een grote of kleine hond is. Het zitten op commando moet echter aangeleerd worden. Dit is niet zo moeilijk, het zitten is aan te leren in 4 simpele stappen. Maar wat zijn de stappen waarin je een hond kan leren zitten?

Stap 1

Als je een hond wil leren zitten op commando, moet je makkelijk beginnen. Houd een beloning in je hand en roep de hond naar je toe. De hond zal voor je komen staan. Grijp nu je kans: houd het snoepje boven de kop van de hond en beweeg het langzaam naar achteren. De hond zal het snoepje met zijn kop volgen en naar achter zakken. Zodra zijn achterkant de grond raakt, beloon je de hond. Dit oefen je een paar keer, totdat de hond goed door heeft dat hij naar achter moet zakken. Daarna ga je naar stap 2.

Stap 2

Bij deze stap ga je de duur van de oefening opbouwen. Bij stap 1 gaf je het snoepje meteen zodra de hond met zijn achterste de grond raakte. Nu doe je dezelfde oefening opnieuw, maar wacht je 5 seconde voordat je het snoepje geeft. Je mag de hond alleen belonen als deze nog keurig met zijn achterste op de grond zit. Als de hond de 5 seconden goed volhoudt, is het tijd om de oefening uit te breiden naar 10 seconden. Wanneer de hond ook 10 seconden goed volhoudt, doe je er nog een schepje bovenop en ga je door naar 15 seconden. Het uitbreiden van de duur van de oefening lukt niet in één dag, daar zijn vaak meerdere dagen of zelfs een week voor nodig! Wil dus niet te snel gaan, want dat zal resulteren in een hond die niet snapt wat hij moet doen. Wanneer de hond 15 seconde lang kan zitten, is het tijd voor stap 3.

Stap 3

Nu ga je een commando aan de oefening koppelen. Gebruik in eerste instantie alleen een woord, het handgebaar komt later. Lok de hond met een beloning achteruit, zoals staat uitgelegd in stap 1. Zeg, zodra de hond met zijn achterste de grond raakt, duidelijk ‘Zit!’ en beloon de hond. Oefen dit tenminste 2 of 3 dagen voordat je doorgaat naar stap 4, het is namelijk belangrijk dat de hond het verband legt tussen zitten en het woord ‘Zit!’.

Stap 4

Nu is het tijd om het handgebaar te gaan geven. Hiervoor gebruik je geen snoepje meer om de hond naar achteren te lokken. Het is dus heel belangrijk dat hij gaat zitten als je  ‘zit’ zegt. Kan de hond dit nog niet zo goed, is het verstandig een stapje terug te doen en nog even aan de slag te gaan met stap 3.

Bij stap 4 koppel je een handgebaar aan het zitten. Een veelgebruikt handgebaar is de wijsvinger recht omhoog steken (net zoals je je vinger opstak in de klas). Geef het commando zit en maak daarbij tegelijk het handgebaar. Beloon de hond als hij goed gaat zitten en herhaal dit totdat de hond het begrijpt. Hier gaat vaak enige tijd in zitten. Als de hond het goed begrijpt, kan hij zitten op commando. Gefeliciteerd!

Nu is het wel zaak dat je de duur van het zitten uitbreidt. Doe dit net zoals bij stap 2. Bouw de oefening op met maximaal 5 seconden per keer. In het opbouwen van de duur van de oefening gaan vaak enkele weken of zelfs maanden tijd in zitten. Veel succes!

Conclusie

Iedere hond kan zitten op commando. Het is alleen belangrijk dat je dit goed aanleert. Dat kan in 4 simpele stappen. Eerst lok je de hond met een beloning, daarna voeg je het commando er aan toe en vervolgens werk je de oefening af met een handgebaar. Belangrijk bij het aanleren van zitten is dat je consequent blijft en telkens hetzelfde commando en handgebaar gebruikt. Veel succes! Wil je meer weten over het aanleren van trucjes aan een hond? Lees: Hoe leer ik mijn hond trucjes aan