Hoe leer je een hond liggen op commando

Inleiding 

Stel je voor dat je lekker op het terras zit na een lange wandeling met je hond. Zou het dan niet fijn zijn als je met een simpel gebaar of woord de hond onder de tafel kan laten liggen. Waarna jij lekker een drankje kan drinken, terwijl je hond op zijn gemak onder de tafel blijft liggen. Een hond leren liggen op commando kan niet alleen van pas komen in bovenstaand voorbeeld, maar in veel situaties.  De vraag is alleen: hoe leer je een hond liggen op commando? Dit is niet zo moeilijk, het is immers aan te leren in 4 makkelijke stappen. Maar wat zijn deze stappen? 

Stap 1

In de eerste stap is het belangrijk dat je de hond plat op de grond krijgt. Bij het aanleren van de oefening moet je erop letten dat ook echt de hele buik van de hond de grond raakt, anders heb je kans dat de oefening in een later stadium verkeerd gaat.

Neem om te beginnen een beloning in je hand. Roep de hond, waardoor deze voor je komt te staan. Beweeg de beloning nu onder zijn kop naar zijn borst toe, en even later onder zijn voorpoten. Houd de beloning zo laag, dat de hond naar achteren door zijn poten zakt om de beloning te pakken. Uiteindelijk zal de hond gaan liggen. Geef hem dan de beloning. Oefen dit totdat de hond vlot gaat liggen. Ga daarna door naar stap 2.

Stap 2

Bij stap 2 is het belangrijk dat je de duur van de oefening opbouwt. Dit kan je het beste doen in stappen van maximaal 5 seconden. In stap 1 beloonde je nog wanneer de hond meteen de grond raakte, nu wacht je 5 seconden voordat je beloont. Als dit goed gaat, bouw je de tijd op tot 10 seconden. Wanneer ook dit goed gaat, beloon je pas na 15 seconden.

Als de hond 15 seconden goed blijft liggen, kan je doorgaan naar stap 3. Bouw de tijd echter niet te snel op. Iemand die de tijd te snel opbouwt, loopt het risico dat de hond begint te twijfelen over wat hij moet doen. Hierdoor kan hij opstaan tijdens de oefening of in verwarring raken. Het is moeilijk om dit weer af te leren als het eenmaal fout is gegaan. Wees dus geduldig! 

Stap 3

Nu is het tijd om een commando aan de oefening toe te voegen. Als je een commando voor de eerste keer geeft, snapt een hond nog niet wat hij moet doen. Het is dus belangrijk dat je in het begin de hond nog met een beloning naar de gewenste positie begeleidt. Zeg, zodra de hond de grond goed raakt, het commando dat jij aan de oefening wil geven. Veelgebruikte commando’s zijn ‘af’, ‘neer’ of ‘down’. Het commando ‘lig’ kan bij veel honden tot moeilijkheden leiden, omdat ‘lig’ voor hen veel op het commando ‘zit’ lijkt.

Oefen de oefening met het commando enkele dagen, zodat de hond de link tussen het woord en de opdracht begrijpt. Ga dan door naar stap 4

Stap 4

Een veelgebruikt handgebaarTot slot is het tijd om een handgebaar aan de oefening te koppelen. Veel honden hebben het handgebaar beter door dan het woord. Daarom is het ook nu pas tijd om het gebruik van een lokbeloning af te bouwen.

Doe dezelfde oefening als beschreven bij stap 3, maar laat nu het snoepje weg uit je hand. Als de hond goed gaat liggen, beloon je hem met een snoepje uit de andere hand. Zo leert de hond dat er echt geen snoepje in je hand zit. Zodra de hond  dus ook niet meer achter de beloning aan gaat, omdat er niets in je hand zit, is het tijd om het handgebaar écht te gaan gebruiken. Een veelgebruikt handgebaar bij deze oefening is een platte, horizontaal gehouden hand, met de handpalm naar beneden gericht.

Laat de hond liggen door het bovenstaande handgebaar te gebruiken en je hand daarbij naar beneden te bewegen. Zeg terwijl je dit doet het commando. Het kan voorkomen dat de hond de eerste keer nog niet meteen gaat liggen. Een optie is dan, om een snoepje tussen je duim en de palm van je hand te klemmen en daarmee de hond helemaal naar de grond te begeleiden. Als je dit dan na een tijdje weer afbouwt, is er niets aan de hand. Zodra de hond goed gaat liggen met gebruik van commando en handgebaar, moet je dit nog enkele dagen oefenen. Je kunt controleren of je hond écht snapt wat de bedoeling is, door enkel het handgebaar of enkel het commando te gebruiken. Als de hond ook dan goed gaat liggen kent hij de oefening. Gefeliciteerd!

Conclusie

Een hond kan je leren liggen op commando in 4 vrij eenvoudige stappen. Het is belangrijk dat je bij het aanleren van de oefening geduldig bent en niet snel opgeeft. Iedere hond moet deze oefening kunnen doen, bij de ene hond duurt het echter langer dan bij de andere hond. Eerst lok je de hond met een snoepje naar de grond toe, zodat de hond door krijgt wat de opzet van de oefening is. Daarna bouw je de duur van de oefening verder uit. Tot slot voeg je een commando en een handgebaar toe. Belangrijk is, dat je consequent blijft tijdens de oefening. Je moet altijd hetzelfde handgebaar en commando gebruiken, anders raakt de hond in de war. Veel succes!

Wil je meer weten over het aanleren van trucjes aan een hond? Lees: Hoe leer ik een hond trucjes aan.