Hoe leer je een hond het commando blijf

Inleiding 

Een hond die meteen komt als je roept is leuk, maar wanneer je hond op commando blijft zitten waar hij zit, is natuurlijk ook handig. Een hond leren blijven heeft veel voordelen. Stel dat er bijvoorbeeld een glas kapot valt in het huis, wat doe je dan wanneer je hond nieuwsgierig komt kijken? Hoe fijn zou het zijn als jij even iets gaat pakken, en de hond blijft gewoon veilig op zijn plek liggen? Het commando blijf is niet moeilijk om aan te leren, maar vergt wel enig geduld. Maar hoe leer je een hond het commando blijf? Waar moet je op letten bij het aanleren?

Het verschil tussen 'blijf' en 'wacht'

Er zijn twee commando’s om een hond op zijn plaats te houden. Het commando dat in dit artikel besproken wordt is het commando ‘blijf’. Dit houdt in dat de hond net zo lang moet blijven liggen of zitten totdat jij terug komt. Je moet als je het commando ‘blijf’ geeft dus ook altijd terug lopen naar de hond toe en hem op zijn plekje belonen. Het commando ‘wacht’ daarentegen duidt aan dat de hond moet wachten totdat jij hem roept. Als je het commando ‘wacht’ gebruikt, ga je zelf niet terug naar de hond, maar laat je de hond naar jou toe komen. Voor de meeste hondenliefhebbers is dit verschil in commando niet belangrijk. Wil je echter gehoorzaamheid op hoger niveau trainen, dan kunnen bovenstaande regels in acht worden genomen.

Het commando ‘wacht’ leer je op dezelfde manier aan als hieronder het commando ‘blijf’ beschreven is. Het enige verschil is dus dat je de hond bij het commando ‘wacht’ naar je toe roept en dus niet zelf naar de hond toe loopt.

Stap 1

De eerste stap die je zet bij het aanleren van het commando blijf begint heel klein. Laat je hond voor je zitten en geef het commando blijf, vaak wordt bij dit commando de hand verticaal gehouden, de vingertoppen naar boven wijzend. Beloon de hond na het geven van het commando meteen als hij op zijn plek blijft zitten. Herhaal dit een aantal keer.

Wanneer je denkt dat je hond er klaar voor is, is het tijd om de duur van de oefening op te bouwen. Laat je hond opnieuw voor je zitten en geeft het commando blijf. Beloon de hond nu echt niet meteen, maar wacht een paar seconde (maximaal vijf). Beloon de hond vervolgens als hij nog steeds zit. Zodra je merkt dat hij vijf seconden goed op zijn plaats blijft zitten, ga je dit langzaam verder opbouwen. Ga van vijf seconden naar tien seconden, naar vijftien seconde en zo verder. Ga de tijd niet te snel verlengen, het is belangrijk dat je hond eerst begrijpt wat hij moet doen en dit gaat het beste door de tijd langzaam op te bouwen.

Merk je dat je hond het nog moeilijk vindt om een langere tijd te blijven zitten? Ga dan een stapje terug en begin weer met het aantal seconden waarvan jij zeker weet dat de hond blijft zitten. Oefen dit een paar dagen en ga dan pas weer de tijd opbouwen. Waarschijnlijk begreep de hond de eerste keer nog niet helemaal wat er van hem verwacht werd. Zodra de hond ongeveer 1 minuut zonder problemen blijft zitten, is het tijd om naar stap twee te gaan. 

Stap 2

Nu je de duur van de oefening hebt opgebouwd, is het tijd om de afstand tussen jou en de hond op te bouwen. Wederom roep je de hond naar je toe en laat je deze voor je zitten. Je geeft het commando blijf en doet een kleine stap achteruit. Blijft de hond zitten? Stap dan meteen terug en beloon de hond uitbundig. Mocht de hond opstaan, zet hem dan rustig terug op zijn plek en probeer het nogmaals. Als de hond op blijft staan, is hij nog niet toe aan deze stap en kun je beter nog een tijdje oefenen om de duur van de oefening op te bouwen.

Als de hond goed blijft zitten bij één kleine stap achteruit, dan ga je de afstand langzaam opbouwen. Doe in plaats van één stap, bijvoorbeeld twee kleine stapjes achteruit. Belangrijk is dat je bij het commando blijf altijd terug loopt naar de hond. Ook is het belangrijk dat je de afstand niet te snel opbouwt. Een betere manier is om tijd en afstand geleidelijk aan weer op te bouwen. Laat de hond bijvoorbeeld eerst een halve minuut op een halve meter afstand van je zitten en bouw daarna de afstand en de tijd verder uit.

Belangrijk om te weten

Sommige honden vinden het heel moeilijk om te blijven zitten of liggen. Ze komen dan snel naar je toe gelopen. Bij gedrag en gehoorzaamheid in de hondensport wordt dit als fout bestempeld, maar eigenlijk is het ‘gewenst’ gedrag. Als hondenbezitter wil je immers niets liever dan een hond die graag bij je wil zijn en je aardig vindt. Het feit dat de hond het zo moeilijk vind om te blijven liggen bevestigd dit. Hij wil niet graag bij je uit de buurt zijn. Mocht je hond het daarom moeilijk vinden om te blijven liggen, raak dan niet gefrustreerd of boos, maar probeer in je achterhoofd te houden dat de hond dit eigenlijk heel goed bedoelt.

Bij het opbouwen van de afstand is het belangrijk dat je goed op je eigen lichaamshouding let. Een hond mag bij het commando blijf of wacht pas weer opstaan als jij daar toestemming toe geeft. Maar soms komt het voor dat jij met je hand of hoofd net een gebaar maakt, dat de hond denkt dat hij mag komen. Je beweegt bijvoorbeeld met je arm of kijkt de hond in zijn ogen. Dit zijn beide signalen voor de hond dat hij mag komen. Daarom is lichaamstaal erg belangrijk bij deze oefening. 

Conclusie

Er zijn twee verschillende oefeningen omtrent het op zijn plek laten blijven van de hond: wacht en blijf. Het verschil tussen deze twee is, dat je bij het commando wacht de hond naar je toe roept, terwijl je bij het commando blijf zelf terug naar de hond loopt. Je leert het commando aan door eerst de tijdsduur van de oefening op te bouwen en daarna pas de afstand. Laat je hond voor je zitten en geef het commando blijf, maar stel het belonen steeds langer uit.

Als je hond de oefening moeilijk vindt, betekent dit eigenlijk dat hij graag bij je wilt zijn, probeer dus niet gefrustreerd te raken als je hond het niet in een keer goed doet. Ook is het bij deze oefening erg belangrijk om op lichaamstaal te letten, omdat je de hond zo onbewust het signaal kunt geven dat hij op mag staan.