Hoe leer ik een hond een poot geven

Inleiding

Een leuk trucje dat aan iedere hond geleerd kan worden is het geven van een poot. Zowel kleine als grote honden, zowel jonge als oude honden: iedere hond kan dit trucje leren. En het leukste is: je kunt het geven van een poot zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Wil je wat meer uitdaging? Leer de hond dan op commando zijn linker- of rechterpoot geven. Houd je het liever makkelijk? Leer de hond dan gewoon ‘poot!’. Maar hoe leer je een hond eigenlijk het commando poot? Hoe moet je variëren met de oefening voor de gevorderde honden?

Stap 1

Om een hond een poot te leren geven, begin je makkelijk. Laat de hond voor je zitten en pak zijn poot in je hand. Zodra je dit doet beloon je de hond uitbundig. Vindt de hond het nog een beetje eng dat je aan zijn poten komt? Til de poot dan rustig en beheerst op, zodat de hond niet schrikt. De meeste honden trekken hun poot meteen terug als je hem vastpakt, dit is niet erg. Herhaal deze oefening een paar keer. Ga daarna door met stap 2. 

Stap 2

Nu is het al tijd een commando aan de oefening te koppelen. Laat de hond wederom voor je zitten en pak zijn poot vast, zeg terwijl je dit doet duidelijk ‘poot!’. Beloon de hond daarna uitbundig. Herhaal ook deze stap een aantal keer, want het is belangrijk dat de hond de link tussen het commando en de oefening legt. Wanneer de hond uit zichzelf al zijn poot optilt en op je hand legt om de beloning te krijgen, ben je goed bezig, maar moet je de hond niet belonen. Hij moet immers alleen maar een poot geven op jouw commando! Beloon de hond daarom niet als hij uit zichzelf een poot begint te geven. Als de hond de link tussen het commando en de oefening heeft gelegd, is het tijd voor stap 3.

Stap 3

Nu doe je de oefening zonder de poot van de hond te pakken. Het fijnste handgebaar is een vlakke hand met de handpalm naar boven en de vingers horizontaal. Houd deze op de hoogte van de borst van de hond en zeg duidelijk het commando ‘poot!’. Als de hond zijn poot op je hand legt, beloon hem dan uitbundig. Je hond snapt het commando! Legt de hond de poot nog niet op je hand? Dan heeft hij de link waarschijnlijk nog niet helemaal gelegd. Beweeg je hand een beetje om duidelijk te maken waar je om vraagt, legt de hond dan zijn poot nog steeds niet op je hand? Ga dan terug naar stap twee en oefen het commando nog een aantal keer terwijl je de poot van de hond zelf vastplakt.

Poot geven voor gevorderden

Voor de gevorderden is er een leuke variatie om het  commando net iets spannender en ingewikkelder te maken: leer de hond zowel ‘links poot!’ als ‘rechts poot!’. Je leert deze twee commando’s het beste aan door eerst het ene commando een aantal keer te oefenen (daarbij pak je dus de linkerpoot van de hond en zeg je ‘links poot!’) en vervolgens het andere commando (de rechterpoot van de hond met het commando ‘rechts poot!’). Om te kijken of de hond de commando’s snapt, vraag je willekeurig en afwisselend de linker- of rechterpoot van de hond. Als de hond het goed doet, beloon hem dan uitbundig. Als de hond de verkeerde poot geeft moe je nog wat verder oefenen met de commando’s.

Conclusie

Het commando poot is een makkelijk commando om te leren en iedere hond kan het. Begin met het omhoog tillen van de poot van je hond en beloon hem daarbij uitbundig. Daarna is het tijd om een commando aan de oefening te koppelen. Ten slotte ga je ervoor zorgen dat de hond zelf zijn poot op je hand legt, en jij deze dus niet meer hoeft te pakken. Voor de gevorderden is het leuk om de hond te leren zowel de linker- als rechterpoot op commando te geven.