Hoe leer ik een hond op commando tussen mijn benen zitten

Inleiding

Na alle basiscommando’s is het ook wel eens leuk om een hond trucjes te leren die anderen  doen lachen. Een van die trucjes is een hond die zomaar tussen je benen kruipt. Als een hond tussen je benen zit heb je niet alleen meer controle over de hond, maar het ziet er ook nog eens erg leuk uit! Iedere hond (groot en klein) kan dit commando leren, al heeft een grotere hond natuurlijk wel meer ruimte nodig, waardoor het misschien niet past. Maar hoe leer je een hond op commando tussen je benen zitten? 

Belangrijk vooraf

De oefening je hond tussen je benen laten zitten, borduurt voort op de combinatie-oefening ‘kom voor’ en ‘aan de voet’. Maar in plaats van de hond naast je te laten zitten, laat je de hond bij deze oefening tussen je benen zitten. Het is dus aan te raden dat de hond de commando’s ‘kom voor’ en ‘aan de voet’ al kent, alvorens je aan deze oefening begint.

Alhoewel iedere hond dit trucje kan leren, is het voor sommige honden geschikter dan voor andere honden. Honden die nogal bang of onderdanig aangelegd zijn, zullen het als heel vervelend ervaren om tussen je benen te komen zitten, omdat je dan over de hond heen hangt, wat als dominant over kan komen. Ook voor hele grote honden is dit commando niet zo geschikt, omdat de hond dan niet goed tussen je benen past, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Stap 1

Roep de hond voor je. Zodra de hond voor je staat sta jij nog met je benen dicht bij elkaar. Lok de hond nu met een snoepje achter je door, maar doe met een been een stap opzij zodat er een opening tussen je benen ontstaat zodra de hond achter je door loopt. Lok de hond nu met het snoepje tussen je benen en laat hem daar zitten. Beloon de hond en geef hem een snoepje. Herhaal dit een aantal keer.

Het is belangrijk om je been pas opzij te zetten als de hond net achter je door loopt, omdat dit commando erg veel lijkt op het commando ‘aan de voet’. Als je al met je benen gespreid staat als de hond nog achter je door moet lopen, is het voor de hond erg verwarrend en weet hij niet wat hij moet doen, aangezien je dat met je lichaamshouding niet laat zien.

Stap 2

Nu de hond het principe snapt, is het belangrijk om het lokken met een snoepje af te bouwen. Maak een gebaar met je hand, maar zorg dat je geen snoepje meer in je hand hebt. Beloon de hond als hij het goed doet. Als hij de oefening nog niet zonder snoepje doet, dan is de hond nog niet zo ver en kun je beter even teruggaan naar stap 1. Als de hond de oefening goed uitvoert met een gebaar zonder snoepje, dan is het tijd om naar stap 3 te gaan.

Stap 3

Nu ga je een commando aan de oefening koppelen en het gebruik van een gebaar steeds verder afbouwen. Roep de hond wederom voor je en lok hem tussen je benen door, zonder een snoepje te geven. Geef op hetzelfde moment het commando ‘tussen!’ en beloon de hond als hij tussen je benen zit. Herhaal dit een aantal dagen, totdat de hond de link tussen het commando en de oefening heeft gelegd. Zeg nu ‘tussen!’ en maak een heel klein gebaar (dus lok de hond niet meer mee met je hand). Gaat de hond tussen je benen zitten? Beloon hem uitbundig, want hij snapt het commando! Gaat de hond nog niet meteen tussen je benen zitten? Help hem dan nog even en lok hem in de goede positie, je hond heeft de oefening dan nog niet helemaal door.

Conclusie

Het commando ‘tussen’ borduurt voort op de commando’s ‘kom voor’ en ‘aan de voet’. Eerst lok je de hond met een snoepje in je hand tussen je benen. Let erop dat je de juiste lichaamshouding aanneemt en de hond voldoende beloont. Vervolgens bouw je eerst het gebruik van een snoepje af en daarna het gebruik van een handgebaar. Ook voeg je in dit stadium een commando toe aan de oefening. Tenslotte moet de hond tussen je benen gaan zitten door enkel het commando en een klein handgebaar te gebruiken.