Hoe leer je een hond het commando nee

Inleiding

Bijna alle honden zijn dol op eten. Ze schrokken hun bak leeg en als ze de kans ook maar zien om ergens iets lekkers te pakken, is het weg. Op een feestje met kleinere kinderen moet je altijd de hond in de gaten houden, want stel je voor dat ze het bakje met chips uit de handen springen of het stuk taart van tafel grissen. Het is daarom handig om een hond het commando ‘nee’ te leren. Op deze manier leert de hond dat hij ergens vanaf moet  blijven als jij zegt dat hij er niet aan mag komen. Maar hoe leer je een hond het commando nee? 

Belangrijk vooraf

Bij deze oefening leren we het commando ‘nee’ aan door middel van een snoepje. Zodra de hond de oefening echter beheerst, zal je al snel merken dat de hond ook bij andere voorwerpen, zoals een bal of eten, reageert als je het commando ‘nee’ gebruikt. Belangrijk is echter dat je niet te snel begint met het gebruiken van andere voorwerpen. Pas wanneer de hond volledig door heeft wat de bedoeling is, kun je het een keer met andere voorwerpen proberen. Het rustig opbouwen voorkomt teleurstelling en frustratie, zowel bij de baas als bij de hond.

Veel mensen vinden dit trucje, of deze oefening zielig. Ze vinden het mishandeling dat de hond van zijn eten af moet blijven. Toch heeft het leren van ‘nee’ erg veel voordelen. Zo kun je de hond namelijk leren rustig een snoepje aan te pakken. Ook traint dit de zelfbeheersing van de hond. Vooral voor honden die veel van eten houden is dit erg handig.

Denk niet dat het trucje ‘nee’ makkelijk aan te leren is, vaak kost het erg veel geduld (en snoepjes!) voordat de hond eindelijk snapt wat je van hem verlangt. Wees geduldig, straf niet en prijs hem uitbundig als hij van het snoepje af blijft.

Stap 1

Neem een snoepje in je hand en ga op je hurken voor je hond zitten. Houd het snoepje voor zijn neus (op een redelijke afstand, dus niet meteen er vlakbij) en zeg duidelijk ‘nee’. Zodra de hond het snoepje wil pakken vouw je je hand dicht, zodat hij er niet bij kan en zeg je nog een keer ‘nee’. Doe je hand weer open en wacht totdat de hond nogmaals probeert het snoepje te pakken. Vouw je hand weer dicht en zeg opnieuw ‘nee’. Na een tijdje zal je merken dat de hond het snoepje niet meer pakt of zich ergens anders op gaat focussen (hij gaat je bijvoorbeeld aankijken). Op dat moment moet je de hond uitbundig belonen en hem het snoepje geven. Oefen dit net zo lang totdat de hond geen pogingen meer doet het snoepje te pakken zodra je ‘nee’ hebt gezegd. Ga dan naar stap 2.

Stap 2

Nu is het tijd om de afstand tussen de hond en het snoepje af te bouwen. Houd het snoepje steeds iets dichter tegen de neus van de hond aan, zodat hij het snoepje bijna aanraakt. Als de hond ook daar vanaf blijft, kun je bijvoorbeeld een snoepje op de grond laten vallen waar hij vanaf moet blijven. Beloon de hond wel altijd nadat hij ergens vanaf is gebleven! Als hij echt geen beloning krijgt wanneer je ‘nee’ hebt gezegd, kan de hond gefrustreerd raken en het snoepje alsnog gaan pakken, waardoor je helemaal van voor af aan moet beginnen. 

Uitbreiden tot trucje

Zoals op de foto bij dit artikel te zie is, kun je de oefening ‘nee’ uitbreiden tot verbazingwekkend leuk trucje. Eerst leg je het snoepje dan op een van de poten of voor de hond op de grond. Hij moet er vanaf blijven. Vervolgens bouw je langzaam op totdat je meerdere snoepjes op zijn poten kan leggen en hij er af blijft. Als je het trucje een speciaal iets wilt geven, kun je er ook nog op trainen dat je een snoepje op de neus van de hond mag leggen zonder dat hij deze eraf pakt. Dit is echter een erg moeilijke oefening en vergt veel geduld en zelfbeheersing bij de hond. 

Conclusie

Een hond het commando ‘nee’ aanleren heeft veel voordelen. Je hond zal minder snel eten uit iemands hand springen en als je een keer per ongeluk iets laat vallen, heeft de hond het nog niet op voordat jij het door hebt. Ook krijgt de hond door deze oefening meer zelfbeheersing. De oefening vergt echter veel geduld en snoepjes, je moet ook nooit boos worden op de hond en de hond achteraf altijd belonen. Het principe van de oefening is je hand dichtvouwen zodra de hond het snoepje wil pakken, zodat hij er niet meer bij kan. Later kun je de oefening eventueel nog uitbreiden naar een echt trucje (zie afbeelding). Veel succes!