Wat zijn leuke en goede manieren om een hond af te koelen bij warm weer

Inleiding

Met een hittegolf voor de deur, hoge temperaturen en veel zon, liggen er veel gevaren op de loer, zowel voor mens als dier. Honden lopen het risico snel oververhit te raken, aangezien zij hun warmte maar moeilijk kwijtraken. Het is daarom belangrijk dat je je hond in de gaten houdt en hem zo nu en dan helpt afkoelen. Er zijn honden die hun temperatuur prima zelf kunnen regelen en uit de zon gaan wanneer het hen te warm wordt, maar de meeste honden kunnen wel een handje hulp gebruiken. Dus wat zijn leuke en goede manieren om een hond af te koelen bij warm weer?

Oververhitting

Als een hond te lang in de zon ligt of het te warm krijgt, bestaat er een grote kans op oververhitting. Let op, dit kan fataal zijn! Tijdens het warme weer vergt je hond daarom wat extra aandacht. Het is belangrijk om de symptomen en de gevolgen van oververhitting te kennen. Wanneer het lichaam van de hond een temperatuur van 42 graden Celsius of hoger bereikt, gaan de eiwitten in het bloed van de hond stollen, waardoor het bloed minder goed wordt rondgepompt. Symptomen van oververhitting zijn veel hijgen, niet meer op kunnen staan, het slomer worden van de hond en het traag reageren.

Voor meer informatie over oververhitting en andere belangrijke informatie voor honden bij warm weer, klik hier.

Koele traktaties

Honden zijn dol op eten. Het is daarom ook leuk om een hond af te koelen door hem een koele traktatie te geven. Deze maak je gemakkelijk zelf thuis en er is eindeloos mee te variëren. 

  • Snoepijsblokjes. Snoepijsblokjes maak je gemakkelijk zelf. Je pakt een schaaltje of een bakje, klein genoeg om daar een ijsklontje van te maken, en stopt er een traktatie in. Dit kan variëren van een hondenbrokje, een hondenkoekje, een stukje kaas, een stukje worst, een stukje fruit (appel is een aanrader bij honden) en ga zo maar door. Vul het bakje vervolgens met water. Een paar uur in de vriezer en klaar is de koele traktatie. De meeste honden zijn er dol op. 
  • Fruitige ijskoude Kongs. Een andere koele traktatie die bij honden in de smaak valt is een fruitige ijskoude Kong. Een Kong is een rubber, hol speeltje dat gevuld kan worden met voedsel. Meestal wordt een Kong gevuld met brood, kaas en brokjes en even in de oven gelegd om de kaas door het goedje heen te laten smelten, zodat de hond er later alles met zijn tong uit moet pulken. Maar een Kong kan ook op een zomerse manier gevuld worden en vervolgens ingevroren worden, zodat er een ijstraktatie ontstaat. Vul de Kong met stukjes brood, brokjes, hondensnoepjes, fruit (appel is ook hier een aanrader) en alles wat de hond maar lekker vindt. Zet de Kong in een bakje en laat de Kong vollopen met water. Zet hem een nacht in de ijskast en smullen maar!

Spelen met water

Ook kun je leuke spelletjes spelen met je hond in het water. Een vereiste is wel dat je hond van water houdt. Een hond die bang is voor water, zal niet zo snel vrolijk mee spelen.

  • Snoepduiken. Voor het snoepduiken heb je een kleuterzwembadje en zinkende snoepjes (zoals Frolic) nodig. Blaas het zwembadje op en laat het vollopen, totdat er ongeveer 10 á 20 cm water in staat. Gooi nu de snoepjes in het zwembadje en kijk hoe de hond ze met plezier opduikt. Als je de hond nog beter af wilt koelen, is een groter zwembadje van belang. De hond koelt namelijk het meeste af als hij ook met zijn pootjes in het koude water gaat staan.
  • IJskoud trekspelletje. Voor honden die niet zo veel geven om eten of niet zo gediend zijn van water, kun je ook op andere manieren toch een verkoelend spelletje spelen. Dompel een stuk touw, een flos, onder in water en stop deze daarna in de vriezer. Het water zal stollen en de flos zal veranderen in een ijsflos. Speel met de hond ( niet te hard natuurlijk, want te veel opwinding zorgt ervoor dat de hond het extra warm krijgt) of laat de hond lekker alleen spelen met de flos. 

Conclusie

Een hond verdient bij dit warme weer extra aandacht. Er bestaat namelijk een kans op oververhitting, dat kan fataal zijn! Het is daarom belangrijk dat je je hond op zijn tijd verkoeling aanbiedt, aangezien de meeste honden moeite hebben met het reguleren van hun eigen lichaamswarmte bij deze zomerse temperaturen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld snoepjes in water in te vriezen (snoepijsblokjes), een Kong in te vriezen, de hond snoepjes op te laten duiken in een zwembadje of een flos in te vriezen. Veel speelplezier met je hond!